Korzár logo Korzár Prešov
Štvrtok, 21. september, 2017 | Meniny má Matúš

Martin Župina: Barman je psychológ, aj kňaz

Začínal ako pomocník, dnes pracuje ako barman v piatom najlepšom bare v Európe.

Martin Župina. Súťaže teraz necháva bokom. Chce sa sto percentne pripraviť. (Zdroj: archív M.Ž.)

Ako ste sa dostali k barmanstvu?

K barmanstvu som sa dostal ešte na Hotelovej akadémii v Prešove. Práve škola mi dala možnosť ísť na súvislú prax do Cuba Libre Café Coctail Bar, kde som začínal a kde som sa stretol s Marošom Dzurusom. On bol spúšťačom toho celého. Bol mojim učiteľom, mojim mentorom, ktorý ma priviedol ku celému barmanstvu. U neho som si robil aj môj prvý barmanský kurz. Potom som začal pracovať v Cuba Libre ako bar-back, čiže takzvaný pomocník. A časom som sa dostal aj na servis za bar. Takže takto som sa dostal ku celému barmanstvu.

Aktuálne pracujete v Hemingway bare v Prahe. Bolo ťažké dostať sa do piateho najlepšieho baru v Európe?

Bol to jeden z dvoch barov v Prahe, do ktorého som sa chcel dostať, keďže som tam aj študoval. A som strašne rád, že som sa rozhodol práve pre tento bar a nie pre ten druhý, pretože v tom druhom to kvalitou nebolo až také dobré. Takže myslím si, že nebolo veľmi ťažké sa do Hemingway baru dostať. Stačilo vyčkať na tú správnu situáciu, kedy hľadali nových ľudí.

Aké drinky sú pre Hemingway bar špecifické?

Viac-menej sú to rôzne drinky. Či už také, ktoré sú predpripravené dopredu, a ktoré zrýchľujú prácu alebo sú to drinky, ktoré sa robia so šampanským, ale priamo z oblasti Champagne. Používame aj mezcal, čiže zadymený typ tekily a rôzne iné servisy. Taktiež používame napríklad sušenú slaninu na servis alebo pohár v tvare Halka. Alebo rum, ktorý je infuzovaný maslovým popcornom. Čiže je tam chuť popcornu. Snažíme sa ísť nejakým takým inovatívnym spôsobom dopredu.

Drink s príchuťou maslového popcornu znie zaujímavo. Máte ešte nejaké špeciálne nápoje, ktoré sme v Prešove nemohli zatiaľ ochutnať?

Trend a štýl takýchto drinkov už bol vo svete. My sme sa ním inšpirovali a urobili sme silne aromatický koktejl, ktorý pripomína parfém. Dali sme ho do flakónu od parfému a takto ho aj servírujeme. Máme dámsku, aj pánsku verziu. Ďalší drink, ktorý máme, je silnejší whiskový drink. Pripomína benzín, takže ho dávame do ploskačky v tvare benzínovej bandasky a hosť si ho potom prelieva sám do pohára.

Vymyslel ste si aj vy niektorý z týchto drinkov?

Nie, nevymyslel, lebo nemám na to možnosť. U nás vymýšľajú menu bar manažéri, ktorí sa stretávajú každý mesiac a riešia nové meníčko.

Ale v prešovskej Cube ste túto možnosť mali...

V Cuba Libre sa to dalo. A ono sa to dá v podstate aj v Hemingwayi. Niekedy sa stane, že na bar príde človek, ktorý si nevyberie drink z meníčka. Alebo si z meníčka vyberie prvý drink, ale druhý chce už iný. Takže robíme v úvodzovkách drinky na mieru. Človek povie, čo chce a my sa snažíme, čo najviac prispôsobiť tej chuti. Takže človek má vždy možnosť realizovať sa sám, vymýšľať vlastné drinky a stále tvoriť niečo nové. Myslím si, že je tam možno ešte väčší priestor než bol v Cuba Libre práve na tie signatúrne drinky.

Čo všetko sa potrebujete spýtať zákazníka, aby ste mu urobili drink ,,šitý“ na mieru?

Napríklad pri Martini dry sa pýtame hosťa sedem otázok. A to preto, aby sme koktejl urobili, čo najpresnejšie a čo najlepšie. Pretože niekto má rád Martiny suché, niekto ho má rád s olivami, niekto s olivovým lakom.

Keby ste mali porovnať prácu barmana v Prešove a v Prahe, v čom vidíte najväčšie rozdiely?

Najväčšie rozdiely sú určite v klientele. Sedemdesiat percent zahraničných ľudí chodí do Hemingwaya. V Cuba Libre to tak nebolo. Ďalšia vec, máme úplne iný sortiment, takže aj nároky na vedomosti sú úplne iné. Je to viac náročné, by som povedal. Ale na druhej strane je to ľahšie v tom, že ľudia, ktorí k nám chodia, vedia väčšinou, čo chcú piť a vedia, čo si majú vybrať. Na Slovensku naopak ešte nie je vybudovaná kultúra pitia. Postupom času musíme pomaličky, krok po kroku, učiť ľudí na nové drinky, na nové ingrediencie, aby sa nebáli skúšať nové veci. A ďalším rozdielom je určite systém práce. Je úplne iný, ako bol tu, v Prešove. Ale v konečnom dôsledku je to veľmi podobný koncept. Čo sa týka kvality určite.

Je potrebné, aby mal barman aj odborné vzdelanie alebo je to skôr o šikovnosti a zručnostiach?

Myslím si, že je to hlavne o vášni k tej práci. Áno, vzdelanie je podstatné, čo sa týka dajme tomu barmanských kurzov. Je lepšie urobiť si barmanský kurz a mať povedomie o tom, čo sa robí a ako sa to robí. A hlavne vedieť, že barmanstvo nie je len o technike a miešaní. Ale je to aj o pohostinnosti a o tom, že urobíme krajší večer tomu človeku, ktorý bude nakoniec spokojný.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Neprehliadnite tiež

Košická doprava kolabuje aj počas týždňa mobility

Najkritickejšie križovatky riadi polícia.

Žiačka prišla o život počas lyžiarskeho výcviku. Obžalovali učiteľku

Od tragédie na Plejsoch uplynulo vyše 18 mesiacov.

Nehoda na diaľnici pri Prešove si vyžiadala jednu obeť

Pri havárii dvaja ďalší ľudia utrpeli zranenia.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Valach: Ak Petrovi niekto nepomáha a potom ho prešprintuje, divák to vidí

Dva roky za sebou priviedol Ján Valach ako tréner mužskej reprezentácie Petra Sagana k titulu majstra sveta.

DOMOV

Na smrti trojročného chlapca má podiel nemocnica, zle ho liečila

Úrad zistil, že nitrianska nemocnica v liečbe chlapca pochybila.

KULTÚRA

Argentínsky kritik pre SME: Slováci, zostaňte takí, akí ste

Prestížne americké médiá chvália Učiteľku.

Najčítanejšie na Prešov Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  4. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  5. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  6. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  8. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  9. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  10. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  1. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  2. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  5. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  6. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  7. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  8. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 17 486
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 637
  3. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 3 326
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 984
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 193
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 2 066
  7. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 039
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 814
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 318
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 206

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop