Korzár logo Korzár Prešov

Martin Župina: Barman je psychológ, aj kňaz

Začínal ako pomocník, dnes pracuje ako barman v piatom najlepšom bare v Európe.

Martin Župina. Súťaže teraz necháva bokom. Chce sa sto percentne pripraviť. Martin Župina. Súťaže teraz necháva bokom. Chce sa sto percentne pripraviť. (Zdroj: archív M.Ž.)

Ako ste sa dostali k barmanstvu?

K barmanstvu som sa dostal ešte na Hotelovej akadémii v Prešove. Práve škola mi dala možnosť ísť na súvislú prax do Cuba Libre Café Coctail Bar, kde som začínal a kde som sa stretol s Marošom Dzurusom. On bol spúšťačom toho celého. Bol mojim učiteľom, mojim mentorom, ktorý ma priviedol ku celému barmanstvu. U neho som si robil aj môj prvý barmanský kurz. Potom som začal pracovať v Cuba Libre ako bar-back, čiže takzvaný pomocník. A časom som sa dostal aj na servis za bar. Takže takto som sa dostal ku celému barmanstvu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Aktuálne pracujete v Hemingway bare v Prahe. Bolo ťažké dostať sa do piateho najlepšieho baru v Európe?

Bol to jeden z dvoch barov v Prahe, do ktorého som sa chcel dostať, keďže som tam aj študoval. A som strašne rád, že som sa rozhodol práve pre tento bar a nie pre ten druhý, pretože v tom druhom to kvalitou nebolo až také dobré. Takže myslím si, že nebolo veľmi ťažké sa do Hemingway baru dostať. Stačilo vyčkať na tú správnu situáciu, kedy hľadali nových ľudí.

Aké drinky sú pre Hemingway bar špecifické?

Viac-menej sú to rôzne drinky. Či už také, ktoré sú predpripravené dopredu, a ktoré zrýchľujú prácu alebo sú to drinky, ktoré sa robia so šampanským, ale priamo z oblasti Champagne. Používame aj mezcal, čiže zadymený typ tekily a rôzne iné servisy. Taktiež používame napríklad sušenú slaninu na servis alebo pohár v tvare Halka. Alebo rum, ktorý je infuzovaný maslovým popcornom. Čiže je tam chuť popcornu. Snažíme sa ísť nejakým takým inovatívnym spôsobom dopredu.

SkryťVypnúť reklamu

Drink s príchuťou maslového popcornu znie zaujímavo. Máte ešte nejaké špeciálne nápoje, ktoré sme v Prešove nemohli zatiaľ ochutnať?

Trend a štýl takýchto drinkov už bol vo svete. My sme sa ním inšpirovali a urobili sme silne aromatický koktejl, ktorý pripomína parfém. Dali sme ho do flakónu od parfému a takto ho aj servírujeme. Máme dámsku, aj pánsku verziu. Ďalší drink, ktorý máme, je silnejší whiskový drink. Pripomína benzín, takže ho dávame do ploskačky v tvare benzínovej bandasky a hosť si ho potom prelieva sám do pohára.

Vymyslel ste si aj vy niektorý z týchto drinkov?

Nie, nevymyslel, lebo nemám na to možnosť. U nás vymýšľajú menu bar manažéri, ktorí sa stretávajú každý mesiac a riešia nové meníčko.

Ale v prešovskej Cube ste túto možnosť mali...

SkryťVypnúť reklamu

V Cuba Libre sa to dalo. A ono sa to dá v podstate aj v Hemingwayi. Niekedy sa stane, že na bar príde človek, ktorý si nevyberie drink z meníčka. Alebo si z meníčka vyberie prvý drink, ale druhý chce už iný. Takže robíme v úvodzovkách drinky na mieru. Človek povie, čo chce a my sa snažíme, čo najviac prispôsobiť tej chuti. Takže človek má vždy možnosť realizovať sa sám, vymýšľať vlastné drinky a stále tvoriť niečo nové. Myslím si, že je tam možno ešte väčší priestor než bol v Cuba Libre práve na tie signatúrne drinky.

Čo všetko sa potrebujete spýtať zákazníka, aby ste mu urobili drink ,,šitý“ na mieru?

Napríklad pri Martini dry sa pýtame hosťa sedem otázok. A to preto, aby sme koktejl urobili, čo najpresnejšie a čo najlepšie. Pretože niekto má rád Martiny suché, niekto ho má rád s olivami, niekto s olivovým lakom.

Keby ste mali porovnať prácu barmana v Prešove a v Prahe, v čom vidíte najväčšie rozdiely?

Najväčšie rozdiely sú určite v klientele. Sedemdesiat percent zahraničných ľudí chodí do Hemingwaya. V Cuba Libre to tak nebolo. Ďalšia vec, máme úplne iný sortiment, takže aj nároky na vedomosti sú úplne iné. Je to viac náročné, by som povedal. Ale na druhej strane je to ľahšie v tom, že ľudia, ktorí k nám chodia, vedia väčšinou, čo chcú piť a vedia, čo si majú vybrať. Na Slovensku naopak ešte nie je vybudovaná kultúra pitia. Postupom času musíme pomaličky, krok po kroku, učiť ľudí na nové drinky, na nové ingrediencie, aby sa nebáli skúšať nové veci. A ďalším rozdielom je určite systém práce. Je úplne iný, ako bol tu, v Prešove. Ale v konečnom dôsledku je to veľmi podobný koncept. Čo sa týka kvality určite.

Je potrebné, aby mal barman aj odborné vzdelanie alebo je to skôr o šikovnosti a zručnostiach?

Myslím si, že je to hlavne o vášni k tej práci. Áno, vzdelanie je podstatné, čo sa týka dajme tomu barmanských kurzov. Je lepšie urobiť si barmanský kurz a mať povedomie o tom, čo sa robí a ako sa to robí. A hlavne vedieť, že barmanstvo nie je len o technike a miešaní. Ale je to aj o pohostinnosti a o tom, že urobíme krajší večer tomu človeku, ktorý bude nakoniec spokojný.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4S2C na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 706
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 598
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 532
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 808
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 010
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 960
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 634
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 6 605
  1. Ján Škerko: Rozhovor ministra vnútra s hľadaným extrémistom
  2. Ján Šeďo: Z pohľadu mysliaceho človeka vládnu šmejdi a vzťahoví analfabeti.
  3. Miroslav Ferkl: Kampaň či agresia
  4. Juraj Kumičák: Kolaborant
  5. Marek Strapko: Pellegrini svojimi pytačkami ohrozuje suverenitu Slovenska
  6. Peter Homola: Nájdený papyrus v slovenčine!
  7. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Sabinov
  8. Anna Miľanová: Vážení rodičia, starí rodičia, učitelia, akonáhle sa dieťa, mládež...
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 743
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 519
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 380
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 11 336
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 371
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 347
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 112
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 422
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

U.S. Steel Košice.

Odborári vyjednali zvýšenie mesačnej tarifnej mzdy.


TASR

Prípad už rieši enviropolícia.


SITA
Ilustračné foto.

Páchateľovi hrozí basa až na desať rokov.


Exprezident Rudolf Schuster.

Bez členstva v NATO by sme podľa neho neboli ani v EÚ.


TASR
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Škerko: Rozhovor ministra vnútra s hľadaným extrémistom
  2. Ján Šeďo: Z pohľadu mysliaceho človeka vládnu šmejdi a vzťahoví analfabeti.
  3. Miroslav Ferkl: Kampaň či agresia
  4. Juraj Kumičák: Kolaborant
  5. Marek Strapko: Pellegrini svojimi pytačkami ohrozuje suverenitu Slovenska
  6. Peter Homola: Nájdený papyrus v slovenčine!
  7. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Sabinov
  8. Anna Miľanová: Vážení rodičia, starí rodičia, učitelia, akonáhle sa dieťa, mládež...
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 743
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 519
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 380
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 11 336
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 371
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 347
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 112
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 422
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu