PREŠOV. Martin Takáč (38), povolaním traumatológ, miluje hory. Hoci pracuje v sterilne čistom prostredí, nemá problém v horách vydržať aj týždne s minimálnymi hygienickými možnosťami.
Martin Takáč (38) je rodák z Prešova, žije však v Trnave a pracuje v Nových Zámkoch.
Do Prešova sa však rád vracia. Teda, ak nie je práve v práci alebo nelozí kdesi po svete.
Zamiloval sa do hôr a prírody, rozhodol sa zdolať najvyššie vrcholy sveta. Dosiaľ má na konte zatiaľ Kilimandžáro, Mont Blanc a Aconcaguu.
Vzťah k prírode a lezectvu nebol v Martinovom prípade náhodou.
Už od detstva s otcom často a rád chodieval do prírody. Časom si začal dvíhať nadmorskú výšku, až sa prirodzene dostal k horolezectvu a následne i väčším expedíciám.
Tie trvajú aj niekoľko týždňov a sú náročné nielen na samotnú dĺžku trvania, ale i vzhľadom na nadmorskú výšku.
Pustil sa do Koruny Zeme

Minulý rok sa Martin rozhodol pre projekt Koruna Zeme. Ide o myšlienku zdolania vrchov všetkých kontinentov.
Štart má už úspešne za sebou.
„Začal som tento projekt minulého roku a začalo to zdolaním Mont Blancu v auguste a potom v októbri nasledovalo zdolanie Kilimandžára, teraz v januári som sa vrátil z Južnej Ameriky, kde som zdolal najvyšší vrch Aconcagua,“ prezradil milovník hôr.
Zaujímavosťou tiež je, že sú určité hory, kde je potrebné mať povolenie, napríklad na Kilimandžáro, Aconcaguu, Everest, Carstensz Pyramid. Netreba ho však napríklad na Mont Blanc, keďže tam nerobia nijakú registráciu ľudí, ktorí na horu lezú.
Počet v expedícii závisí od sprievodcov
Rozhodnutie zdolať vrchol s vysokou nadmorskou výškou nie je možné zrealizovať zo dňa na deň.
„Ak sa človek chce dostať na takéto expedície, mal by podstúpiť niekoľkoročný tréning, aby sa dokázal aklimatizovať na nadmorskú výšku, aby dokázal stúpať v profile, vydržať tie výškové parametre, hory,“ opisuje Martin.
Pokiaľ ide o náklad, logistika je závislá od druhu expedície.
Napríklad pri Aconcague sa batožina dovezie do základného kempu na osloch. Odtiaľ je jej vynášanie nahor už individuálne.
Aj počet ľudí v jednej expedícii je ohraničený počtom sprievodcov. Na jedného, kvôli bezpečnosti, pripadajú dvaja až traja ľudia.
Zvyknúť si treba napríklad i na stravu
Človek pritom musí pri výstupe okrem nákladu zvládnuť nielen aklimatizáciu, ale napríklad tiež aj odlišné stravovanie.
Povedzme jesť aj dva týždne po sebe na raňajky kašu. Na obed niečo ľahké, keďže sa stúpa, večerou je spoločne uvarená polievka či iné instantné jedlo.
Dá sa však vydržať kráčať len „o kaši“?
„Je to o vytrénovaní, ak je telo dobre trénované, dokáže znášať aj vzdialenosť, aj výškový nápor.“

Základ je nezastať
Pri dennej fyzickej záťaži je nepostrádateľná pravidelná rekonvalescencia každý deň, telo si musí odpočinúť. Avšak nie zastaviť.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári