Korzár logo Korzár Prešov
Nedeľa, 17. február, 2019 | Meniny má Miloslava
Nájdete nás na webe

Perníkové vajíčko je vhodné aj ako veľkonočná výslužka

Cukrárka pečie dobroty nielen na Vianoce.

Perníkové vajíčko.Perníkové vajíčko.(Zdroj: TASR/Michaela Zdražilová)


KOMÁRANY. Zdobené perníkové vajíčko je vhodné aj ako veľkonočná výslužka pre kúpačov.

Cukrárka Anna Lipkošová z obce Komárany vo Vranovskom okrese sa pečeniu perníkov vo svojom voľnom čase venuje niekoľko rokov.

Medovníky pečie väčšinou na Vianoce, perníky patria podľa jej slov aj k Veľkej noci, i keď v minulosti to tak u nich nebolo.

"Teraz sú rôzne formičky, pripravujem aj 3D vajíčka," vysvetlila s tým, že je to pri všetkých čokoládových vajíčkach, ktoré je možné kúpiť kdekoľvek, zaujímavejšie. "Keď je to robené s láskou, je to o to vzácnejšie," dodala.

Má presný postup

Na pečení medovníkov a perníkov ju baví všetko. Od prípravy cesta, pečenia až po samotný výsledok.

"Keď prídu deti s vnúčatami a povedia, babka, u teba krásne vonia, tak to človeka poteší," priblížila s úsmevom.

Cesto pripravuje z múky, vajíčok, kvalitného domáceho medu, cukru a perníkového korenia. "Tuk nedávam, pretože medovníčky sú potom trvanlivejšie," uviedla. Cesto nechá odstáť aspoň 24 hodín.

"Na Veľkú noc pečiem vajíčka, krížiky, rôzne zvieratká, kuriatka, sliepočky, kohútikov a zajačikov," priblížila. Keď ich vyberie z rúry, po chvíľke ich potiera vajíčkom zriedeným s troškou vody, aby sa leskli.

Po upečení si musia perníky oddýchnuť, a potom ich zdobí polevou, ktorú si pripravuje z bielkov, práškového cukru a citrónovej šťavy. "

Treba to miešať, nie šľahať, aby sa tam nedostalo veľa vzduchu, lebo potom by nám to opadávalo," vysvetlila postup.

Zdobí ich klasicky čipkovaným vzorom alebo poťahovou hmotou, ktorú niekedy doplní ozdobami. Krášlenie perníkov si podľa nej vyžaduje čas a trpezlivosť.

Medovník a perník

Rozdiel medzi medovníkom a perníkom je podľa Lipkošovej v tom, že medovník je mäkký a perník stvrdne.

"Perník sa zdobí na to, aby urobil radosť, medovník zas, aby sme cítili tú chuť na jazyku," povedala s tým, že oba druhy pripravuje vždy z jedlých surovín.

"Keď si perníky vložíte do dózy s polovičkou jablka, zmäknú aj tie," uzavrela.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 127
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 12 453
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 9 307
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 273
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 6 010
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 933
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 608
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 184
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 038
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 883

Neprehliadnite tiež

V Malej farme zachraňuje zvieratá. Bojuje s nedostatkom a nezáujmom ľudí

Danka Arvaiová: Dobrovoľníctvo musí byť robené zo srdca.

Malá farma má stále nedostatok dobrovoľníkov.
Pohľad Lenky Hanikovej

Ako sa dostať vlakom z východu do Brna a prežiť

Atmosféra vo vlakoch sa mi zdá milo bojovná a možno to z nás robí silnejšie osobnosti.

Mimoriadny vlak za Mikulášom čakal na deti na humenskej stanici.

V Krompachoch sa vykoľajil nákladný vlak, trať je neprejazdná

Cestujúcich prevážajú autobusmi, vlaky meškajú. Opravovať budú celú noc.

Vykoľajený vlak.

Na dobrovoľníctvo nepotrebujete certifikáty, len chuť niečo zmeniť

Martin Ištvan: Práce mám dosť, ale dobrovoľníctvo je moja psychohygiena.

Ošarpaný výmenník dostal nový vzhľad vďaka Dobrovoľníckemu centru Košíc a šikovným dobrovoľníkom.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Kedy tu mávate leto? Vlani bolo v stredu

Reportáž z najchladnejšieho miesta na Slovensku.

Píše Emil Višňovský

Dankova kauza ukázala, že naši politici si nevážia vzdelanie

Stačí im ničím nekrytý papier.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop