Korzár logo Korzár Prešov
Pondelok, 22. január, 2018 | Meniny má Zora
Pridajte si svoje mesto
PREDSTAVUJEME

Kolorit najrušnejšej prešovskej ulice dotvára Átrium

Atmosféru objektu známeho gastronomického domu na Floriánovej dotvára galéria.

Átruim na Floriánovej ulici v Prešove.(Zdroj: Michal Frank)

PREŠOV. Reštaurácia, penzión, cukráreň, piváreň, letné terasy, ale aj galéria. To všetko sa nachádza v známom gastronomickom dome Átrium na Floriánovej ulici v Prešove.

Átrium poznajú Prešovčania veľmi dobre. Roky funguje na Floriánovej ulici. Rodinná firma postupne celý objekt zveľaďuje.

K reštaurácii a penziónu pribudla cukráreň, pred šiestimi rokmi aj štýlová piváreň. A celý objekt zároveň slúži ako galéria, ktorá už získala medzinárodný ohlas.

Gastronomické gény

Dušou Átria je Andrej Balenčin. Gastronomický dom prevádzkuje spolu so sestrou.

Hoci je vyštudovaný inžinier, roboto-technológ, nemá k reštauračným službám tak ďaleko, ako sa môže javiť.

Gény nepustia, jeho otec bol známym dlhoročným riaditeľom hotelovej akadémie

Do objektu na Floriánovej ulici prišli zhruba pred pätnástimi rokmi. Budova bola zrekonštruovaná, postupne ju ešte prerobili a dnes tvorí neoddeliteľnú súčasť najrušnejšej prešovskej ulice v centre mesta.

Prešovčania potvrdia, že na Floriánovej to žije viac ako na Hlavnej.

„Keď sme tu prišli, bola to sivá ulica. Postupne sa na nej vybudovali viaceré reštauračné zariadenia a ďalšie prevádzky, ktoré sú na vysokej úrovni. Prešovčanov, ale aj návštevníkov z iných miest a zo zahraničia to oslovilo, vidieť to najme v lete,“ hovorí Andrej Balenčin.

Prízvukuje, že táto ulica ožila nielen vďaka Átriu, ale aj ostatným prevádzkam v okolí.

Do Átria môže prísť každý. Či chce ísť na zlatý mok do Pivárne u Floriána, na kávu so zákuskom, na denné menu, či posedieť nad kvalitným vínom z ponuky vínnej karty. Alebo sa aj ubytovať v penzióne.

K objektu patria dve letné terasy. Jedna priamo pred pivárňou na rušnej „Floriánke“, druhá, naopak, v zátiší budovy, kde je akousi oázou pokoja.

Pozývajú majstrov šéfkuchárov

„Každý rok sa snažíme pripraviť niečo nové. Máme aj akcie, ktoré už sú pevne ukotvené v kalendári, napríklad dni maďarskej kuchyne, ktoré pripravujeme vyše desať rokov,“ konštatuje Balenčin.

V Átriu pravidelne robia sezónne jedlá ako husacie či zabíjačkové hody, pozývajú si špičkových šéfkuchárov.

Jedným z nich je Karoly Gyarnati z Maďarska, ktorý pripravuje menu počas aktuálnych dní maďarskej kuchyne.

„Do Prešova chodím veľmi rád, lebo mám pocit, že chodím domov. Preto sa tu vraciam každoročne, lebo tu cítim priateľstvo a vážim si to,“ vraví majster šéfkuchár.

Maďarské špeciality či ochutnávky tamojších vín sa tešia medzi Prešovčanmi i návštevníkmi mesta veľkej obľube.

Umelecký genius loci dotvára atmosféru

Za vyše desať rokov trvania má renomé aj Galéria Átrium, v ktorej sa už vystriedali desiatky výtvarníkov.

Väčšinou zo Slovenska, Poľska, Ukrajiny, ČR a Maďarska, ale už tu vystavovali aj umelci z Ruska, Bulharska či Japonska.

Viceprimátor partnerského mesta Nyíregyháza po návšteve prešovskej Galérie Átrium pozval vlani do Maďarska prešovských umelcov, teraz je táto výstava v poľskom Krosne. Ako sa Andrej Balenčin dostal k nápadu spraviť galériu?

„Jednak sa mi páči výtvarné umenie a oslovili ma aj tieto priestory. Tak sme s priateľmi uvažovali, ako by sme to mohli urobiť. Chceli sme pritiahnuť k výtvarnému umeniu viac ľudí,“ opisuje začiatky dnes už známeho kultúrneho stánku, v ktorom sa pravidelne, každý mesiac, konajú výstavy.

Životný štýl sa mení, mnoho ľudí kamenné galérie nenavštevuje, preto A. Balenčina a ďalších osôb z okruhu Galérie Átrium teší, že sa im darí približovať výtvarné umenie verejnosti.

Základom dlhoročného úspechu Átria (a týka sa to aj ďalších prevádzok gastronomického biznisu všade vo svete) je dôraz na kvalitu.

Sezónne jedlá, vlastná cukrárenská výroba, kvalitné nápoje.

„Vždy treba niečím zaujať. Náročná je práca s ľuďmi, ale na druhej strane, práve tá je krásna. Práve tá nás veľmi baví, inak by sme to nedokázali robiť,“ dodáva Andrej Balenčin.

Článok vyšiel v týždenníku Prešovské noviny č. 2/2017, v predaji od stredy 18. 1. do utorka 24. 1.

Téma: Voľby do VÚC 2017 (župné voľby)


Pozrite si tiež články z hlavnej témy Voľby do VÚC 2017 (župné voľby)  na domov.sme.sk
Článok je zaradený aj do ďalších tém Voľby do VÚC 2017 Prešov (župné voľby), Galéria

Neprehliadnite tiež

Ochrana prírody v Raji sa po schválení zonácie zmenila

Národný park sa o niekoľko desiatok hektárov zmenšil.

Sľubujú dôchodcom výhru za nákup. Peniaze nedorazia

Dôverčivý 97-ročný dôchodca minul na produkty už vyše 250 eur.

Konkurz na šéfarchitekta Raši zrušil. Jeden uchádzač bol málo

Jediná nevylúčená záujemkyňa vraví, že chápe, čo to pre ňu znamená.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zarábajú milióny na úkor štátu. Priekupníkov dreva sa nedarí odstaviť

Niektoré firmy, ktoré len skupujú drevo a posúvajú ho ďalej, majú s Lesmi SR uzatvorené nevypovedateľné zmluvy.

DOMOV

Dobré ráno: Kto zarába na slovenských lesoch

Ako u nás funguje biznis s drevom.

KOMENTÁRE

Starostlivosť vzorného hospodára

Podozrenie, že sa o milióny podelili, asi napadá kdekomu.

DOMOV

Manžela jej zatkli komunisti, pracovala pod cudzími menami

Marte Ličkovej udelil prezident Andrej Kiska Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.

Najčítanejšie na Prešov Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  5. Alarica – new business project in the market of shoes
  6. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  7. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  8. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  10. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 16 943
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 848
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 297
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 071
  5. Kam do tepla v januári? 1 753
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 406
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 397
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 092
  9. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 1 071
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 900

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop