Korzár logo Korzár Prešov

Cactus očarí umením na tanieri i prostredím domova

Bardejovská reštaurácia varí výlučne z čerstvých surovín.

Príjemné prostredie v Cactuse.Príjemné prostredie v Cactuse. (Zdroj: archív)

Keď sa takmer pred siedmimi rokmi otvorila reštaurácia Cactus v Bardejove, bolo okamžite jasné, že svojím neopakovateľným šarmom sa stane vyhľadávaným miestom na relax pri dobrom jedle, vínku, či kávičke.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Od svojho štartu udávala trendy v gastronómii a aj po viac ako šesťročnom fungovaní je kolektív nadšencov stále odhodlaný prinášať novinky, zlepšovať a inovovať jedálny lístok, ponúkať našincovi možnosť spoznávať nové chute, vône, korenia....

Spojenie príjemných vecí

Pocit domova a bezpečia. Kombinácia prírodných materiálov a pastelových farieb. Štýl, ktorý mieša Francúzsko s Anglickom. Plamene kozuba. Výrazné doplnky, štýlové prestieranie, mäkučké kreslá, či stoličky, výhľad do záhrady i na jazierko, priestranné terasy zaliate slnkom.

SkryťVypnúť reklamu

„Ak spojíte dobré jedlo s dobrým vínom v dobrej spoločnosti a v príjemnom prostredí, hrozí vám, že zažijete niečo emocionálne pekné,“ potvrdzuje naše dojmy manažér reštaurácie Valér Herich.

„Snažíme sa vytvoriť krásne prostredie, skvelé jedlo a starostlivosť, o ktorú sa postará náš personál. Naši šéfkuchári dbajú na kulinárske detaily, ktoré vytvárajú vizuálnu chuť. Skvelé jedlo nie je len to, čo vás napĺňa. Skvelé jedlo je druh cesty, ktorá vás vráti k zdrojom potešenia, ktoré ste zabudli a berie vás do miest, kde ste predtým neboli.“

Nie sú to len prázdne slová, v Cactuse skutočne platí, že vás stále prekvapia novými kombináciami chutí, novými receptami, či zážitkovými degustáciami, ktorými nám chcú ukázať tajomstvá gastronómie a naučiť nás skúsiť aj niečo iné, netradičné.

SkryťVypnúť reklamu

Polotovary sú tabu, len čerstvé suroviny

Jeden zo šéfkuchárov Peter Andráš strávil niekoľko rokov v cudzine, varil v Anglicku i Švajčiarsku, zbieral skúseností, aby mohol potom všetko zúročiť doma.

Priznáva, že na rozdiel od Slovenska sú v západných krajinách ľudia viac otvorení ochutnávať, degustovať, nie sú takí konzervatívni a sú zvyknutí jesť v reštauráciach aj v bežný deň, nielen pri významných príležitostiach.

„Ak by som mal povedať, prečo si má zákazník vybrať reštauráciu Cactus, určite by som zdôraznil, že varíme z čerstvých potravín. Nepoužívame polotovary. Náš jedálny lístok, ktorý nie je siahodlhou bibliou, je však zostavený dômyselne tak, aby vyhovel naozaj každému. Obrazne povedané, od malého dieťaťa po dospelého chlapa, od jednoduchého stravníka po prominenta. Robíme vynikajúce steaky, zeleninové šaláty, slovenské jedlá, ale aj talianske špeciality, máme aj divinu, či čerstvého pstruha z neďalekého chovu. Jedlá podľa sezóny inovujeme, chystáme napríklad do ponuky aj jahňací hrebienok s restovaným špenátom, šafranovými zemiakmi a redukciou z portského vína, čo bude úžasná kombinácia. Aj dezerty podávame čerstvé, robíme si ich sami a sú veľmi obľúbené, napríklad marhuľový alebo mangový cheescake, čokoládový fondant s vanilkovou zmrzlinou,“ hovorí Peter Andráš.

SkryťVypnúť reklamu

Na rôzne príležitosti

Priestory reštaurácie sú vhodné na oslavy narodenín, promócií, firemné podujatia, ale aj svadby.

„U nás sa už stalo zvykom, že svadby sa konajú v netradičnom duchu. Po štvorchodovom menu je potom pripravený raut s teplými bufetmi a hostia majú k dispozícii zimnú i letnú záhradu a teraz chystáme svadbu v záhrade v altánku, takže všetko vrátane slávnostného aktu prebehne u nás. Kapacita je do 50 ľudí.“

Oceňujú spätnú väzbu

V Cactuse by veľmi ocenili, keby ľudia boli viac úprimní.

„Ako inak získať spätnú väzbu a zistiť, či naozaj robíme všetko fajn? Preto by som sa tešil, aby hostia hovorili, čo sa im páčilo, čo im chutilo, prípadne nechutilo, čo by si naopak želali do jedálneho lístka pridať. Mám, bohužiaľ, skúsenosti aj také, že tu chváli a za rohom haní, to je také naše typicky slovenské. V Cactuse sme za konštruktívnu kritiku vďační, posúva nás dopredu.“

S pokorou sa pozerajú na množstvo spokojných zákazníkov, ale uvedomujú si, že reštauračný biznis ide míľovými krokmi dopredu.

„Našťastie sme sa tu zišla taká skupina nadšencov, ktorým nechýba láska ku gastronómii, kreativita a nápady. Takže aj teraz už premýšľame nad novinkami, ktorými chceme postupne príjemne prekvapiť hostí. Základná filozofia zostáva – čerstvosť potravín, vľúdny personál, pohodové prostredie. Skrátka, aby sa tu hostia cítili príjemne ako doma a vždy dostali na tanier jedlo, ktoré si skutočne vychutnajú. A samozrejme, že by sme si priali, aby sa tento druh spoločenskej kultúry dostal viac medzi Slovákov, tak ako je to samozrejmé v iných krajinách,“ dodáva Valér Herich.

Autor: ren

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  6. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  7. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  8. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 551
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 921
  3. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 5 367
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 023
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 732
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 3 194
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 157
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 2 802
  1. Dalibor Eštočák: Pokora, ktorú sme stratili
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Alexander Hričko: SMERujeme do priepasti
  4. Imunoblog: Veľké jarné upratovanie… tela!
  5. Emil Lobotka: Ukrižuj
  6. Lukáš Čelinák: Donald Trump, EÚ a svetová obchodná vojna
  7. Jan Pražák: Já ti to do smrti neodpustím, táto!
  8. Tomáš Csicsó: Akých potenciálnych ministrov ponúka súčasná opozícia?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 757
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 444
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 535
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 328
  5. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 13 849
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 364
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 937
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 502
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Dalibor Eštočák: Pokora, ktorú sme stratili
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Alexander Hričko: SMERujeme do priepasti
  4. Imunoblog: Veľké jarné upratovanie… tela!
  5. Emil Lobotka: Ukrižuj
  6. Lukáš Čelinák: Donald Trump, EÚ a svetová obchodná vojna
  7. Jan Pražák: Já ti to do smrti neodpustím, táto!
  8. Tomáš Csicsó: Akých potenciálnych ministrov ponúka súčasná opozícia?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 757
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 444
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 535
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 328
  5. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 13 849
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 364
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 937
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 502
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu