SVIDNÍK. Tradičnou zabíjačkou v sobotu ľudia vo svidníckom skanzene oslávili Nový rok podľa juliánskeho kalendára. Okrem ochutnávky zabíjačkových špecialít nechýbala dobrá zábava.
Juliánskeho kalendára, ktorý je oproti gregoriánskemu posunutý o 13 dní, sa pridržiavajú Rusíni a Ukrajinci.
"Veľmi sa teším, že sme obnovili nádhernú tradíciu Novoročných zabíjačiek v nádhernom areáli skanzenu Slovenského národného múzea - Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku s tým, že chceme prezentovať, ako to bolo niekedy v minulosti," uviedol primátor Svidníka Ján Holodňák.
"Tá ukážka má byť o tom, aby mladšia generácia videla, ako to bolo v minulosti, ako sa pripravovalo mäsko z prasiatok, ale na druhej strane, aby si aj tá staršia generácia pospomínala a porovnala, či to robili tak aj oni," priblížil primátor.
Dve ošípané
Pre návštevníkov si pripravili dve ošípané. Mäso z jednej podľa jeho slov pripravili v piatok (13.1.), aby mohli dnes ľudí ponúknuť.
"Druhé prasiatko sa pripravuje. Návštevníci môžu vidieť, akým spôsobom prebiehajú jednotlivé odborné mäsiarske úkony," povedal svidnícky primátor.
Ako však skonštatoval, tradičné zabíjačky sa z regiónu pod Duklou vytrácajú.
"Keď si spomeniem nejakých 20 rokov dozadu, tak je to možno desať percent z toho, čo bolo niekedy v minulosti. Tie tradície sa už neudržiavajú, a preto to považujem za dôležité. Spomínam si na svoje detstvo, otca, ako sme doma pripravovali mäso. Na dedine neboli chladničky, bravčová masť bola vo vedre celý rok v prednej izbe a nikdy sa nepokazila. Šunka bola v sýpke, kde sa sušila. Ako deti sme si chodili trochu tajne odrezať, aby nikto nevedel. To mäso zo zabíjačky slúžilo potom ľuďom celý rok. V každom dome sa chovali dve-tri prasiatka a boli s tým spojené nádherné tradície," zaspomínal si Holodňák.

Navarili dobroty
Na príprave zabíjačkových špecialít sa podieľali členovia Občianskeho združenia (OZ) Chránime kraj pod Duklou.
"Prispeli sme prácou a materiálnym zabezpečením na túto akciu. Robíme ovarovú polievku, nejaké výpečky, kapustu, samozrejme, čerstvé škvarky a ďalšie výrobky sú už pripravené," povedal predseda Občianskeho združenie Chránime kraj pod Duklou Jaroslav Mičák s tým, že jedlá pripravovali vo vojenskej poľnej kuchyni.
"Vieme v nej rýchlo pripraviť jedlo pre väčšiu masu ľudí," dodal predseda združenia.
Okrem ochutnávky zabíjačkových špecialít si organizátori pre návštevníkov pripravili i kultúrny program, v ktorom vystúpili umelkyne z Užhorodu a hudobníci zo Svidníka.
Deti si mohli postaviť snehuliakov, vyskúšať žonglovanie so šašom či sánkovanie na vreci so slamou.
Podujatie pripravilo Slovenské národné múzeum - Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku, mesto Svidník, OZ Chránime kraj pod Duklou, okresná organizácia SNS vo Svidníku, Centrum voľného času vo Svidníku a súkromná spoločnosť z Košíc.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári