PREŠOV. V profesii je 45 rokov. Aj keď ešte nerobil vo fachu, vždy rád varil a ak to zrátame, je to 55 rokov strávených v kuchyni.
Karoly Gyarnati má rád tradičné i nové veci, preto sa vo svojej profesii nešpecializuje, ale venuje sa jedným aj druhým jedlám.
S majstrom šefkuchárom sme sa stretli na Dňoch maďarskej kuchyne v Prešove.
„Jedlá sú si v mnohom podobné, vedia ich v prípade potreby pripraviť aj moji kolegovia. Chodievam tu už desať rokov, no jedálny lístok sa stále mení. Vždy je šlágrom iné jedlo. Ale najobľúbenejší je vždy maďarský guľáš, halászlé a dezert somlói,“ povedal K. Gyarmati.
„Do Prešova chodím veľmi rád, lebo mám pocit, že chodím domov. Preto sa tu vraciam každoročne, cítim tu priateľstvo a vážim si to.“
A akí sú slovenskí kuchári, ktorým tu šéfuje?
„Sú zvedaví a tiež veľmi šikovní. Je dobré, že keď tu prídem, nájdem tu väčšinou tých istých ľudí, s ktorými som už robil, tým pádom je spolupráca bezproblémová.“
Halászlé first
Maďarská kuchyňa je nesmierne populárna, navyše spropagovaná na TV Paprika a ďalších staniciach. Čo by odporučil ako svetové maďarské jedlo?
„Keď sa zíde nejaká spoločnosť, vždy je to halászlé. Na bežné denné menu kurča na paprike,“ nezaváhal šéfkuchár Karoly Gyarnati.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári