PREŠOV. Drinky od výmyslu sveta. Farebné s rôznymi (ne)tradičnými ozdobami, každý s inou chuťou. Nemiešali ich však profesionálni barmani, ale študenti z ôsmich krajín Európy.
Na Medzinárodnej barmanskej súťaži Eurocup si medzi sebou zmerali sily už po 24.-krát.
Účastníci súťažili v dvoch hlavných kategóriách – Klasik (jednotlivci, aj družstvá) a Flair. Okrem toho bol pre nich pripravený aj vedomostný test, ktorý preveril ich znalosti z teoretickej časti prípravy nápojov.
„Cieľom podujatia je vytvoriť priestor pre mladých barmanov, pre žiakov, ktorých barmanstvo baví, chcú sa v ňom zdokonaľovať, chcú sa v ňom presadiť a chcú vidieť niečo nové. A takisto sa chcú stretávať nielen medzi sebou, ale aj s profesionálnymi barmanmi,“ uviedol zástupca riaditeľa Hotelovej akadémie Prešov Marek Soták.

Kvalitný odborný program
V Športovej hale Hotelovej akadémie sa predstavilo celkovo 86 súťažiacich. Tí prišli nielen zo Slovenska, ale aj z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Portugalska, Slovinska, Talianska a Ukrajiny. Slovensko reprezentovalo až 28 družstiev.
Okrem súťaže bol počas celého trvania podujatia pripravený aj bohatý odborný program realizovaný poprednými slovenskými barmanmi. Tomáš Gyén hovoril o aktuálnych barmanských trendoch, Rasťo Kubáň odprezentoval klasický koktail, suché Martini a bývalý absolvent školy Martin Župina predstavil bar, v ktorom aktuálne pôsobí.
„Martin Župina pracuje v Prahe v naozaj skvelom bare Hemingway, ktorý minulý rok skončil medzi piatimi najlepšími barmi v Európe. Martin hovoril o filozofii tohto baru, o jeho vzniku, a odprezentoval typické pravidlá a drinky pre tento bar. A čarom svojej osobnosti chytil za srdce prítomných účastníkov,“ prezradil Soták.
Najväčšia súťaž v Európe
Súčasťou podujatia bol aj Deň otvorených dverí na Hotelovej akadémii v Prešove, kde mohli návštevníci vidieť rôzne ukážky odborných zručností žiakov. A to od flambovania, vyrezávania do ovocia a zeleniny, zdobenia perníkov, až po somelierstvo a miešanie drinkov.
Eurocup získal za minulé ročníky vysoký kredit a je aktuálne najväčšou súťažou pre mladých barmanov na Slovensku. Svojím rozsahom sa radí medzi najväčšie podujatia svojho druhu v Európe.
Podujatie sa uskutočnilo pod záštitou Asociácie európskych škôl hotelierstva a turizmu, Slovenskej barmanskej asociácie a Prešovského samosprávneho kraja. Hlavným organizátorom súťaže bola Hotelová akadémia v Prešove.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári