Korzár logo Korzár Prešov
Štvrtok, 21. september, 2017 | Meniny má Matúš

Prešovčan zahviezdil so svojím menu, z Nemecka doniesol bronz

O gurmánsky zážitok sa postaral na medzinárodnej súťaži kuchár z Prešova.

Peter Krištor (v strede). So svojím pomocným tímom – Marek Madzik (vľavo) a  Milan Poloha. (Zdroj: archív P. K.)

PREŠOV. Skvelý úspech sa podaril prešovskému kuchárovi Petrovi Krištofovi. V tvrdej konkurencii počas medzinárodnej súťaže zaujal natoľko, že domov cestoval s úžasným tretím miestom.

Mestu aj krajine tak na olympiáde kuchárov a cukrárov koncom októbra urobil fantastické meno.

Zabodovali jeho finger foody

Celkovo sa súťaže zúčastnilo 40 národných tímov, 52 regionálnych tímov a individuálnych kuchárov a cukrárov, medzi ktorými súťažil aj Peter, bolo približne 600.

Podujatie navštívilo počas jeho trvania približne 28-tisíc návštevníkov.

Peter ako kuchár pripravil jedlo nazývané finger food, čo v preklade znamená jedlo „na jedno sústo“.

Spolu s tým to bolo tiež 5-chodové menu. Dva finger foody boli studené, dva teplé.

Keďže z každého jedla musel pripraviť celkovo 6 kúskov, jeho tabuľa mala dokopy 24 kúskov tejto špeciality. Vytvorené 5-chodové menu, ktoré predstavil, nemalo absolútnu premiéru. Už s ním vyhral v roku 2014 striebro v Luxembursku.

„Niečo som pozamieňal, niečo som vedel, že je to dobré, tak som to nechal,“ vysvetlil Peter Krištof.

Porota hodnotí, ale neochutnáva

Zaujímavosťou pri súťaži je fakt, že porota vlastne z pripravených mís a tabúľ ani neochutnáva.

„Je to ako pri výbere v reštaurácii z jedálneho lístka. Tiež si predstavíte, ako by to asi mohlo chutiť, ako by jednotlivé chute spolu ladili,“ vysvetľuje princíp súťaže.

Pri svojich výtvoroch má presný popis toho, čo konkrétne použil, musí to byť do bodky od A po Z.

„Ide o to, akú mám kreativitu, ako používam farby, ako pracujem so surovinami a ako spájam chute,“ opísal Peter hodnotenie poroty.

Podstatné je aj to, ako upravia samotné menu. Základom je, aby to malo postup, aby sa neopakovali napríklad použité mäsá či iné ingrediencie.

Pomáhali mu jeho kamaráti

Peter šiel súťažiť ako individuálny kuchár, nevybral sa však do Nemecka sám.

Spolu s ním išli aj jeho dvaja kamaráti kuchári – Milan Poloha a Marek Madzik. Tí pomáhali s prípravou, pomocnými prácami a všetkým, kde bolo treba ruku navyše.

„Im sa chcem tiež poďakovať, veľmi mi pomohli,“ povedal Peter.

Príprava si vyžaduje istý čas, jednotlivé jedlá upravujú aspikom, ktorý musí byť číry, musí držať farbu aspoň päť hodín.

Nebola to premiéra, tentoraz však úspešná

Peter sa tejto olympiády nezúčastnil po prvýkrát.

Tento ročník bol 24., on ho absolvoval trikrát, naposledy v roku 2012 získal diplom. „Olympiáda je strašne tvrdá, tam vás sekajú za všetko,“ vysvetlil Peter.

Bolo niečo, čo mu porota aj vytkla?

„Problém s farbami, že trošku viac som mal použiť farieb, alebo len potrebujú zvýrazniť niektoré farby, napríklad ryba mohla byť viac sýta belšia. Rybu keď robíte a necháte ju dlhšie, praská a je suchá,“ opísal kuchárske skúsenosti.

Objektivita je tam však vraj zaručená, súťaží sa len pod číslom stola, teda žiadne mená či podobné protekcie.

Musí sa to dať uvariť

Kritérium je aj to, aby sa to dalo reálne uvariť a podať v reštaurácii. Aj keď, podľa Petra by sa to reálne nedalo stíhať. Človek sa však na súťaži odprezentuje tým, čo dokáže.

On sám sa gastronómii venuje už približne 16 rokov.

Ako sám tvrdí, naučiť sa to nedá. „Musíte mať nervy, skúsiť si to, pripravovať veci,“ opisuje.

Vízia? Poskladať juniorský tím

Pri otázke, či bude tento šikovný kuchár súťažiť aj v budúcnosti, sa len usmieva.

Vraj asi skôr nie, ako áno. Má však iné plány.

„Ambíciou je do budúcnosti zhromaždiť a vytvoriť juniorský tím, ktorý by mohol reprezentovať aj na ďalšom ročníku,“ prezradil Peter Krištof.

Tento článok vyšiel v týždenníku PREŠOVSKÉ NOVINY č. 46/2016, v predaji od utorka 22. novembra do 28. novembra.

Neprehliadnite tiež

Košická doprava kolabuje aj počas týždňa mobility

Najkritickejšie križovatky riadi polícia.

Záchranu Jasenovského hradu si obzrel aj minister

V obnovenej kaplnke budú sobášiť mladé páry a usporadúvať bohoslužby.

Východniari protestovali v Poprade. Žiadajú vyššie mzdy

Odborári tvrdia, že niektorých ľudí od účasti odradili ich zamestnávatelia.

Na Zbojníckej chate oslavujú prvý, ešte stále letný sneh

Nejaké babie leto aspoň do konca septembra určite nehrozí.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prieskum Focus: Vládne strany oslabujú

Smer stratil takmer dve percentá. Do parlamentu by sa dostalo aj KDH.

KULTÚRA

BBC bude cez víkend pripravovať reláciu o slovenskej hudbe

World Music Festival v Bratislave pomôže zviditeľniť našu hudbu.

BANSKÁ BYSTRICA

V Banskej Bystrici otvorili najmodernejšiu autobusovú stanicu na Slovensku

Dopravná časť je v testovacej prevádzke.

Najčítanejšie na Prešov Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  8. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  1. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  2. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  6. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  7. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  8. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  9. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  10. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 16 173
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 470
  3. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 3 805
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 3 038
  5. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 168
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 131
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 2 013
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 895
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 346
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 098

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop