Za dobrou kávou sa v Prešove chodí do Dublin Cafe. V útulnej kaviarni v centre mesta na každom kroku cítite filozofiu jej majiteľov, pre ktorých je káva nielen podnikaním, ale doslova srdcovou záležitosťou. A kávičkári to už dávno vedia...
Za úspechom kaviarne stojí množstvo driny, nadšenia, chuti neustále sa zlepšovať a prinášať novinky.
Keď pred takmer ôsmimi rokmi objavil Tomáš Callo zdevastované priestory v historickom centre a ukázal ich priateľke Anke Ribovičovej, zhrozila sa.
„Pustili sme sa do kompletnej rekonštrukcie, postupne sme to dokončili a po írskom pube v historickej pivnici, sme otvorili netradične írsku kaviareň. Letá totiž ukázali, že hosťom sa do podzemia v teplých mesiacoch nechce, tak sme sa pustili do kaviarne na prízemí a keďže sme nechceli rozbiť koncept írskeho vzhľadu, zariadili sme ju v tomto duchu,“ vysvetľuje Tomáš Callo, z ktorého sa postupne stal znalec kávy a dobrej whisky.
Úžasná terasa, štýlový interiér
Kaviareň je zariadená v elegantnom, pohodovom írskom štýle, ktorý navodzuje už od vstupu pocit pohodlia a tepla.
Letná terasa v historickom dvore s množstvom zelene je doslova stvorená pre príjemný relax. Interiér vás očarí okamžite.
Pohodlné kreslá a sedačky v príjemných zeleno-medových farbách v kombinácii s tmavým drevom a dokonca aj tapety na stenách podľa vlastného návrhu majiteľov vytvorili útulnú oázu pohody a relaxu.
K tej prispieva aj kolektív zamestnancov, na ktorých je vidieť, že práca je pre nich hobby.
„Celá gastronómia je o spokojnosti hosťa, nie o egách majiteľa, či personálu. Úcta musí fungovať obojstranne, barman, resp. barista podá najlepší výkon, hosť by mal vedieť aj pochváliť alebo vecne kritizovať, lebo práve takou spätnou väzbou vieme úroveň zlepšovať. Našich ľudí učím, že oni sú herci a toto je ich javisko. A práve od ich prístupu záleží, či sa tu hosť bude dobre cítiť a rád sa sem vráti. Tešíme sa, že to funguje a stálych zákazníkov neustále pribúda.“

Žijú s kaviarňou deň čo deň
Recept na úspešnú kaviareň je v skĺbení mnohých faktorov.
„Od počiatku musí byť jasné smerovanie a filozofia majiteľov, ktorí si musia stáť za svojim a aj v ťažkých chvíľach vydržať a nezľaviť. Žiť s kaviarňou každý deň, doslova sa zažrať do tajov kávy a mať chuť veci neustále vylepšovať, sprostredkovávať hosťom výnimočné chute, dať im každodenne najavo, že to robíme pre nich,“ dodáva Tomáš Callo, bývalý hádzanár a učiteľ telesnej výchovy.
Za šťastie považuje, že sa im od štartu podarilo s priateľkou dať dokopy fungujúci tím ľudí, pre ktorých to nebola len práca, ale mali vnútornú ambíciu učiť sa, rozumieť káve i hosťom.
„Iba kurz baristu u nás nestačí. Papier z vás kvalitného baristu nerobí, potrebujete skúsenosti a vnútorné presvedčenie, že vás to baví a chcete to robiť na sto percent," hovorí Anka Ribovičová, dvojnásobná vicemajsterka Slovenska, ktorá už sama organizuje kurzy baristov.
„U nás sa barista dostáva za kávovar postupne, najprv je potrebné, aby sa naučil čo najviac nielen o káve a jej príprave, ale aj o celom fungovaní podniku. Veľmi sa nám to osvedčilo.“
Aj káva má rodný list
Na mlynčeku v Dublin Cafe je stále pripravená chuťovo výnimočná zmes od talianskeho pražiara, ktorý je štvornásobným majstrom Talianska v pražení.
Na druhom čaká na fajnšmekrov výberová káva, ktorá v hodnotení profesionálnych ochutnávačov kávy dosiahla skoré viac ako 80 bodov.
„Len taká káva môže dostať prívlastok výberová a viete o nej úplne všetko, poznáte jej rodný list. Kde bola vypestovaná, kým, v akej nadmorskej výške, proste kompletné informácie,“ dopĺňa Tomáš Callo.
Poctivá írska káva s whiskey
Najobľúbenejším nápojom je síce ešte espresso lungo, ale majiteľov teší, že ľudia už nepotrebujú dolievať veľa vody a dávajú prednosť výraznejšej chuti kávy, či čoraz obľúbenejšiemu espressu.
Oživením je aj špeciálne Cappuccino Provance s levanduľou a trstinovým cukrom.
Úžasne chutí aj pravá írska káva, ktorú v Dublin Cafe pripravujú podľa poctivej receptúry.
Do kvalitnej írskej whiskey sa pridáva trstinový cukor, filtrovaná káva a navrch kvalitne vyšľahaná smotana.
„Ponúkame aj originál belgickú čokoládu, či čaje, ktoré sme vyberali spomedzi 400 druhov. V ponuke máme 140 druhov whisky, ktoré sú našim druhým hobby. Každý rok sa snažíme priniesť niečo nové, aby sme našich hostí potešili.“
Dodáva, že neznášajú prívlastky ako luxusný, exkluzívny či jediný v meste.
„Snažíme sa veci robiť srdcom a sedliackym rozumom. Nechceme byť ovládaní komerciou a marketingom či vidinou bohatstva. Na vlastnej koži sme sa presvedčili, že kvalita za primeranú cenu sa dá hosťom sprostredkovať.“
Chystajú novinky
Obaja majú chuť kaviareň neustále zdokonaľovať.
„Chceli by sme otvoriť taký malý darčekový obchodík, v ktorom by sme ponúkli nielen rôzne druhy výberových káv, ale aj čokolád, čajov či servisu na ich prípravu. Usilovne pracujeme na dobudovaní kuchyne, aby sme k doterajšej ponuke vedeli pridať vlastné poctivé koláče, ľahké šaláty či toasty. Najviac si však želáme, aby tá dobrá atmosféra, ktorá je pre našu kaviareň charakteristická, zostala, aby sa tu ľudia vždy cítili príjemne a uvoľnene, aby si kávičkovanie užívali. Budeme radi, ak sa nechajú zlákať aj na novinky, ktoré doteraz nepoznali, lebo svet je plný neuveriteľných chutí a ich kombinácií,“ dodávajú Tomáš Callo a Anka Ribovičová, ktorým sa podarilo vybudovať kaviarenskú oázu, bez návštevy ktorej si už mnohí ľudia nevedia predstaviť deň.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári