Európska únia sa zaoberala označovaním medu. Týka sa to geneticky modifikovaného peľu v mede. Slovenskí včelári pripravujú čistý med. Tvrdia, že zákazníci sa k nim začínajú vracať a uprednostňujú domáci med pred tým z obchodu.
PREŠOV. Európsky parlament, na rozdiel od pôvodného návrhu Európskej komisie, definoval peľ ako prirodzený stavebný prvok medu, a nie ako jeho zložku
Med, na ktorého celkovom objeme sa geneticky modifikovaný peľ podieľa aspoň 0,9 percentami, bude musieť byť označený.
Milan Reich z Prešova pracuje s medom 45 rokov. Je členom Slovenského zväzu včelárov, včelstvá má v okolí Domaše. Zisťovali sme uňho, ako to s novou európskou legislatívou vlastne je. Čo je peľ? Prvok, alebo stavebná zložka medu?
„Peľ je potrava pre včely. To, čo pre nás chlieb. Včelí peľ obsahuje 20 až 30 percent čistej rastlinnej bielkoviny, čo v žiadnom inom produkte nenájdete,“ vraví M. Reich a pokračuje: „V každom mede je určité množstvo peľu. Je drobulinký, neviditeľný, ale jeho častice v mede určite sú. A práve teraz Únia stanovuje, koľko percent tam môže byť.“
Ako vraví, med je včelí produkt, ktorý včely používajú na svoju energiu. Podstatnou výživovou zložkou pre ne je peľ. Na to, aby včelstvo prežilo, je nutný peľ i nektár. Peľ z geneticky modifikovaných rastlín on, ani jeho kolegovia - včelári, nevyužívajú. Navyše vysvetľuje, že geneticky modifikované rastliny tak „nemedujú“.
Ľudia sa vracajú k domácim produktom
Rozdiel vníma aj medzi medom od včelára a tým z obchodu.
„Med od včelára je stopercentný, bez akýchkoľvek prímesí. Po druhé, dáva pozor na tepelné spracovanie... Neviem presne, akým spôsobom to robia vo fabrikách, ale som presvedčený, že tam ani jeden z tých medov nie je čistý.“
Navyše, včelári sa špecializujú na jednodruhové medy, ktoré s ničím nemiešajú. A keďže tieto domáce produkty sú i cenovo porovnateľné s „priemyselnými“, zákazníci sa vracajú.
„Odbytové možnosti nie sú také, ako niekedy, ale v poslednej dobe sa viac ľudí začalo obracať priamo na včelárov a od nich kupujú med. Sám mám dosť veľkú klientelu. Chodia tí istí ľudia. Zvykajú si, poznajú kvalitu a podľa toho sa zachovajú,“ hovorí včelár Reich.
Európa rieši označovanie
Diskusia o peli ako zložke alebo stavebnom prvku medu vznikla na európskej pôde ako dôsledok odlišných dopadov oboch možností na jeho označovanie.
„Ak peľ bude aj naďalej považovaný za stavebný prvok medu, prítomnosť akéhokoľvek množstva geneticky modifikovaného peľu nepovedie k jeho označeniu. Podľa nariadenia o geneticky modifikovaných potravinách je totiž označenie povinné iba v prípade, že geneticky modifikovaný materiál tvorí viac ako 0,9 percenta celého produktu. Keďže podiel peľu v mede sa pohybuje okolo pol percenta, nikdy neprekročí hranicu nutnú na označovanie,“ uviedla spravodajkyňa Julie Girling (frakcia Európskych konzervatívcov a reformistov) z Veľkej Británie.
Poslanci europarlamentu schválili definíciu peľu ako stavebného prvku medu. Odmietli tak návrh svojho výboru pre životné prostredie, ktorý definoval peľ ako zložku medu, opierajúc sa o výrok Európskeho súdneho dvora. Finálne znenie legislatívy sa pripravuje.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári