Koniec mája je síce studený, ale na verejných trhoviskách sa doslova hemžia ľudia. Hľadajú čerstvú zeleninu, priesady, kvety, vajcia a dokonca aj prvé jahody v nádeji, že si kúpia to najlepšie a z domácej produkcie. Otázkou je, či sa dá všetkým predajcom bezvýhradne dôverovať. Spotrebiteľ má právo na otázky. Môže si od predajcu vypýtať potvrdenie, že predávanú zeleninu či ovocie vypestoval na svojich alebo prenajatých pozemkoch. Bez takého potvrdenia by mu správca trhoviska nemal umožniť predaj produktov.
PREŠOV. Ľudia majú z trhovísk rôzne skúsenosti. Dobré aj zlé. Napriek tomu sa tam neustále vracajú.
„Na redkvičku a mladú cibuľku chodievam teraz len na trhovisko. To by som teraz v obchode ani nekupovala. Skorá zelenina je určite s chemickým postrekom. Akosi verím tomu, že tie z trhu nie sú ošetrované,“ povedala nám mama dvoch detí Jarmila Grejtáková.
„Predávajú už aj nové zemiaky, ale tie asi nemohli vypestovať na svojich poliach, bolo dlho chladno a ešte ani nekvitnú. V supermarketoch som ich ešte nevidela, tak som neodolala, hoci viem, že sú asi dovezené,“ dodala Alžbeta Sýkorová.
Ako si overiť nákup?
Iní ľudia na trh smerujú najmä preto, aby si nakúpili priesady zeleniny do záhrad, prípadne sadenice kvetov na balkóny.
Na okraji trhovísk sa už dokonca predávajú aj jahody, ale ani tie zrejme nebudú z domácej produkcie.
Zaujímalo nás preto, ako si môže spotrebiteľ overiť, čo vlastne kupuje a konzumuje.
„Každé trhovisko má svojho správcu a ten by mal umožniť len predaj od producentov malých množstiev ovocinárskych, poľnohospodárskych či živočíšnych produktov, ktorí na to majú povolenie. Každý z nich by sa mal totiž registrovať na Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVaPS), kde dostanú spomínané povolenie. Ak má spotrebiteľ pochybnosti, môže si ho od predávajúceho vyžiadať a presvedčiť sa, že tovar je z domácej produkcie,“ vysvetlila vedúca odboru hygieny potravín a úradnej kontroly RVaPS v Prešove Kvetoslava Balčáková.
Toto opatrenie platí od júla minulého roku a k registrácii by mal predajca doložiť doklad o tom, že vlastní alebo si prenajíma pôdu, na ktorej predávané produkty pestuje alebo chová napríklad sliepky.
Potravinoví inšpektori trhoviská kontrolujú len sporadicky alebo na základe podnetov, ale doteraz ešte žiadnemu z predajcov neuložili pokutu.
Predajné miesto určuje VZN
Každá samospráva by mala vymedziť predajné miesta na domácu produkciu vo forme všeobecne záväzného nariadenia (VZN) a požiadať o posudok príslušnú RVaPS.
V Prešove je takých miest niekoľko. Ide o mestské trhovisko na Weberovej ulici, ďalej pri Centrume na Sídlisku III, pri Centráli na Sídlisku II a na Švábskej ulici na sídlisku Šváby.
Existuje však viac miest, kde sa predáva zelenina, vajíčka, kvety či priesady formou ambulantného predaja.
„Na kvety a priesady sa povolenie nevzťahuje, ale v prípade vajec by som bola opatrná, ak spotrebiteľ nevie kde a ako ich uskladňujú. Pri ambulantnom predaji predpisy neurčujú potrebu preukázať, ako ich uskladňujú, na rozdiel od predajcov v kamenných obchodoch,“ konštatovala Kvetoslava Balčáková.
Poznamenala tiež, že v okresoch Prešov a Sabinov si veľmi málo samospráv splnilo svoju povinnosť a dalo im posúdiť VZN o trhových miestach.
Na vidieku to zrejme nepovažujú za dôležité.
Predajcovia prídu na obecný úrad, požiadajú o vyhlásenie predajnej akcie v rozhlase a tovar rýchlo vypredajú často aj pri hlavnej ceste alebo pri škole.
Kontrolujú aj salaše
Májový syr či bryndza sú vraj najchutnejšie a aj preto si ich veľa ľudí nakupuje na salašoch.
Potravinoví inšpektori na ne tiež dohliadajú. Ovčie farmy ohlásia činnosť na RVaPS a odborní pracovníci na nich vykonávajú vstupné kontroly. Až po ich ukončení môžu bačovia predávať svoje výrobky a hrudkový syr z ovčieho mlieka.
„Kontrolujeme podmienky zvierat, ich zdravotnú kondíciu, hygienu priestorov, kde sa spracúva mlieko a vydávame povolenie na predaj produkcie z ovčích fariem,“ uviedla vedúca odboru hygieny potravín RVaPS Kvetoslava Balčáková.
Ovce už totiž pred niekoľkými týždňami odstavili jahňatá a v tomto období je produkcia mlieka vyššia.
„Mám dva osvedčené salaše, kde nakupujem ovčí syr, lebo im dôverujem. Moja rodina ešte nikdy neochorela, ale už som počula aj o prípadoch, keď sa to stalo, preto považujem za správne, že ich kontrolujú,“ myslí si Mária Čekanová.
Mimochodom, v okresoch Prešov a Sabinov máme 36 salašov, čo je po okrese Banská Bystrica najviac na Slovensku.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári