Korzár logo Korzár Prešov
Nedeľa, 21. október, 2018 | Meniny má Uršuľa
Nájdete nás na webe
PREDSTAVUJEME

Kolorit najrušnejšej prešovskej ulice dotvára Átrium

Atmosféru objektu známeho gastronomického domu na Floriánovej dotvára galéria.

Átruim na Floriánovej ulici v Prešove.(Zdroj: Michal Frank)

PREŠOV. Reštaurácia, penzión, cukráreň, piváreň, letné terasy, ale aj galéria. To všetko sa nachádza v známom gastronomickom dome Átrium na Floriánovej ulici v Prešove.

Átrium poznajú Prešovčania veľmi dobre. Roky funguje na Floriánovej ulici. Rodinná firma postupne celý objekt zveľaďuje.

K reštaurácii a penziónu pribudla cukráreň, pred šiestimi rokmi aj štýlová piváreň. A celý objekt zároveň slúži ako galéria, ktorá už získala medzinárodný ohlas.

Článok pokračuje pod video reklamou

Gastronomické gény

Dušou Átria je Andrej Balenčin. Gastronomický dom prevádzkuje spolu so sestrou.

Hoci je vyštudovaný inžinier, roboto-technológ, nemá k reštauračným službám tak ďaleko, ako sa môže javiť.

Gény nepustia, jeho otec bol známym dlhoročným riaditeľom hotelovej akadémie

Do objektu na Floriánovej ulici prišli zhruba pred pätnástimi rokmi. Budova bola zrekonštruovaná, postupne ju ešte prerobili a dnes tvorí neoddeliteľnú súčasť najrušnejšej prešovskej ulice v centre mesta.

Prešovčania potvrdia, že na Floriánovej to žije viac ako na Hlavnej.

„Keď sme tu prišli, bola to sivá ulica. Postupne sa na nej vybudovali viaceré reštauračné zariadenia a ďalšie prevádzky, ktoré sú na vysokej úrovni. Prešovčanov, ale aj návštevníkov z iných miest a zo zahraničia to oslovilo, vidieť to najme v lete,“ hovorí Andrej Balenčin.

Prízvukuje, že táto ulica ožila nielen vďaka Átriu, ale aj ostatným prevádzkam v okolí.

Do Átria môže prísť každý. Či chce ísť na zlatý mok do Pivárne u Floriána, na kávu so zákuskom, na denné menu, či posedieť nad kvalitným vínom z ponuky vínnej karty. Alebo sa aj ubytovať v penzióne.

K objektu patria dve letné terasy. Jedna priamo pred pivárňou na rušnej „Floriánke“, druhá, naopak, v zátiší budovy, kde je akousi oázou pokoja.

Pozývajú majstrov šéfkuchárov

„Každý rok sa snažíme pripraviť niečo nové. Máme aj akcie, ktoré už sú pevne ukotvené v kalendári, napríklad dni maďarskej kuchyne, ktoré pripravujeme vyše desať rokov,“ konštatuje Balenčin.

V Átriu pravidelne robia sezónne jedlá ako husacie či zabíjačkové hody, pozývajú si špičkových šéfkuchárov.

Jedným z nich je Karoly Gyarnati z Maďarska, ktorý pripravuje menu počas aktuálnych dní maďarskej kuchyne.

„Do Prešova chodím veľmi rád, lebo mám pocit, že chodím domov. Preto sa tu vraciam každoročne, lebo tu cítim priateľstvo a vážim si to,“ vraví majster šéfkuchár.

Maďarské špeciality či ochutnávky tamojších vín sa tešia medzi Prešovčanmi i návštevníkmi mesta veľkej obľube.

Umelecký genius loci dotvára atmosféru

Za vyše desať rokov trvania má renomé aj Galéria Átrium, v ktorej sa už vystriedali desiatky výtvarníkov.

Väčšinou zo Slovenska, Poľska, Ukrajiny, ČR a Maďarska, ale už tu vystavovali aj umelci z Ruska, Bulharska či Japonska.

Viceprimátor partnerského mesta Nyíregyháza po návšteve prešovskej Galérie Átrium pozval vlani do Maďarska prešovských umelcov, teraz je táto výstava v poľskom Krosne. Ako sa Andrej Balenčin dostal k nápadu spraviť galériu?

„Jednak sa mi páči výtvarné umenie a oslovili ma aj tieto priestory. Tak sme s priateľmi uvažovali, ako by sme to mohli urobiť. Chceli sme pritiahnuť k výtvarnému umeniu viac ľudí,“ opisuje začiatky dnes už známeho kultúrneho stánku, v ktorom sa pravidelne, každý mesiac, konajú výstavy.

Životný štýl sa mení, mnoho ľudí kamenné galérie nenavštevuje, preto A. Balenčina a ďalších osôb z okruhu Galérie Átrium teší, že sa im darí približovať výtvarné umenie verejnosti.

Základom dlhoročného úspechu Átria (a týka sa to aj ďalších prevádzok gastronomického biznisu všade vo svete) je dôraz na kvalitu.

Sezónne jedlá, vlastná cukrárenská výroba, kvalitné nápoje.

„Vždy treba niečím zaujať. Náročná je práca s ľuďmi, ale na druhej strane, práve tá je krásna. Práve tá nás veľmi baví, inak by sme to nedokázali robiť,“ dodáva Andrej Balenčin.

Článok vyšiel v týždenníku Prešovské noviny č. 2/2017, v predaji od stredy 18. 1. do utorka 24. 1.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  8. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  1. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  2. Virtuálne sídlo v Bratislave
  3. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  4. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  6. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  7. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  8. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 541
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 991
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 492
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 753
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 241
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 601
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 7 485
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 322
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 490
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 965

Téma: Galéria


Neprehliadnite tiež

Pytliak zabil medveďa v najprísnejšom stupni ochrany

Prípad z Tichej doliny v Tatrách vyšetruje polícia.

Priebežne aktualizované

Športový víkend na východe - servis výsledkov a faktov

Ako sa skončili zápasy a podujatia v rôznych športoch. Priebehy online.

Bez Čechov by Tatry neboli, kde sú. Podpísali sa pod ich rozvoj

Z ich nápadov a projektov Tatranci čerpajú dodnes.

II. liga: Prešov a Poprad si pripísali tri body

Lokomotíva, Lipany a Trebišov remizovali.

Po havárii na Rally Košice skončila posádka v nemocnici

Česká dvojica vyletela z trate, zastavil ich strom.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Kde sa vzala treska, vyprážaný syr a omáčka uho

Ako vznikli ikonické pokrmy socializmu.

DOMOV

Šéf Reportérov: Otázky na Kočnera podráždili Fica aj Sulíka

Nebojím sa žalôb, tvrdí šéf Reportérov RTVS Vincent Štofaník.

Píše Roman Jančiga - Fórum

Kým sme boli pred sto rokmi

Rómovia nám najlepšie ukazujú našu minulosť v Uhorsku.

Píše Petr Kocina

Podvody so záverečnými prácami sa vymkli kontrole

Kauza Dankovej práce je takou hanbou, pri ktorej sa ťažko hľadajú paralely.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop