Korzár logo Korzár Prešov
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Čaro čiernej keramiky na Slovensku pomaly zaniká

Posledný mohykán zadymovanej keramiky vystavuje v Bardejove.

Vypálená keramika v poľnej peci. Pri vypaľovaní pred upchatím pece sú výrobky úplne rozžeravené.(Zdroj: Mario Hudák)Vypálená keramika v poľnej peci. Pri vypaľovaní pred upchatím pece sú výrobky úplne rozžeravené.(Zdroj: Mario Hudák)

BARDEJOV. V galérii Hornošarišského osvetového strediska vystavuje posledný remeselník čiernej zadymovanej keramiky na Slovensku. Tomáš Mihok (70) žije a tvorí v Kurime (okres Bardejov). Nedeľnou vernisážou uviedol v Bardejove svoju výstavu Čaro hliny a dreva.

Keramike sa venuje viac ako 40 rokov. Učil sa u majstra Tomečka na Dubií, potom aj u známeho hrnčiara a keramikára Jána Frankoviča z Bardejova.

Najprv vyrábal tradičnú bardejovskú ľudovú keramiku, magickej zadymovanej čiernej keramike sa začal venovať až neskôr.

Skryť Vypnúť reklamu

Čierna alchýmia

„So zadymovanou keramikou som sa prvýkrát stretol v Bratislave, keď som pracoval na pridruženej výrobe. Navštevoval som vtedy bratislavský ÚĽUV a tam mi ponúkli, či by som ju nechcel robiť,“ hovorí Mihok.

Je to stará, tradičná technológia výroby a pálenia keramiky bez glazúry. Vyrábala sa ešte keď ľudia nepoznali glazúru. Jej účel plnili sadze a dym, nimi sa vypaľovaná keramika impregnovala vo vonkajších, poľných peciach.

Nikdy som nevidel, ako sa to robí. Všetko som sa naučil vlastnou skúsenosťou. Každý jeden kus, ktorý vyjde z pece je originál.

Tomáš Mihok, keramikár

„Pozháňal som si nejakú literatúru a fotografie, vonku som postavil poľnú pec a začal vyrábať,“ dodáva.

Pri vypaľovaní sa používa ihličnaté drevo, ktoré má veľa živice a dlhý plameň, ktorý musí prejsť všetkými vrstvami nad sebou precízne naukladaných výrobkov v peci.

„Bardejovský majster Frankovič mal takúto pec priamo v dome. Čierna keramika sa páli iba raz. Najprv sa vypaľuje tak, že v peci naukladané výrobky sa úplne rozžeravia. Nakoniec sa priloží veľké množstvo dreva a celá pec sa vzduchotesne upchá,“ popisuje technológiu keramikár.

Skryť Vypnúť reklamu

Vnútri pece sa spotrebuje kyslík, drevo iba tlie a produkuje veľa dymu. Povrch keramiky nasaje sadze a dym a vznikne trak „zadymenie“ čiernej, oceľovo sivej alebo hnedej farby.

Remeslo zaniká

Takáto keramika sa v minulosti bežne robila v južných častiach Slovenska, Maďarsku či Rakúsku.

Zo špeciálne nakopanej a pripravenej hliny vytočená alebo vymodelovaná keramika najprv týždeň schne. Až tak sa dvanásť hodín vypaľuje v peci. Z nej sa vyberá až po 48 hodinách, keď vychladne.

Zadymovaná keramika má aj svoje tradičné vzory a ornamenty. Robia sa tvrdým predmetom tak, že po zatuhnutí sa povrch vytočenej keramiky leští.

„Nikdy som nevidel, ako sa to robí. Všetko som sa naučil vlastnou skúsenosťou. Každý jeden kus, ktorý vyjde z pece je originál,“ hovorí Mihok.

Skryť Vypnúť reklamu

„Navyše podľa mojich poznatkov túto keramiku už na Slovensku nikto nerobí. Zostal som sám a zdá sa, že svoje remeslo ani nemám komu odovzdať,“ dodáva majster.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 781
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 732
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 275
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 461
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 11 302
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 150
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 138
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 881
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 134
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 946
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minúta po minúte: Pilotné testovanie prekonalo očakávania, hovorí Matovič

Plošné testovanie v Bardejove a na Orave pokračuje tretím dňom.

Premiér Igor Matovič (vľavo) a minister vnútra Roman Mikulec počas sobotňajšej návštevy Tvrdošína.
Koronavírus v Česku naberá na sile.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Vďaka patrí zodpovedným, ale to najťažšie nás len čaká

V tieto dni neplatia kategórie politickej odmeny alebo odplaty.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Policajná eskorta a príslušníci Národnej kriminálnej agentúry privádzajú vysokého policajného funkcionára Norberta Pakšiho a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na pojednávanie na Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop