Korzár logo Korzár Prešov
Piatok, 31. marec, 2023 | Meniny má Benjamín

Prešovčan zahviezdil so svojím menu, z Nemecka doniesol bronz

O gurmánsky zážitok sa postaral na medzinárodnej súťaži kuchár z Prešova.

Peter Krištor (v strede). So svojím pomocným tímom – Marek Madzik (vľavo) a  Milan Poloha. Peter Krištor (v strede). So svojím pomocným tímom – Marek Madzik (vľavo) a  Milan Poloha. (Zdroj: archív P. K.)

PREŠOV. Skvelý úspech sa podaril prešovskému kuchárovi Petrovi Krištofovi. V tvrdej konkurencii počas medzinárodnej súťaže zaujal natoľko, že domov cestoval s úžasným tretím miestom.

Mestu aj krajine tak na olympiáde kuchárov a cukrárov koncom októbra urobil fantastické meno.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zabodovali jeho finger foody

Celkovo sa súťaže zúčastnilo 40 národných tímov, 52 regionálnych tímov a individuálnych kuchárov a cukrárov, medzi ktorými súťažil aj Peter, bolo približne 600.

Podujatie navštívilo počas jeho trvania približne 28-tisíc návštevníkov.

SkryťVypnúť reklamu

Peter ako kuchár pripravil jedlo nazývané finger food, čo v preklade znamená jedlo „na jedno sústo“.

Spolu s tým to bolo tiež 5-chodové menu. Dva finger foody boli studené, dva teplé.

Keďže z každého jedla musel pripraviť celkovo 6 kúskov, jeho tabuľa mala dokopy 24 kúskov tejto špeciality. Vytvorené 5-chodové menu, ktoré predstavil, nemalo absolútnu premiéru. Už s ním vyhral v roku 2014 striebro v Luxembursku.

„Niečo som pozamieňal, niečo som vedel, že je to dobré, tak som to nechal,“ vysvetlil Peter Krištof.

Porota hodnotí, ale neochutnáva

Zaujímavosťou pri súťaži je fakt, že porota vlastne z pripravených mís a tabúľ ani neochutnáva.

„Je to ako pri výbere v reštaurácii z jedálneho lístka. Tiež si predstavíte, ako by to asi mohlo chutiť, ako by jednotlivé chute spolu ladili,“ vysvetľuje princíp súťaže.

SkryťVypnúť reklamu

Pri svojich výtvoroch má presný popis toho, čo konkrétne použil, musí to byť do bodky od A po Z.

„Ide o to, akú mám kreativitu, ako používam farby, ako pracujem so surovinami a ako spájam chute,“ opísal Peter hodnotenie poroty.

Podstatné je aj to, ako upravia samotné menu. Základom je, aby to malo postup, aby sa neopakovali napríklad použité mäsá či iné ingrediencie.

Pomáhali mu jeho kamaráti

Peter šiel súťažiť ako individuálny kuchár, nevybral sa však do Nemecka sám.

Spolu s ním išli aj jeho dvaja kamaráti kuchári – Milan Poloha a Marek Madzik. Tí pomáhali s prípravou, pomocnými prácami a všetkým, kde bolo treba ruku navyše.

„Im sa chcem tiež poďakovať, veľmi mi pomohli,“ povedal Peter.

Príprava si vyžaduje istý čas, jednotlivé jedlá upravujú aspikom, ktorý musí byť číry, musí držať farbu aspoň päť hodín.

SkryťVypnúť reklamu

Nebola to premiéra, tentoraz však úspešná

Peter sa tejto olympiády nezúčastnil po prvýkrát.

Tento ročník bol 24., on ho absolvoval trikrát, naposledy v roku 2012 získal diplom. „Olympiáda je strašne tvrdá, tam vás sekajú za všetko,“ vysvetlil Peter.

Bolo niečo, čo mu porota aj vytkla?

„Problém s farbami, že trošku viac som mal použiť farieb, alebo len potrebujú zvýrazniť niektoré farby, napríklad ryba mohla byť viac sýta belšia. Rybu keď robíte a necháte ju dlhšie, praská a je suchá,“ opísal kuchárske skúsenosti.

Objektivita je tam však vraj zaručená, súťaží sa len pod číslom stola, teda žiadne mená či podobné protekcie.

Musí sa to dať uvariť

Kritérium je aj to, aby sa to dalo reálne uvariť a podať v reštaurácii. Aj keď, podľa Petra by sa to reálne nedalo stíhať. Človek sa však na súťaži odprezentuje tým, čo dokáže.

On sám sa gastronómii venuje už približne 16 rokov.

Ako sám tvrdí, naučiť sa to nedá. „Musíte mať nervy, skúsiť si to, pripravovať veci,“ opisuje.

Vízia? Poskladať juniorský tím

Pri otázke, či bude tento šikovný kuchár súťažiť aj v budúcnosti, sa len usmieva.

Vraj asi skôr nie, ako áno. Má však iné plány.

„Ambíciou je do budúcnosti zhromaždiť a vytvoriť juniorský tím, ktorý by mohol reprezentovať aj na ďalšom ročníku,“ prezradil Peter Krištof.

Tento článok vyšiel v týždenníku PREŠOVSKÉ NOVINY č. 46/2016, v predaji od utorka 22. novembra do 28. novembra.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. Prihlás sa do programu She's Next na podporu žien-podnikateliek
  3. Dvanásť rokov v Amazone a práca ma stále baví
  4. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  5. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu aj mužom. Dokážu zlepšiť erekciu
  6. Slováci si za 3 dni objednali dovolenku za 4,98 milióna eur.
  7. Cestujte cez májové sviatky a oddychujte dlhšie. Kam sa vybrať?
  8. Vyberáme si najkrajšiu obnovenú pamiatku, hlasuje sa online
  1. Prihlás sa do programu She's Next na podporu žien-podnikateliek
  2. Cestujte cez májové sviatky a oddychujte dlhšie. Kam sa vybrať?
  3. Slováci si za 3 dni objednali dovolenku za 4,98 milióna eur.
  4. Unilabs Slovensko otvára v Boroch najmodernejšie laboratórium
  5. Istota nízkeho úroku. Krásne bývanie s hypotékou za 1,49 %
  6. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte
  7. Vyberáme si najkrajšiu obnovenú pamiatku, hlasuje sa online
  8. Životné poistenie v čase inflácie. Aká je jeho ideálna výška?
  1. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte 23 713
  2. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO? 22 008
  3. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu mužom. Dokážu zlepšiť erekciu 10 250
  4. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve 7 878
  5. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá 5 721
  6. Kávový Indiana Jones. Slovák loví raritné kávy v pralesoch 5 417
  7. Má vaše dieťa nárok na 350 eur na kúpu počítača či tabletu? 3 623
  8. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov 2 656

Blogy SME

  1. Miroslav Lukáč: Dežo uvádza, že každý má svoju bandu. I poslanci.
  2. František Ptáček: Mier poslanca Fica – ako prasa učí holubicu lietať
  3. Alexander Hričko: Na Slovensku sa vytratil zdravý gazdovský rozum
  4. Marián Kozák: Plavecké olympiády v Detskom klube v rokoch 1997 - 1999
  5. Helena Smihulova Laucikova: Predjarie pod Barancom
  6. Ján Valchár: O rozkazoch sa nediskutuje, rozkazy sa plnia! (tri mesiace, ani o sekundu viac!)
  7. Anna Miľanová: Som za odluku cirkví od štátu!
  8. Ján Škerko: My sme Ukrajinu už porazili. A teraz nám ju predajte. Double bind
  1. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 26 660
  2. Ján Šeďo: Ľudia, kupujte konzervy a borovičku, raketa pôjde do Bratislavy. 25 620
  3. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 918
  4. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Opäť doplatia CHUDOBNÍ na BOHATÝCH? Na stole je novelizácia novelizácie druhého piliera 8 001
  5. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 6 030
  6. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 5 735
  7. Post Bellum SK: Ľudáci sa zbavili najprv židovských dievčat a mladých žien 3 916
  8. Ján Valchár: Začal som sa báť o výsledok vojny... 3 904
  1. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  3. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  4. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  5. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  6. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  8. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Miroslav Lukáč: Dežo uvádza, že každý má svoju bandu. I poslanci.
  2. František Ptáček: Mier poslanca Fica – ako prasa učí holubicu lietať
  3. Alexander Hričko: Na Slovensku sa vytratil zdravý gazdovský rozum
  4. Marián Kozák: Plavecké olympiády v Detskom klube v rokoch 1997 - 1999
  5. Helena Smihulova Laucikova: Predjarie pod Barancom
  6. Ján Valchár: O rozkazoch sa nediskutuje, rozkazy sa plnia! (tri mesiace, ani o sekundu viac!)
  7. Anna Miľanová: Som za odluku cirkví od štátu!
  8. Ján Škerko: My sme Ukrajinu už porazili. A teraz nám ju predajte. Double bind
  1. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 26 660
  2. Ján Šeďo: Ľudia, kupujte konzervy a borovičku, raketa pôjde do Bratislavy. 25 620
  3. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 918
  4. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Opäť doplatia CHUDOBNÍ na BOHATÝCH? Na stole je novelizácia novelizácie druhého piliera 8 001
  5. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 6 030
  6. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 5 735
  7. Post Bellum SK: Ľudáci sa zbavili najprv židovských dievčat a mladých žien 3 916
  8. Ján Valchár: Začal som sa báť o výsledok vojny... 3 904
  1. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  3. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  4. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  5. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  6. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  8. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu