Korzár logo Korzár Prešov

Prešovčan zahviezdil so svojím menu, z Nemecka doniesol bronz

O gurmánsky zážitok sa postaral na medzinárodnej súťaži kuchár z Prešova.

Peter Krištor (v strede). So svojím pomocným tímom – Marek Madzik (vľavo) a  Milan Poloha. Peter Krištor (v strede). So svojím pomocným tímom – Marek Madzik (vľavo) a  Milan Poloha. (Zdroj: archív P. K.)

PREŠOV. Skvelý úspech sa podaril prešovskému kuchárovi Petrovi Krištofovi. V tvrdej konkurencii počas medzinárodnej súťaže zaujal natoľko, že domov cestoval s úžasným tretím miestom.

Mestu aj krajine tak na olympiáde kuchárov a cukrárov koncom októbra urobil fantastické meno.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zabodovali jeho finger foody

Celkovo sa súťaže zúčastnilo 40 národných tímov, 52 regionálnych tímov a individuálnych kuchárov a cukrárov, medzi ktorými súťažil aj Peter, bolo približne 600.

Podujatie navštívilo počas jeho trvania približne 28-tisíc návštevníkov.

SkryťVypnúť reklamu

Peter ako kuchár pripravil jedlo nazývané finger food, čo v preklade znamená jedlo „na jedno sústo“.

Spolu s tým to bolo tiež 5-chodové menu. Dva finger foody boli studené, dva teplé.

Keďže z každého jedla musel pripraviť celkovo 6 kúskov, jeho tabuľa mala dokopy 24 kúskov tejto špeciality. Vytvorené 5-chodové menu, ktoré predstavil, nemalo absolútnu premiéru. Už s ním vyhral v roku 2014 striebro v Luxembursku.

„Niečo som pozamieňal, niečo som vedel, že je to dobré, tak som to nechal,“ vysvetlil Peter Krištof.

Porota hodnotí, ale neochutnáva

Zaujímavosťou pri súťaži je fakt, že porota vlastne z pripravených mís a tabúľ ani neochutnáva.

„Je to ako pri výbere v reštaurácii z jedálneho lístka. Tiež si predstavíte, ako by to asi mohlo chutiť, ako by jednotlivé chute spolu ladili,“ vysvetľuje princíp súťaže.

SkryťVypnúť reklamu

Pri svojich výtvoroch má presný popis toho, čo konkrétne použil, musí to byť do bodky od A po Z.

„Ide o to, akú mám kreativitu, ako používam farby, ako pracujem so surovinami a ako spájam chute,“ opísal Peter hodnotenie poroty.

Podstatné je aj to, ako upravia samotné menu. Základom je, aby to malo postup, aby sa neopakovali napríklad použité mäsá či iné ingrediencie.

Pomáhali mu jeho kamaráti

Peter šiel súťažiť ako individuálny kuchár, nevybral sa však do Nemecka sám.

Spolu s ním išli aj jeho dvaja kamaráti kuchári – Milan Poloha a Marek Madzik. Tí pomáhali s prípravou, pomocnými prácami a všetkým, kde bolo treba ruku navyše.

„Im sa chcem tiež poďakovať, veľmi mi pomohli,“ povedal Peter.

Príprava si vyžaduje istý čas, jednotlivé jedlá upravujú aspikom, ktorý musí byť číry, musí držať farbu aspoň päť hodín.

SkryťVypnúť reklamu

Nebola to premiéra, tentoraz však úspešná

Peter sa tejto olympiády nezúčastnil po prvýkrát.

Tento ročník bol 24., on ho absolvoval trikrát, naposledy v roku 2012 získal diplom. „Olympiáda je strašne tvrdá, tam vás sekajú za všetko,“ vysvetlil Peter.

Bolo niečo, čo mu porota aj vytkla?

„Problém s farbami, že trošku viac som mal použiť farieb, alebo len potrebujú zvýrazniť niektoré farby, napríklad ryba mohla byť viac sýta belšia. Rybu keď robíte a necháte ju dlhšie, praská a je suchá,“ opísal kuchárske skúsenosti.

Objektivita je tam však vraj zaručená, súťaží sa len pod číslom stola, teda žiadne mená či podobné protekcie.

Musí sa to dať uvariť

Kritérium je aj to, aby sa to dalo reálne uvariť a podať v reštaurácii. Aj keď, podľa Petra by sa to reálne nedalo stíhať. Človek sa však na súťaži odprezentuje tým, čo dokáže.

On sám sa gastronómii venuje už približne 16 rokov.

Ako sám tvrdí, naučiť sa to nedá. „Musíte mať nervy, skúsiť si to, pripravovať veci,“ opisuje.

Vízia? Poskladať juniorský tím

Pri otázke, či bude tento šikovný kuchár súťažiť aj v budúcnosti, sa len usmieva.

Vraj asi skôr nie, ako áno. Má však iné plány.

„Ambíciou je do budúcnosti zhromaždiť a vytvoriť juniorský tím, ktorý by mohol reprezentovať aj na ďalšom ročníku,“ prezradil Peter Krištof.

Tento článok vyšiel v týždenníku PREŠOVSKÉ NOVINY č. 46/2016, v predaji od utorka 22. novembra do 28. novembra.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 86 975
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 617
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 340
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 448
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 265
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 418
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 225
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 471
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Miklušova väznica.

Projekt prepája Slovensko a Maďarsko.


SITA

Vydali aj výstrahu druhého stupňa.


Boris Voroňák.

Posledná rozlúčka so zosnulým sa uskutoční 11. apríla.


TASR
Ilustračný záber.

Obchádzková trasa povedie cez mesto Prešov.


TASR
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu