Už pri vstupe do Reštaurácie Kolégium v centre Prešova vás ovanie duch lokálpatriotizmu.
Jednak vstupujete do prekrásneho meštianskeho domu, ktorí majitelia s citom k pamiatkam opravili.
Názov zvolili podľa významnej ustanovizne oproti – evanjelického Kolégia a pohľad naň zhora sa stal dômyselným logom reštaurácie, ktorej filozofiou je ponúkať klasické slovenské jedlá v novom šate.
Snaha o rodinný podnik

„Od začiatku pred piatimi rokmi sme sa snažili vytvoriť rodinný podnik – reštauráciu zameranú na naše jedlá, lebo sme presvedčení, že pizzerii, kebabov a podobných zahraničných špecialít je dosť na každom kroku. Čo však chýba je kvalitná slovenská kuchyňa, inovovaná o nové chute alebo spôsoby prípravy a podávania," vysvetľuje majiteľ reštaurácie Kolégium René Pavlík, ktorý skúseností čerpal na štúdiach gastronómie a hotelierstva v Prahe.
Ako príklad ochutnávame fantastickú bravčovú panenku s chrumkavou slaninkou, ktorú v Kolégiu podávajú s bryndzovými pirohmi, preliatymi slivkovou omáčkou. Neuveriteľná lahodná zmes chutí nám vyrazí dych.
„A asi by ste to nečakali, však?,“ hovorí René Pavlík a dodáva, že rôzne inovácie, na ktorých spolupracuje so svojimi kuchármi, sa snažia pravidelne zakomponovať do ponuky.
Aby reštaurácie lákali ľudí do centra
„Tešil by som sa, keby centrum Prešova nebolo večer úplne vyľudnené a ľudia by mali chuť častejšie, nielen pri príležitostiach, zájsť si na večeru do reštaurácie. To by bola paráda, ale asi na to niet receptu, lebo príčinou sú nízke zárobky, ale podľa mňa aj mentalita. Našinec je zvyknutý navariť si doma na niekoľko dní, chodiť do reštaurácií skrátka nie je tradícia. Ale prial by som si, aby sa to zmenilo, lebo Prešov mi v tomto príde ešte vypuklejší ako inde na Slovensku.“
Priestory Kolégia sa nachádzajú na prízemí, v podzemí je štýlová vínna pivnica, so salónikmi pre uzavreté akcie a na prvom poschodí rodinné apartmány s kuchynkami.
Žiadnym problémom nie sú svadby, promócie, narodeniny, či firemné akcie a školenia.
„Lokálpatriotizmus prejavujeme aj tým, že ponúkame len slovenské vína a preferujeme aj slovenských a prešovských výrobcov alkoholu. Dávame šancu slovenským výrobcom, mladým vinárom, ktorí už žnú za svoje vína ceny. Sme na to hrdí, preto robíme ochutnávky vín s dobrým jedlom, ktoré si ľudia obľúbili.“

Za prácu ocenenia
V Kolégiu sa tešia, že po ťažkých začiatkoch s personálom sa im podarilo stabilizovať dobrý tím šikovných ľudí, ktorým na Kolégiu záleží a svoju prácu robia so srdcom.
„Čo je mojim snom? Nuž, aby k nám chodilo ochutnávať čo najviac ľudí a aby odchádzali spokojní. Robíme všetko preto, aby sa nám to darilo. Potvrdzujú to aj rôzne ocenenia, ktoré sme za 5 rokov získali. Naposledy nás najväčší slovenský portál v gastronómii zaradil medzi TOP 3 reštaurácie v Prešovskom kraji. Som pyšný na to, že naše jedlo nielen znamenito chutí, ale je pre nás dôležité aj ako vyzerá na tanieri. Preferujeme slovenské farmy, sme známi kvalitnými kačacími i husacími hodami. S domácimi lokšami a červenou kapustou patrí pečená kačka medzi moje najobľúbenejšie jedlá. S príchodom jari sa v jedálnom lístku objaví jahňacina i králik a novinky zeleninových jedál, ktoré si vyžiadali zákazníci. Za tento trend im tlieskam, naozaj jeme priveľa mäsa, takže teraz začíname viac využívať aj bulgur a kuskus, doplnené rôznymi druhmi zaujímavo a chutnej upravenej zeleniny,“ ukončil náš rozhovor René Pavlík.
Autor: ren
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári