Korzár logo Korzár Prešov
Nedeľa, 28. máj, 2023 | Meniny má Viliam

Martin Župina: Barman je psychológ, aj kňaz

Začínal ako pomocník, dnes pracuje ako barman v piatom najlepšom bare v Európe.

Martin Župina. Súťaže teraz necháva bokom. Chce sa sto percentne pripraviť. Martin Župina. Súťaže teraz necháva bokom. Chce sa sto percentne pripraviť. (Zdroj: archív M.Ž.)

Ako ste sa dostali k barmanstvu?

K barmanstvu som sa dostal ešte na Hotelovej akadémii v Prešove. Práve škola mi dala možnosť ísť na súvislú prax do Cuba Libre Café Coctail Bar, kde som začínal a kde som sa stretol s Marošom Dzurusom. On bol spúšťačom toho celého. Bol mojim učiteľom, mojim mentorom, ktorý ma priviedol ku celému barmanstvu. U neho som si robil aj môj prvý barmanský kurz. Potom som začal pracovať v Cuba Libre ako bar-back, čiže takzvaný pomocník. A časom som sa dostal aj na servis za bar. Takže takto som sa dostal ku celému barmanstvu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Aktuálne pracujete v Hemingway bare v Prahe. Bolo ťažké dostať sa do piateho najlepšieho baru v Európe?

Bol to jeden z dvoch barov v Prahe, do ktorého som sa chcel dostať, keďže som tam aj študoval. A som strašne rád, že som sa rozhodol práve pre tento bar a nie pre ten druhý, pretože v tom druhom to kvalitou nebolo až také dobré. Takže myslím si, že nebolo veľmi ťažké sa do Hemingway baru dostať. Stačilo vyčkať na tú správnu situáciu, kedy hľadali nových ľudí.

Aké drinky sú pre Hemingway bar špecifické?

Viac-menej sú to rôzne drinky. Či už také, ktoré sú predpripravené dopredu, a ktoré zrýchľujú prácu alebo sú to drinky, ktoré sa robia so šampanským, ale priamo z oblasti Champagne. Používame aj mezcal, čiže zadymený typ tekily a rôzne iné servisy. Taktiež používame napríklad sušenú slaninu na servis alebo pohár v tvare Halka. Alebo rum, ktorý je infuzovaný maslovým popcornom. Čiže je tam chuť popcornu. Snažíme sa ísť nejakým takým inovatívnym spôsobom dopredu.

SkryťVypnúť reklamu

Drink s príchuťou maslového popcornu znie zaujímavo. Máte ešte nejaké špeciálne nápoje, ktoré sme v Prešove nemohli zatiaľ ochutnať?

Trend a štýl takýchto drinkov už bol vo svete. My sme sa ním inšpirovali a urobili sme silne aromatický koktejl, ktorý pripomína parfém. Dali sme ho do flakónu od parfému a takto ho aj servírujeme. Máme dámsku, aj pánsku verziu. Ďalší drink, ktorý máme, je silnejší whiskový drink. Pripomína benzín, takže ho dávame do ploskačky v tvare benzínovej bandasky a hosť si ho potom prelieva sám do pohára.

Vymyslel ste si aj vy niektorý z týchto drinkov?

Nie, nevymyslel, lebo nemám na to možnosť. U nás vymýšľajú menu bar manažéri, ktorí sa stretávajú každý mesiac a riešia nové meníčko.

Ale v prešovskej Cube ste túto možnosť mali...

SkryťVypnúť reklamu

V Cuba Libre sa to dalo. A ono sa to dá v podstate aj v Hemingwayi. Niekedy sa stane, že na bar príde človek, ktorý si nevyberie drink z meníčka. Alebo si z meníčka vyberie prvý drink, ale druhý chce už iný. Takže robíme v úvodzovkách drinky na mieru. Človek povie, čo chce a my sa snažíme, čo najviac prispôsobiť tej chuti. Takže človek má vždy možnosť realizovať sa sám, vymýšľať vlastné drinky a stále tvoriť niečo nové. Myslím si, že je tam možno ešte väčší priestor než bol v Cuba Libre práve na tie signatúrne drinky.

Čo všetko sa potrebujete spýtať zákazníka, aby ste mu urobili drink ,,šitý“ na mieru?

Napríklad pri Martini dry sa pýtame hosťa sedem otázok. A to preto, aby sme koktejl urobili, čo najpresnejšie a čo najlepšie. Pretože niekto má rád Martiny suché, niekto ho má rád s olivami, niekto s olivovým lakom.

Keby ste mali porovnať prácu barmana v Prešove a v Prahe, v čom vidíte najväčšie rozdiely?

Najväčšie rozdiely sú určite v klientele. Sedemdesiat percent zahraničných ľudí chodí do Hemingwaya. V Cuba Libre to tak nebolo. Ďalšia vec, máme úplne iný sortiment, takže aj nároky na vedomosti sú úplne iné. Je to viac náročné, by som povedal. Ale na druhej strane je to ľahšie v tom, že ľudia, ktorí k nám chodia, vedia väčšinou, čo chcú piť a vedia, čo si majú vybrať. Na Slovensku naopak ešte nie je vybudovaná kultúra pitia. Postupom času musíme pomaličky, krok po kroku, učiť ľudí na nové drinky, na nové ingrediencie, aby sa nebáli skúšať nové veci. A ďalším rozdielom je určite systém práce. Je úplne iný, ako bol tu, v Prešove. Ale v konečnom dôsledku je to veľmi podobný koncept. Čo sa týka kvality určite.

Je potrebné, aby mal barman aj odborné vzdelanie alebo je to skôr o šikovnosti a zručnostiach?

Myslím si, že je to hlavne o vášni k tej práci. Áno, vzdelanie je podstatné, čo sa týka dajme tomu barmanských kurzov. Je lepšie urobiť si barmanský kurz a mať povedomie o tom, čo sa robí a ako sa to robí. A hlavne vedieť, že barmanstvo nie je len o technike a miešaní. Ale je to aj o pohostinnosti a o tom, že urobíme krajší večer tomu človeku, ktorý bude nakoniec spokojný.

Dočítajte tento článok
s predplatným Korzar.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. Miro Šatan: Nechajme deti robiť viacero športov
  3. Slováci pomáhajú s digitalizáciou školstva doma aj v zahraničí
  4. Moravák, ktorý ukázal svetu, ako sa robí „nové umenie“
  5. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné
  6. Plánujete si dokonalú rodinnú dovolenku?
  7. Martin Cígler zo Seyforu: Rast IT sektora predbieha počet odborn
  8. Byty v Rakyte s dotovanou hypotékou a zvýhodnenými cenami
  1. Na trhu jazdeniek pribudli kabriolety
  2. Slováci pomáhajú s digitalizáciou školstva doma aj v zahraničí
  3. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné
  4. Päť rád, ako si po vysokej škole nájsť vysnívanú prácu
  5. Moravák, ktorý ukázal svetu, ako sa robí „nové umenie“
  6. Miro Šatan: Nechajme deti robiť viacero športov
  7. 7 dôvodov, že investícia do bezpečnostných dverí sa vypláca
  8. Dualisti o praxi: Sme súčasťou všetkých procesov
  1. Odvážte sa vystúpiť z komfortnej zóny. Zažijete iné Chorvátsko 9 646
  2. Existuje viac spôsobov, ako znížiť mesačnú splátku na hypotéke 8 108
  3. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné 7 761
  4. Byty v Rakyte s dotovanou hypotékou a zvýhodnenými cenami 5 085
  5. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 4 954
  6. Ďurákovci a ich biznis: Z malého e-shopu k státisícovým tržbám 4 015
  7. Čeľustní ortopédi bijú na poplach: Pacienti potrebujú ochranu 3 091
  8. Tipy na výlety po letnom Rakúsku 2 463

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Moja ilustrácia piesne Koloseum, v podaní Mariky Gombitovej...
  2. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu...
  3. Ján Šubák: Prepúšťanie a vysoké ceny automobilov môžu prísť oveľa skôr, ako si myslíme
  4. Jozef Sitko: Azda mi chce admin zakázať v SME publikovať? (1.)
  5. Peter Kubica: Kniha o tom, ako odbehnúť maratóny
  6. Ján Škerko: Smero-hlasácko-fašistická Hydra. Herkules, kde si?
  7. Anna Miľanová: V zálive...
  8. Ján Šeďo: "Putin dostal dve facky a povedal, že sa Ukrajine pomstí".
  1. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 107 230
  2. Ján Šeďo: V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi. 37 702
  3. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 30 279
  4. Ján Šeďo: Mrak skazy úraduje aj na severozápade Slovenska a keby len tam... 23 543
  5. Ján Šeďo: Nové ruské zbrane sú desiatky rokov pred zahraničnou konkurenciou... 20 728
  6. Ľudmila Križanovská: Zase ste nič nepochopili, pán Fico 11 494
  7. Miroslav Kocúr: Kočner a zahmlievanie okolo skutku, ktorý sa stal 7 181
  8. Ivan Bilohuščin: Igor Matovič: génius anti-intelektuálneho populizmu 7 011
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

František Mikloško.

Kresťanskí demokrati ho v pondelok predstavia na tlačovke.


59m
Scarlett Johansson a Tom Hanks v Cannes.

Festival v Cannes sa musí prispôsobiť novým časom.


2m

Sledujte ONLINE prenos zo zo zápasu o bronz na MS v hokeji 2023: Lotyšsko - USA.


Sportnet 3 h
Konečným cieľom ministra a jeho ministerstva by malo byť zdravie obyvateľov Slovenska.

Po voľbách by Slovensko naliehavo potrebovalo konečne ministra zdravia.


22. máj

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Moja ilustrácia piesne Koloseum, v podaní Mariky Gombitovej...
  2. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu...
  3. Ján Šubák: Prepúšťanie a vysoké ceny automobilov môžu prísť oveľa skôr, ako si myslíme
  4. Jozef Sitko: Azda mi chce admin zakázať v SME publikovať? (1.)
  5. Peter Kubica: Kniha o tom, ako odbehnúť maratóny
  6. Ján Škerko: Smero-hlasácko-fašistická Hydra. Herkules, kde si?
  7. Anna Miľanová: V zálive...
  8. Ján Šeďo: "Putin dostal dve facky a povedal, že sa Ukrajine pomstí".
  1. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 107 230
  2. Ján Šeďo: V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi. 37 702
  3. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 30 279
  4. Ján Šeďo: Mrak skazy úraduje aj na severozápade Slovenska a keby len tam... 23 543
  5. Ján Šeďo: Nové ruské zbrane sú desiatky rokov pred zahraničnou konkurenciou... 20 728
  6. Ľudmila Križanovská: Zase ste nič nepochopili, pán Fico 11 494
  7. Miroslav Kocúr: Kočner a zahmlievanie okolo skutku, ktorý sa stal 7 181
  8. Ivan Bilohuščin: Igor Matovič: génius anti-intelektuálneho populizmu 7 011
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie Video
SkryťZatvoriť reklamu