Korzár logo Korzár Prešov

Nový rok podľa juliánskeho kalendára oslávili zabíjačkou

Vo svidníckom skanzene nechýbala dobrá zábava.

Tradičnou zabíjačkou dnes ľudia vo svidníckom skanzene oslávili Nový rok podľa juliánskeho kalendára. Okrem ochutnávky zabíjačkových špecialít nechýbala dobrá zábava. Na snímke Pavol Jurč z Giraltoviec počas výroby klobás. Tradičnou zabíjačkou dnes ľudia vo svidníckom skanzene oslávili Nový rok podľa juliánskeho kalendára. Okrem ochutnávky zabíjačkových špecialít nechýbala dobrá zábava. Na snímke Pavol Jurč z Giraltoviec počas výroby klobás. (Zdroj: Maroš Černý)

SVIDNÍK. Tradičnou zabíjačkou v sobotu ľudia vo svidníckom skanzene oslávili Nový rok podľa juliánskeho kalendára. Okrem ochutnávky zabíjačkových špecialít nechýbala dobrá zábava.

Juliánskeho kalendára, ktorý je oproti gregoriánskemu posunutý o 13 dní, sa pridržiavajú Rusíni a Ukrajinci.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Veľmi sa teším, že sme obnovili nádhernú tradíciu Novoročných zabíjačiek v nádhernom areáli skanzenu Slovenského národného múzea - Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku s tým, že chceme prezentovať, ako to bolo niekedy v minulosti," uviedol primátor Svidníka Ján Holodňák.

SkryťVypnúť reklamu

"Tá ukážka má byť o tom, aby mladšia generácia videla, ako to bolo v minulosti, ako sa pripravovalo mäsko z prasiatok, ale na druhej strane, aby si aj tá staršia generácia pospomínala a porovnala, či to robili tak aj oni," priblížil primátor.

Dve ošípané

Pre návštevníkov si pripravili dve ošípané. Mäso z jednej podľa jeho slov pripravili v piatok (13.1.), aby mohli dnes ľudí ponúknuť.

"Druhé prasiatko sa pripravuje. Návštevníci môžu vidieť, akým spôsobom prebiehajú jednotlivé odborné mäsiarske úkony," povedal svidnícky primátor.

Ako však skonštatoval, tradičné zabíjačky sa z regiónu pod Duklou vytrácajú.

"Keď si spomeniem nejakých 20 rokov dozadu, tak je to možno desať percent z toho, čo bolo niekedy v minulosti. Tie tradície sa už neudržiavajú, a preto to považujem za dôležité. Spomínam si na svoje detstvo, otca, ako sme doma pripravovali mäso. Na dedine neboli chladničky, bravčová masť bola vo vedre celý rok v prednej izbe a nikdy sa nepokazila. Šunka bola v sýpke, kde sa sušila. Ako deti sme si chodili trochu tajne odrezať, aby nikto nevedel. To mäso zo zabíjačky slúžilo potom ľuďom celý rok. V každom dome sa chovali dve-tri prasiatka a boli s tým spojené nádherné tradície," zaspomínal si Holodňák.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Rusíni vo Svidníku v noci vítali nový rok Čítajte 

Navarili dobroty

Na príprave zabíjačkových špecialít sa podieľali členovia Občianskeho združenia (OZ) Chránime kraj pod Duklou.

"Prispeli sme prácou a materiálnym zabezpečením na túto akciu. Robíme ovarovú polievku, nejaké výpečky, kapustu, samozrejme, čerstvé škvarky a ďalšie výrobky sú už pripravené," povedal predseda Občianskeho združenie Chránime kraj pod Duklou Jaroslav Mičák s tým, že jedlá pripravovali vo vojenskej poľnej kuchyni.

"Vieme v nej rýchlo pripraviť jedlo pre väčšiu masu ľudí," dodal predseda združenia.

Okrem ochutnávky zabíjačkových špecialít si organizátori pre návštevníkov pripravili i kultúrny program, v ktorom vystúpili umelkyne z Užhorodu a hudobníci zo Svidníka.

Deti si mohli postaviť snehuliakov, vyskúšať žonglovanie so šašom či sánkovanie na vreci so slamou.

SkryťVypnúť reklamu

Podujatie pripravilo Slovenské národné múzeum - Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku, mesto Svidník, OZ Chránime kraj pod Duklou, okresná organizácia SNS vo Svidníku, Centrum voľného času vo Svidníku a súkromná spoločnosť z Košíc.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 622
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 962
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 778
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 856
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 339
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 6 049
  7. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 102
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 563
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu