Korzár logo Korzár Prešov
Streda, 27. október, 2021 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Martin Župina: Barman je psychológ, aj kňaz

Začínal ako pomocník, dnes pracuje ako barman v piatom najlepšom bare v Európe.

Martin Župina. Súťaže teraz necháva bokom. Chce sa sto percentne pripraviť. Martin Župina. Súťaže teraz necháva bokom. Chce sa sto percentne pripraviť. (Zdroj: archív M.Ž.)

Ako ste sa dostali k barmanstvu?

K barmanstvu som sa dostal ešte na Hotelovej akadémii v Prešove. Práve škola mi dala možnosť ísť na súvislú prax do Cuba Libre Café Coctail Bar, kde som začínal a kde som sa stretol s Marošom Dzurusom. On bol spúšťačom toho celého. Bol mojim učiteľom, mojim mentorom, ktorý ma priviedol ku celému barmanstvu. U neho som si robil aj môj prvý barmanský kurz. Potom som začal pracovať v Cuba Libre ako bar-back, čiže takzvaný pomocník. A časom som sa dostal aj na servis za bar. Takže takto som sa dostal ku celému barmanstvu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Aktuálne pracujete v Hemingway bare v Prahe. Bolo ťažké dostať sa do piateho najlepšieho baru v Európe?

Bol to jeden z dvoch barov v Prahe, do ktorého som sa chcel dostať, keďže som tam aj študoval. A som strašne rád, že som sa rozhodol práve pre tento bar a nie pre ten druhý, pretože v tom druhom to kvalitou nebolo až také dobré. Takže myslím si, že nebolo veľmi ťažké sa do Hemingway baru dostať. Stačilo vyčkať na tú správnu situáciu, kedy hľadali nových ľudí.

Aké drinky sú pre Hemingway bar špecifické?

Viac-menej sú to rôzne drinky. Či už také, ktoré sú predpripravené dopredu, a ktoré zrýchľujú prácu alebo sú to drinky, ktoré sa robia so šampanským, ale priamo z oblasti Champagne. Používame aj mezcal, čiže zadymený typ tekily a rôzne iné servisy. Taktiež používame napríklad sušenú slaninu na servis alebo pohár v tvare Halka. Alebo rum, ktorý je infuzovaný maslovým popcornom. Čiže je tam chuť popcornu. Snažíme sa ísť nejakým takým inovatívnym spôsobom dopredu.

SkryťVypnúť reklamu

Drink s príchuťou maslového popcornu znie zaujímavo. Máte ešte nejaké špeciálne nápoje, ktoré sme v Prešove nemohli zatiaľ ochutnať?

Trend a štýl takýchto drinkov už bol vo svete. My sme sa ním inšpirovali a urobili sme silne aromatický koktejl, ktorý pripomína parfém. Dali sme ho do flakónu od parfému a takto ho aj servírujeme. Máme dámsku, aj pánsku verziu. Ďalší drink, ktorý máme, je silnejší whiskový drink. Pripomína benzín, takže ho dávame do ploskačky v tvare benzínovej bandasky a hosť si ho potom prelieva sám do pohára.

Vymyslel ste si aj vy niektorý z týchto drinkov?

Nie, nevymyslel, lebo nemám na to možnosť. U nás vymýšľajú menu bar manažéri, ktorí sa stretávajú každý mesiac a riešia nové meníčko.

Ale v prešovskej Cube ste túto možnosť mali...

SkryťVypnúť reklamu

V Cuba Libre sa to dalo. A ono sa to dá v podstate aj v Hemingwayi. Niekedy sa stane, že na bar príde človek, ktorý si nevyberie drink z meníčka. Alebo si z meníčka vyberie prvý drink, ale druhý chce už iný. Takže robíme v úvodzovkách drinky na mieru. Človek povie, čo chce a my sa snažíme, čo najviac prispôsobiť tej chuti. Takže človek má vždy možnosť realizovať sa sám, vymýšľať vlastné drinky a stále tvoriť niečo nové. Myslím si, že je tam možno ešte väčší priestor než bol v Cuba Libre práve na tie signatúrne drinky.

Čo všetko sa potrebujete spýtať zákazníka, aby ste mu urobili drink ,,šitý“ na mieru?

Napríklad pri Martini dry sa pýtame hosťa sedem otázok. A to preto, aby sme koktejl urobili, čo najpresnejšie a čo najlepšie. Pretože niekto má rád Martiny suché, niekto ho má rád s olivami, niekto s olivovým lakom.

Keby ste mali porovnať prácu barmana v Prešove a v Prahe, v čom vidíte najväčšie rozdiely?

Najväčšie rozdiely sú určite v klientele. Sedemdesiat percent zahraničných ľudí chodí do Hemingwaya. V Cuba Libre to tak nebolo. Ďalšia vec, máme úplne iný sortiment, takže aj nároky na vedomosti sú úplne iné. Je to viac náročné, by som povedal. Ale na druhej strane je to ľahšie v tom, že ľudia, ktorí k nám chodia, vedia väčšinou, čo chcú piť a vedia, čo si majú vybrať. Na Slovensku naopak ešte nie je vybudovaná kultúra pitia. Postupom času musíme pomaličky, krok po kroku, učiť ľudí na nové drinky, na nové ingrediencie, aby sa nebáli skúšať nové veci. A ďalším rozdielom je určite systém práce. Je úplne iný, ako bol tu, v Prešove. Ale v konečnom dôsledku je to veľmi podobný koncept. Čo sa týka kvality určite.

Je potrebné, aby mal barman aj odborné vzdelanie alebo je to skôr o šikovnosti a zručnostiach?

Myslím si, že je to hlavne o vášni k tej práci. Áno, vzdelanie je podstatné, čo sa týka dajme tomu barmanských kurzov. Je lepšie urobiť si barmanský kurz a mať povedomie o tom, čo sa robí a ako sa to robí. A hlavne vedieť, že barmanstvo nie je len o technike a miešaní. Ale je to aj o pohostinnosti a o tom, že urobíme krajší večer tomu človeku, ktorý bude nakoniec spokojný.

Dočítajte tento článok
s predplatným Korzar.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chcete dočasné tetovanie, používajte Hennu
  2. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  3. Takto ochránite peniaze pred infláciou
  4. Adecco: Personálna agentúra má byť pre klienta partnerom
  5. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  6. Ako by ste chceli bývať? Zapojte sa do prieskumu o bývaní
  7. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  8. Digitálne zručnosti žiakov a študentov podporí Nadácia Orange
  9. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus
  10. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna
  1. 365.bank prináša digitálnu hypotéku s možnosťou podania žiadosti
  2. EUBA udelila čestné vedecké hodnosti „doctor honoris causa“
  3. Miška ochrnula z minúty na minútu, teraz pre ňu svitá nová nádej
  4. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Digitálne zručnosti žiakov a študentov podporí Nadácia Orange
  7. Chcete dočasné tetovanie, používajte Hennu
  8. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus
  9. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna
  10. Spoľahlivá energia a úspora technológiami
  1. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova 10 352
  2. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 9 798
  3. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku 9 489
  4. Peniaze začali strácať hodnotu, treba sa brániť! 6 174
  5. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie 5 269
  6. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 3 708
  7. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna 3 098
  8. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 2 884
  9. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite 2 513
  10. Nechajte kryptomeny na Fumbi 2 056

Blogy SME

  1. Café Európa: Valí sa na nás energetická kríza?
  2. Šimon Briatka: Inšpiratívni ľudia 1: Roger Bannister, lekár, ktorý zabehol svetový rekord
  3. Naďa Serafínová: Ako sa naozaj testuje? Povedzme, že dosť zvláštne.
  4. Marián Lukáč: Blog č. 44- Múdrosť
  5. Miriam Studeničová: Cisár je nahý! Osobnosti sú nevedomé! Nepoznajú Pravdu!
  6. Stanislav Martinčko: Poľovačka na zajace a 50 000 Eur v zlate !!
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Aké ťažké je ľahko odpustiť?
  8. Miro Jankes: Októbrový výber
  1. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 15 038
  2. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 8 547
  3. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 7 743
  4. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 411
  5. Michal Porubän: "Nenávistná Čaputová" vs "Mierotvorca Blaha". 4 866
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: 16. S panickou poruchou v zahraničí alebo na maličkostiach záleží 4 523
  7. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 180
  8. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 4 042
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Značka s nápisom Severný prúd 2 (Nord Stream 2) v nemeckom Lubmine.

Ak toto nie je vydieranie a využívanie energie ako zbrane zo strany Ruska, tak potom už nič.


26. okt
Peter Tkačenko

Ani v boji s Ficom nie je dovolené čokoľvek.


6 h
Dávid Strelec dal za Slovan v aktuálnom ročníku najvyššej súťaže sedem gólov.

Aký dojem urobil dvadsaťročný Slovák v talianskej lige?


6 h
Hotel Slovan v centre Piešťan je od roku 1986 opustený.

Hotel Slovan chátra desaťročia.


24. okt

Blogy SME

  1. Café Európa: Valí sa na nás energetická kríza?
  2. Šimon Briatka: Inšpiratívni ľudia 1: Roger Bannister, lekár, ktorý zabehol svetový rekord
  3. Naďa Serafínová: Ako sa naozaj testuje? Povedzme, že dosť zvláštne.
  4. Marián Lukáč: Blog č. 44- Múdrosť
  5. Miriam Studeničová: Cisár je nahý! Osobnosti sú nevedomé! Nepoznajú Pravdu!
  6. Stanislav Martinčko: Poľovačka na zajace a 50 000 Eur v zlate !!
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Aké ťažké je ľahko odpustiť?
  8. Miro Jankes: Októbrový výber
  1. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 15 038
  2. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 8 547
  3. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 7 743
  4. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 411
  5. Michal Porubän: "Nenávistná Čaputová" vs "Mierotvorca Blaha". 4 866
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: 16. S panickou poruchou v zahraničí alebo na maličkostiach záleží 4 523
  7. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 180
  8. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 4 042
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu