Korzár logo Korzár Prešov
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky
INZERCIA

V Dublin Cafe sa spája kvalita, štýl a pohoda

Káva a hostiteľstvo sú v podniku srdcovou záležitosťou.

Útulný interiér v prešovskom Dublin Cafe.Útulný interiér v prešovskom Dublin Cafe. (Zdroj: archív)

Za dobrou kávou sa v Prešove chodí do Dublin Cafe. V útulnej kaviarni v centre mesta na každom kroku cítite filozofiu jej majiteľov, pre ktorých je káva nielen podnikaním, ale doslova srdcovou záležitosťou. A kávičkári to už dávno vedia...

Za úspechom kaviarne stojí množstvo driny, nadšenia, chuti neustále sa zlepšovať a prinášať novinky.

Keď pred takmer ôsmimi rokmi objavil Tomáš Callo zdevastované priestory v historickom centre a ukázal ich priateľke Anke Ribovičovej, zhrozila sa.

„Pustili sme sa do kompletnej rekonštrukcie, postupne sme to dokončili a po írskom pube v historickej pivnici, sme otvorili netradične írsku kaviareň. Letá totiž ukázali, že hosťom sa do podzemia v teplých mesiacoch nechce, tak sme sa pustili do kaviarne na prízemí a keďže sme nechceli rozbiť koncept írskeho vzhľadu, zariadili sme ju v tomto duchu,“ vysvetľuje Tomáš Callo, z ktorého sa postupne stal znalec kávy a dobrej whisky.

Skryť Vypnúť reklamu

Úžasná terasa, štýlový interiér

Kaviareň je zariadená v elegantnom, pohodovom írskom štýle, ktorý navodzuje už od vstupu pocit pohodlia a tepla.

Letná terasa v historickom dvore s množstvom zelene je doslova stvorená pre príjemný relax. Interiér vás očarí okamžite.

Pohodlné kreslá a sedačky v príjemných zeleno-medových farbách v kombinácii s tmavým drevom a dokonca aj tapety na stenách podľa vlastného návrhu majiteľov vytvorili útulnú oázu pohody a relaxu.

K tej prispieva aj kolektív zamestnancov, na ktorých je vidieť, že práca je pre nich hobby.

„Celá gastronómia je o spokojnosti hosťa, nie o egách majiteľa, či personálu. Úcta musí fungovať obojstranne, barman, resp. barista podá najlepší výkon, hosť by mal vedieť aj pochváliť alebo vecne kritizovať, lebo práve takou spätnou väzbou vieme úroveň zlepšovať. Našich ľudí učím, že oni sú herci a toto je ich javisko. A práve od ich prístupu záleží, či sa tu hosť bude dobre cítiť a rád sa sem vráti. Tešíme sa, že to funguje a stálych zákazníkov neustále pribúda.“

Skryť Vypnúť reklamu

Žijú s kaviarňou deň čo deň

Recept na úspešnú kaviareň je v skĺbení mnohých faktorov.

„Od počiatku musí byť jasné smerovanie a filozofia majiteľov, ktorí si musia stáť za svojim a aj v ťažkých chvíľach vydržať a nezľaviť. Žiť s kaviarňou každý deň, doslova sa zažrať do tajov kávy a mať chuť veci neustále vylepšovať, sprostredkovávať hosťom výnimočné chute, dať im každodenne najavo, že to robíme pre nich,“ dodáva Tomáš Callo, bývalý hádzanár a učiteľ telesnej výchovy.

Za šťastie považuje, že sa im od štartu podarilo s priateľkou dať dokopy fungujúci tím ľudí, pre ktorých to nebola len práca, ale mali vnútornú ambíciu učiť sa, rozumieť káve i hosťom.

„Iba kurz baristu u nás nestačí. Papier z vás kvalitného baristu nerobí, potrebujete skúsenosti a vnútorné presvedčenie, že vás to baví a chcete to robiť na sto percent," hovorí Anka Ribovičová, dvojnásobná vicemajsterka Slovenska, ktorá už sama organizuje kurzy baristov.

Skryť Vypnúť reklamu

„U nás sa barista dostáva za kávovar postupne, najprv je potrebné, aby sa naučil čo najviac nielen o káve a jej príprave, ale aj o celom fungovaní podniku. Veľmi sa nám to osvedčilo.“

Aj káva má rodný list

Na mlynčeku v Dublin Cafe je stále pripravená chuťovo výnimočná zmes od talianskeho pražiara, ktorý je štvornásobným majstrom Talianska v pražení.

Na druhom čaká na fajnšmekrov výberová káva, ktorá v hodnotení profesionálnych ochutnávačov kávy dosiahla skoré viac ako 80 bodov.

„Len taká káva môže dostať prívlastok výberová a viete o nej úplne všetko, poznáte jej rodný list. Kde bola vypestovaná, kým, v akej nadmorskej výške, proste kompletné informácie,“ dopĺňa Tomáš Callo.

Poctivá írska káva s whiskey

Najobľúbenejším nápojom je síce ešte espresso lungo, ale majiteľov teší, že ľudia už nepotrebujú dolievať veľa vody a dávajú prednosť výraznejšej chuti kávy, či čoraz obľúbenejšiemu espressu.

Oživením je aj špeciálne Cappuccino Provance s levanduľou a trstinovým cukrom.

Úžasne chutí aj pravá írska káva, ktorú v Dublin Cafe pripravujú podľa poctivej receptúry.

Do kvalitnej írskej whiskey sa pridáva trstinový cukor, filtrovaná káva a navrch kvalitne vyšľahaná smotana.

„Ponúkame aj originál belgickú čokoládu, či čaje, ktoré sme vyberali spomedzi 400 druhov. V ponuke máme 140 druhov whisky, ktoré sú našim druhým hobby. Každý rok sa snažíme priniesť niečo nové, aby sme našich hostí potešili.“

Dodáva, že neznášajú prívlastky ako luxusný, exkluzívny či jediný v meste.

„Snažíme sa veci robiť srdcom a sedliackym rozumom. Nechceme byť ovládaní komerciou a marketingom či vidinou bohatstva. Na vlastnej koži sme sa presvedčili, že kvalita za primeranú cenu sa dá hosťom sprostredkovať.“

Chystajú novinky

Obaja majú chuť kaviareň neustále zdokonaľovať.

„Chceli by sme otvoriť taký malý darčekový obchodík, v ktorom by sme ponúkli nielen rôzne druhy výberových káv, ale aj čokolád, čajov či servisu na ich prípravu. Usilovne pracujeme na dobudovaní kuchyne, aby sme k doterajšej ponuke vedeli pridať vlastné poctivé koláče, ľahké šaláty či toasty. Najviac si však želáme, aby tá dobrá atmosféra, ktorá je pre našu kaviareň charakteristická, zostala, aby sa tu ľudia vždy cítili príjemne a uvoľnene, aby si kávičkovanie užívali. Budeme radi, ak sa nechajú zlákať aj na novinky, ktoré doteraz nepoznali, lebo svet je plný neuveriteľných chutí a ich kombinácií,“ dodávajú Tomáš Callo a Anka Ribovičová, ktorým sa podarilo vybudovať kaviarenskú oázu, bez návštevy ktorej si už mnohí ľudia nevedia predstaviť deň.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 025
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 199
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 030
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 593
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 336
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 6 905
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 320
  8. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 235
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 211
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 206
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Reštaurácie, kaviarne, pivárne, hotely a penzióny na východe

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Káva

Neprehliadnite tiež

Jahodná počas lockdownu.

Druhé kolo, deň tretí. V Košiciach pokračuje testovanie

Vo väčšine obcí je miera pozitivity vyššia ako v samotnom meste.

Testuje sa aj v areáli oceliarní.

Na konci košickej Hlavnej má vzniknúť nová mestská štvrť

Šéf Tabačky: Môže to dopadnúť lepšie ako mesto kultúry.

Plán novej švrte a novího námestia počíta v dlhodobom horizonte so zmenami dopravnej kostry v centre mesta a návratom vody do pôvodného koryta Mlynského náhonu.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dezinformácie pri epidémii tu už boli. Na konci tiekla krv

Odhaliť sprisahanie dokázal aj opitý zo psej búdy.

Ľudia sa prirodzene báli cholery, ktorá vyčíňala v 19. storočí. Nechápali zmysel hygienických opatrení, ľahko uverili fámam, že za všetkým je sprisahanie pánov, úradníkov, lekárov a lekárnikov - aj krčmárov.

Koronavírus na Slovensku: Riadenie krízy sa podľa Čaputovej nezlepšilo (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 223-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 474 obetí. V okrese Nitra platí sprísnený lockdown.

Prezidentka Zuzana Čaputová.
Petra Vlhová dnes ide obrovský slalom v stredisku Kranjska Gora, sledujte zjazdové lyžovanie - 2. kolo LIVE.
Turisti v ochranných rúškach sa fotografujú pri vodopádoch Studeného potoka vo Vysokých Tatrách.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop