PREŠOV. Sobota patrila na letnom kúpalisku v Prešove gurmánom. Z kotlíkov sa navôkol šírila vôňa, pričom súťažiaci nevarili len guľáš, ale ponuka jedál bola oveľa širšia.
Vyzbierali vyše tisíc eur
„Hlavný zmysel podujatia je charita. Nie je to o vyberaní po uliciach, ale priama pomoc onkologicky chorým deťom v Prešove,“ povedal jeden z organizátorov Patrik Tomič. Už bez predaja uvarených jedál prekročila suma vyzbieraná od darcov tisíceurovú hranicu.
Do varenia sa zapojil aj Tomič, hoci ako šéf poroty nesúťažil. „My varíme pre vystupujúcich a súťažiacich. Nebolo by spravodlivé, keby sme súťažili. Avšak pri všetkej skromnosti, ak by som nebol predsedom poroty, určite by som vyhral,“ pousmial sa Patrik Tomič a dodal, že koľko litrov navaria, toľko prispejú.
V jeho tíme Kúpalisko Trojka bol aj Štefan Varady a Michal Varhoľák a spolu varili guľáš z diviny s hubami. „Základom je mäso, hríbovité huby, klasické koreniny - borievka, guľášové korenie a ďalšie, podľa toho, čo komu chutí,“ prezradil Š. Varady.
Varil aj Ftáčnikov šofér
Guľáš varil aj Laco Fic z Bratislavy, inak osobný šofér tamojšieho primátora. „Som rodák z Humenného, 42 rokov bývam v Bratislave. Tu v Prešove mám priateľku, ktorú mám rád a chodievam tu už osem rokov,“ povedal L. Fic, ktorý sa často zúčastňuje charitatívnych podujatí. Varil Guľáš á la Fic, ktorého základom je hovädzí močing a hovädzí krk.
Netradičné recepty
Najodvážnejší recept ponúkol tím APŽ, ktorý si trúfol na ostrokyslú polievku. Medzi návštevníkmi mala úspech, hoci ju porota neocenila. „Základ tvorí zelenina, ako mrkva, petržlen, pór. Ďalej je tam kuracie mäso, huby - judášovo ucho, šampiňóny a tofu,“ povedal Peter Ptáček. Fígeľ je v prísadách, na čele s čerstvými feferónkami, no podľa kuchára je „korenie tajné“.
Úspech mala aj rybia polievka halászlé, ktorá získala na prvom ročníku Kotlík open prvé miesto. Medailu vybojoval aj boršč nazvaný mišung, ktorý navarili Juliana Sedláková, Adriána Lešigová a Ľuba Gregová. „Je to medzinárodná polievka, ktorej základom je cvikla. Je sa aj na Ukrajine, v Rusku, Poľsku i na Slovensku,“ prezradili súťažiace.
Súčasťou podujatia boli vystúpenia hudobných hostí, šermiarov či tanečníkov. Organizátori sa zhodli, že v ňom chcú pokračovať aj na budúci rok.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári