PREŠOV. Skvelý úspech sa podaril prešovskému kuchárovi Petrovi Krištofovi. V tvrdej konkurencii počas medzinárodnej súťaže zaujal natoľko, že domov cestoval s úžasným tretím miestom.
Mestu aj krajine tak na olympiáde kuchárov a cukrárov koncom októbra urobil fantastické meno.
Zabodovali jeho finger foody
Celkovo sa súťaže zúčastnilo 40 národných tímov, 52 regionálnych tímov a individuálnych kuchárov a cukrárov, medzi ktorými súťažil aj Peter, bolo približne 600.
Podujatie navštívilo počas jeho trvania približne 28-tisíc návštevníkov.
Peter ako kuchár pripravil jedlo nazývané finger food, čo v preklade znamená jedlo „na jedno sústo“.
Spolu s tým to bolo tiež 5-chodové menu. Dva finger foody boli studené, dva teplé.
Keďže z každého jedla musel pripraviť celkovo 6 kúskov, jeho tabuľa mala dokopy 24 kúskov tejto špeciality. Vytvorené 5-chodové menu, ktoré predstavil, nemalo absolútnu premiéru. Už s ním vyhral v roku 2014 striebro v Luxembursku.
„Niečo som pozamieňal, niečo som vedel, že je to dobré, tak som to nechal,“ vysvetlil Peter Krištof.

Porota hodnotí, ale neochutnáva
Zaujímavosťou pri súťaži je fakt, že porota vlastne z pripravených mís a tabúľ ani neochutnáva.
„Je to ako pri výbere v reštaurácii z jedálneho lístka. Tiež si predstavíte, ako by to asi mohlo chutiť, ako by jednotlivé chute spolu ladili,“ vysvetľuje princíp súťaže.
Pri svojich výtvoroch má presný popis toho, čo konkrétne použil, musí to byť do bodky od A po Z.
„Ide o to, akú mám kreativitu, ako používam farby, ako pracujem so surovinami a ako spájam chute,“ opísal Peter hodnotenie poroty.
Podstatné je aj to, ako upravia samotné menu. Základom je, aby to malo postup, aby sa neopakovali napríklad použité mäsá či iné ingrediencie.
Pomáhali mu jeho kamaráti
Peter šiel súťažiť ako individuálny kuchár, nevybral sa však do Nemecka sám.
Spolu s ním išli aj jeho dvaja kamaráti kuchári – Milan Poloha a Marek Madzik. Tí pomáhali s prípravou, pomocnými prácami a všetkým, kde bolo treba ruku navyše.
„Im sa chcem tiež poďakovať, veľmi mi pomohli,“ povedal Peter.
Príprava si vyžaduje istý čas, jednotlivé jedlá upravujú aspikom, ktorý musí byť číry, musí držať farbu aspoň päť hodín.

Nebola to premiéra, tentoraz však úspešná
Peter sa tejto olympiády nezúčastnil po prvýkrát.
Tento ročník bol 24., on ho absolvoval trikrát, naposledy v roku 2012 získal diplom. „Olympiáda je strašne tvrdá, tam vás sekajú za všetko,“ vysvetlil Peter.
Bolo niečo, čo mu porota aj vytkla?
„Problém s farbami, že trošku viac som mal použiť farieb, alebo len potrebujú zvýrazniť niektoré farby, napríklad ryba mohla byť viac sýta belšia. Rybu keď robíte a necháte ju dlhšie, praská a je suchá,“ opísal kuchárske skúsenosti.
Objektivita je tam však vraj zaručená, súťaží sa len pod číslom stola, teda žiadne mená či podobné protekcie.
Musí sa to dať uvariť
Kritérium je aj to, aby sa to dalo reálne uvariť a podať v reštaurácii. Aj keď, podľa Petra by sa to reálne nedalo stíhať. Človek sa však na súťaži odprezentuje tým, čo dokáže.
On sám sa gastronómii venuje už približne 16 rokov.
Ako sám tvrdí, naučiť sa to nedá. „Musíte mať nervy, skúsiť si to, pripravovať veci,“ opisuje.

Vízia? Poskladať juniorský tím
Pri otázke, či bude tento šikovný kuchár súťažiť aj v budúcnosti, sa len usmieva.
Vraj asi skôr nie, ako áno. Má však iné plány.
„Ambíciou je do budúcnosti zhromaždiť a vytvoriť juniorský tím, ktorý by mohol reprezentovať aj na ďalšom ročníku,“ prezradil Peter Krištof.
Víťazné menu
Finger Foody: Zemiakový koláč zo sladkých zemiakov, Jahňacia panenka na grilovanej polente, Pralinka z Mago, Wasabi a papaya, Sendvič s marinovaným pstruhom
5-chodové menu
Predjedlo: Hovädzí jazyk
Polievka: Holubie Consomme
Medzichod: Morský vlk
Hlavné jedlo: Bravčová panenska v tukovej čipke
Dezert: Čokoládový koláčik
Tento článok vyšiel v týždenníku PREŠOVSKÉ NOVINY č. 46/2016, v predaji od utorka 22. novembra do 28. novembra.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári