BARDEJOV. Na Hotelovej akadémii v Bardejove sa koncom toho týždňa uskutočnilo školenie pivných majstrov z akadémie Cervesario, ktorí učia študentov ako sa profesionálne starať o pivo.
Išlo o prvé školenie v tomto školskom roku, kedy bude program s päťročnou tradíciou premiérovo dostupný aj majiteľom prevádzok a ich zamestnancom.
Pivná akadémia Cervesario bude počas tohto školského roka okrem Bardejova aj na hotelových akadémiách v Bratislave, Brezne, Liptovskom Mikuláši, Košiciach, Prešove, Piešťanoch a stredných odborných školách v Námestove a Leviciach.
Nad 18 rokov
Program je určený pre končiacich študentov, ktorí dosiahli vek 18 rokov. Na odborných školeniach sa študenti dozvedia o histórii piva, sanitácii výčapných zariadení, správnej hygiene a tiež o spôsobe, ako správne čapovať pivo.
„To je najobľúbenejšia časť školenia,“ poznamenal sládok Ján Píry a dodal, že pre mnohých študentov je to prvá možnosť prísť do kontaktu s výčapným zariadením, pri ktorej sa dozvedia správne techniky čapovania a zistia aj to, ako dôležitá je čistota pivného skla.
„Záleží nám na kvalite piva, ktoré si človek v reštaurácii alebo podniku objedná a dostane pred seba na stôl,“ dodáva Píry, ktorý sa pivu venuje viac ako 30 rokov.
Cieľom je zdieľať poznatky
Cieľom akadémie je preto zdieľať poznatky a skúsenosti so starostlivosťou o pivo, vzdelávaním budúcich pracovníkov gastronomických prevádzok dlhodobo zvyšovať pivnú kultúru na Slovensku a prispievať k zlepšovaniu kvality služieb v gastro segmente.
Od roku 2011 bolo zorganizovaných celkovo už 158 pivných akadémií, ktorých sa zúčastnilo viac ako päťtisíc študentov z odborov barman, čašník, čašník, servírka a hostinský. V tomto roku bude program premiérovo dostupný aj majiteľom prevádzok a ich
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári