Korzár logo Korzár Prešov
Streda, 5. august, 2020 | Meniny má HortenziaKrížovkyKrížovky

Prešovčan zahviezdil so svojím menu, z Nemecka doniesol bronz

O gurmánsky zážitok sa postaral na medzinárodnej súťaži kuchár z Prešova.

Peter Krištor (v strede). So svojím pomocným tímom – Marek Madzik (vľavo) a  Milan Poloha. Peter Krištor (v strede). So svojím pomocným tímom – Marek Madzik (vľavo) a  Milan Poloha. (Zdroj: archív P. K.)

PREŠOV. Skvelý úspech sa podaril prešovskému kuchárovi Petrovi Krištofovi. V tvrdej konkurencii počas medzinárodnej súťaže zaujal natoľko, že domov cestoval s úžasným tretím miestom.

Mestu aj krajine tak na olympiáde kuchárov a cukrárov koncom októbra urobil fantastické meno.

Zabodovali jeho finger foody

Celkovo sa súťaže zúčastnilo 40 národných tímov, 52 regionálnych tímov a individuálnych kuchárov a cukrárov, medzi ktorými súťažil aj Peter, bolo približne 600.

Podujatie navštívilo počas jeho trvania približne 28-tisíc návštevníkov.

Skryť Vypnúť reklamu

Peter ako kuchár pripravil jedlo nazývané finger food, čo v preklade znamená jedlo „na jedno sústo“.

Spolu s tým to bolo tiež 5-chodové menu. Dva finger foody boli studené, dva teplé.

Keďže z každého jedla musel pripraviť celkovo 6 kúskov, jeho tabuľa mala dokopy 24 kúskov tejto špeciality. Vytvorené 5-chodové menu, ktoré predstavil, nemalo absolútnu premiéru. Už s ním vyhral v roku 2014 striebro v Luxembursku.

„Niečo som pozamieňal, niečo som vedel, že je to dobré, tak som to nechal,“ vysvetlil Peter Krištof.

Porota hodnotí, ale neochutnáva

Zaujímavosťou pri súťaži je fakt, že porota vlastne z pripravených mís a tabúľ ani neochutnáva.

„Je to ako pri výbere v reštaurácii z jedálneho lístka. Tiež si predstavíte, ako by to asi mohlo chutiť, ako by jednotlivé chute spolu ladili,“ vysvetľuje princíp súťaže.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri svojich výtvoroch má presný popis toho, čo konkrétne použil, musí to byť do bodky od A po Z.

„Ide o to, akú mám kreativitu, ako používam farby, ako pracujem so surovinami a ako spájam chute,“ opísal Peter hodnotenie poroty.

Podstatné je aj to, ako upravia samotné menu. Základom je, aby to malo postup, aby sa neopakovali napríklad použité mäsá či iné ingrediencie.

Pomáhali mu jeho kamaráti

Peter šiel súťažiť ako individuálny kuchár, nevybral sa však do Nemecka sám.

Spolu s ním išli aj jeho dvaja kamaráti kuchári – Milan Poloha a Marek Madzik. Tí pomáhali s prípravou, pomocnými prácami a všetkým, kde bolo treba ruku navyše.

„Im sa chcem tiež poďakovať, veľmi mi pomohli,“ povedal Peter.

Príprava si vyžaduje istý čas, jednotlivé jedlá upravujú aspikom, ktorý musí byť číry, musí držať farbu aspoň päť hodín.

Skryť Vypnúť reklamu

Nebola to premiéra, tentoraz však úspešná

Peter sa tejto olympiády nezúčastnil po prvýkrát.

Tento ročník bol 24., on ho absolvoval trikrát, naposledy v roku 2012 získal diplom. „Olympiáda je strašne tvrdá, tam vás sekajú za všetko,“ vysvetlil Peter.

Bolo niečo, čo mu porota aj vytkla?

„Problém s farbami, že trošku viac som mal použiť farieb, alebo len potrebujú zvýrazniť niektoré farby, napríklad ryba mohla byť viac sýta belšia. Rybu keď robíte a necháte ju dlhšie, praská a je suchá,“ opísal kuchárske skúsenosti.

Objektivita je tam však vraj zaručená, súťaží sa len pod číslom stola, teda žiadne mená či podobné protekcie.

Musí sa to dať uvariť

Kritérium je aj to, aby sa to dalo reálne uvariť a podať v reštaurácii. Aj keď, podľa Petra by sa to reálne nedalo stíhať. Človek sa však na súťaži odprezentuje tým, čo dokáže.

On sám sa gastronómii venuje už približne 16 rokov.

Ako sám tvrdí, naučiť sa to nedá. „Musíte mať nervy, skúsiť si to, pripravovať veci,“ opisuje.

Vízia? Poskladať juniorský tím

Pri otázke, či bude tento šikovný kuchár súťažiť aj v budúcnosti, sa len usmieva.

Vraj asi skôr nie, ako áno. Má však iné plány.

„Ambíciou je do budúcnosti zhromaždiť a vytvoriť juniorský tím, ktorý by mohol reprezentovať aj na ďalšom ročníku,“ prezradil Peter Krištof.

Tento článok vyšiel v týždenníku PREŠOVSKÉ NOVINY č. 46/2016, v predaji od utorka 22. novembra do 28. novembra.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov
  2. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  3. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  4. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  5. Severný Spiš s Pieninami zachutí aj vašim deťom. Doslova
  6. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy
  7. Už 20 rokov ponúka Kaufland široký sortiment za výhodné ceny
  8. Moderná športová hala vďaka PEM Buildings
  9. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete
  10. Chystáte sa na Baby shower? Tri tipy, ako potešiť budúcu mamičku
  1. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  2. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  3. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  4. Pochod smrti
  5. Ručné ovládanie auta – šanca pre vodičov s hendikepom
  6. A na týchto miestach ste už boli?
  7. Konečne nažive
  8. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy
  9. Severný Spiš s Pieninami zachutí aj vašim deťom. Doslova
  10. Reforma
  1. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 22 083
  2. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 17 261
  3. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 13 039
  4. Gaderská dolina poteší celú rodinu 11 459
  5. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 10 366
  6. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 10 262
  7. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 10 069
  8. Hľadáte bezstarostný relax? Dovolenkujte v hoteli pre dospelých 9 723
  9. Nové články môžete na SME.sk čítať prvú hodinu zadarmo 9 630
  10. Čas na zmenu banky je tu - za prenos účtu môžete získať 300 eur 9 615
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Nemecko

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Poslanec Košíc reaguje na diskreditujúce video: Nech to vyšetrí polícia

Djordjevič sa nevyjadril, či by to mohol byť on, koho natočili v chúlostivej situácii.

Rokovania s Podolákovou firmou by mal viesť za mesto primátor Polaček.

V Košiciach pribudla pristávacia dráha. Využijú ju operence

V mestských fontánach sa majú objaviť aj ďalšie.

Od utorka je vo fontáne na Terase šikmá plocha pre vtáčiky.

Pozor, korytnačky, varuje šoférov nezvyčajná značka

Pri Strede nad Bodrogom takto bojujú proti úmrtiam ohrozených živočíchov.

Nezvyčajné dopravné značenie upozorňuje šoférov pri Strede nad Bodrogom už druhý rok.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Za drogovým kamiónom bola fiktívna firma z Bratislavy

Úspech colníkov sa zmenil na blamáž.

Kontajnery rozpílili hasiči.
Dobré ráno

Dobré ráno: Kiskovu neprítomnosť nahradí Remišová alebo Kollár

V sobotu si strana Za ľudí volí predsedu.

Podcast Dobré Ráno.

Výbuch v Bejrúte zranil tisíce ľudí, hlásia najmenej 78 obetí

Explóziu zrejme spôsobili obrovské množstvá dusičnanu amónneho.

Následky masívnej explózie v Bejrúte.
Valček a Burčík

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop