Korzár logo Korzár Prešov
Pondelok, 22. apríl, 2019 | Meniny má Slavomír
Nájdete nás na webe

Perníkové vajíčko je vhodné aj ako veľkonočná výslužka

Cukrárka pečie dobroty nielen na Vianoce.

Perníkové vajíčko.Perníkové vajíčko.(Zdroj: TASR/Michaela Zdražilová)


KOMÁRANY. Zdobené perníkové vajíčko je vhodné aj ako veľkonočná výslužka pre kúpačov.

Cukrárka Anna Lipkošová z obce Komárany vo Vranovskom okrese sa pečeniu perníkov vo svojom voľnom čase venuje niekoľko rokov.

Medovníky pečie väčšinou na Vianoce, perníky patria podľa jej slov aj k Veľkej noci, i keď v minulosti to tak u nich nebolo.

"Teraz sú rôzne formičky, pripravujem aj 3D vajíčka," vysvetlila s tým, že je to pri všetkých čokoládových vajíčkach, ktoré je možné kúpiť kdekoľvek, zaujímavejšie. "Keď je to robené s láskou, je to o to vzácnejšie," dodala.

Má presný postup

Na pečení medovníkov a perníkov ju baví všetko. Od prípravy cesta, pečenia až po samotný výsledok.

"Keď prídu deti s vnúčatami a povedia, babka, u teba krásne vonia, tak to človeka poteší," priblížila s úsmevom.

Cesto pripravuje z múky, vajíčok, kvalitného domáceho medu, cukru a perníkového korenia. "Tuk nedávam, pretože medovníčky sú potom trvanlivejšie," uviedla. Cesto nechá odstáť aspoň 24 hodín.

"Na Veľkú noc pečiem vajíčka, krížiky, rôzne zvieratká, kuriatka, sliepočky, kohútikov a zajačikov," priblížila. Keď ich vyberie z rúry, po chvíľke ich potiera vajíčkom zriedeným s troškou vody, aby sa leskli.

Po upečení si musia perníky oddýchnuť, a potom ich zdobí polevou, ktorú si pripravuje z bielkov, práškového cukru a citrónovej šťavy. "

Treba to miešať, nie šľahať, aby sa tam nedostalo veľa vzduchu, lebo potom by nám to opadávalo," vysvetlila postup.

Zdobí ich klasicky čipkovaným vzorom alebo poťahovou hmotou, ktorú niekedy doplní ozdobami. Krášlenie perníkov si podľa nej vyžaduje čas a trpezlivosť.

Medovník a perník

Rozdiel medzi medovníkom a perníkom je podľa Lipkošovej v tom, že medovník je mäkký a perník stvrdne.

"Perník sa zdobí na to, aby urobil radosť, medovník zas, aby sme cítili tú chuť na jazyku," povedala s tým, že oba druhy pripravuje vždy z jedlých surovín.

"Keď si perníky vložíte do dózy s polovičkou jablka, zmäknú aj tie," uzavrela.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. Women in business
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  3. Bim Challenge 2019
  4. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  5. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  6. Grilovacia sezóna je zahájená!
  7. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  8. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  9. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  10. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 19 023
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 12 488
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 085
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 599
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 873
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 358
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 092
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 668
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 490
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 060

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop