Niektorí preto pália v Maďarsku, kde bola nulovú daň, či v nekontrolovaných čiernych páleniciach. Tých je odhadom až štyridsaťtisíc. Podľa páleničiarov je riešenie znížiť sadzbu dane, na čom by v konečnom dôsledku zarobil aj štát a na trh s liehom by to vplyv nemalo.
GIRALTOVCE/PREŠOV. Blíži sa čas dozrievania ovocia a pálenia destilátov. Tie sú stredoeurópske špecifikum tak, ako „farebné“ destiláty (whisky, brandy...) v západnej Európe. Ovocinári si môžu dať vlastný kvas legálne vypáliť.
Na Slovensku je stále 40-tisíc čiernych páleníc. Tým legálnym navyše zavarili svojou legislatívou Maďari.
O tom, ako to je, sme sa zhovárali so skúseným páleničiarom Pavlom Lechmanom, predsedom Združenia páleníc a liehovarov na destiláty na Slovensku.
Čo je destilát
Zásadná otázka je, aký je rozdiel medzi destilátom a liehovinou. Mnoho ľudí to nerozlišuje. Destiláty sú čisté, vyrábajú sa len z ovocia.
Pochádzajú buď z pestovateľských páleníc, ale môžu ich vyrábať aj liehovary. Musia byť však príslušne označené. Liehovina sa robí zriedením liehu a pridaním arómy. Skutočné ovocie nikdy nevidela.
Laikom pomôže aj pomenovanie. Destilát je slivovica, hruškovica či čerešňovica. „Keď je to len hruška, slivka, je to liehovina. Na etikete musí byť jej zloženie,“ hovorí Lechman.
Čo sú pestovateľské pálenice
On sám patrí medzi zakladateľov združenia páleníc, ktoré vzniklo pred pätnástimi rokmi. Jeden z hlavných dôvodov boli prístupové rokovania pred vstupom do Európskej únie.
„Ak by sme nezaložili združenie, naše pálenice mohli zaniknúť. Únia totiž nepoznala takéto typy liehovarov. V pôvodných krajinách boli buď malé liehovary, alebo priemyselné. Liehovary na pestovateľské pálenie v pôvodných krajinách neboli,“ vysvetľuje Lechman. V tom čase bolo na Slovensku 132 páleníc, v súčasnosti je ich 187.
„Princíp pestovateľského pálenia je to, že pálenice slúžia občanom. Je to služba pre záhradkárov,“ vraví.
Ak má niekto sad s úrodou ovocia, môže správne pripraviť kvas (pálenica mu ho môže odmietnuť, ak nie je dobrý) a dať si ho vypáliť. Je to kontrolované, podľa zákona o výrobe a obehu liehu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári