Korzár logo Korzár Prešov
Nedeľa, 26. september, 2021 | Meniny má EditaKrížovkyKrížovky
INZERCIA

V Dublin Cafe sa spája kvalita, štýl a pohoda

Káva a hostiteľstvo sú v podniku srdcovou záležitosťou.

Útulný interiér v prešovskom Dublin Cafe.Útulný interiér v prešovskom Dublin Cafe. (Zdroj: archív)

Za dobrou kávou sa v Prešove chodí do Dublin Cafe. V útulnej kaviarni v centre mesta na každom kroku cítite filozofiu jej majiteľov, pre ktorých je káva nielen podnikaním, ale doslova srdcovou záležitosťou. A kávičkári to už dávno vedia...

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za úspechom kaviarne stojí množstvo driny, nadšenia, chuti neustále sa zlepšovať a prinášať novinky.

Keď pred takmer ôsmimi rokmi objavil Tomáš Callo zdevastované priestory v historickom centre a ukázal ich priateľke Anke Ribovičovej, zhrozila sa.

„Pustili sme sa do kompletnej rekonštrukcie, postupne sme to dokončili a po írskom pube v historickej pivnici, sme otvorili netradične írsku kaviareň. Letá totiž ukázali, že hosťom sa do podzemia v teplých mesiacoch nechce, tak sme sa pustili do kaviarne na prízemí a keďže sme nechceli rozbiť koncept írskeho vzhľadu, zariadili sme ju v tomto duchu,“ vysvetľuje Tomáš Callo, z ktorého sa postupne stal znalec kávy a dobrej whisky.

Skryť Vypnúť reklamu

Úžasná terasa, štýlový interiér

Kaviareň je zariadená v elegantnom, pohodovom írskom štýle, ktorý navodzuje už od vstupu pocit pohodlia a tepla.

Letná terasa v historickom dvore s množstvom zelene je doslova stvorená pre príjemný relax. Interiér vás očarí okamžite.

Pohodlné kreslá a sedačky v príjemných zeleno-medových farbách v kombinácii s tmavým drevom a dokonca aj tapety na stenách podľa vlastného návrhu majiteľov vytvorili útulnú oázu pohody a relaxu.

K tej prispieva aj kolektív zamestnancov, na ktorých je vidieť, že práca je pre nich hobby.

„Celá gastronómia je o spokojnosti hosťa, nie o egách majiteľa, či personálu. Úcta musí fungovať obojstranne, barman, resp. barista podá najlepší výkon, hosť by mal vedieť aj pochváliť alebo vecne kritizovať, lebo práve takou spätnou väzbou vieme úroveň zlepšovať. Našich ľudí učím, že oni sú herci a toto je ich javisko. A práve od ich prístupu záleží, či sa tu hosť bude dobre cítiť a rád sa sem vráti. Tešíme sa, že to funguje a stálych zákazníkov neustále pribúda.“

Skryť Vypnúť reklamu

Žijú s kaviarňou deň čo deň

Recept na úspešnú kaviareň je v skĺbení mnohých faktorov.

„Od počiatku musí byť jasné smerovanie a filozofia majiteľov, ktorí si musia stáť za svojim a aj v ťažkých chvíľach vydržať a nezľaviť. Žiť s kaviarňou každý deň, doslova sa zažrať do tajov kávy a mať chuť veci neustále vylepšovať, sprostredkovávať hosťom výnimočné chute, dať im každodenne najavo, že to robíme pre nich,“ dodáva Tomáš Callo, bývalý hádzanár a učiteľ telesnej výchovy.

Za šťastie považuje, že sa im od štartu podarilo s priateľkou dať dokopy fungujúci tím ľudí, pre ktorých to nebola len práca, ale mali vnútornú ambíciu učiť sa, rozumieť káve i hosťom.

„Iba kurz baristu u nás nestačí. Papier z vás kvalitného baristu nerobí, potrebujete skúsenosti a vnútorné presvedčenie, že vás to baví a chcete to robiť na sto percent," hovorí Anka Ribovičová, dvojnásobná vicemajsterka Slovenska, ktorá už sama organizuje kurzy baristov.

Skryť Vypnúť reklamu

„U nás sa barista dostáva za kávovar postupne, najprv je potrebné, aby sa naučil čo najviac nielen o káve a jej príprave, ale aj o celom fungovaní podniku. Veľmi sa nám to osvedčilo.“

Aj káva má rodný list

Na mlynčeku v Dublin Cafe je stále pripravená chuťovo výnimočná zmes od talianskeho pražiara, ktorý je štvornásobným majstrom Talianska v pražení.

Na druhom čaká na fajnšmekrov výberová káva, ktorá v hodnotení profesionálnych ochutnávačov kávy dosiahla skoré viac ako 80 bodov.

„Len taká káva môže dostať prívlastok výberová a viete o nej úplne všetko, poznáte jej rodný list. Kde bola vypestovaná, kým, v akej nadmorskej výške, proste kompletné informácie,“ dopĺňa Tomáš Callo.

Poctivá írska káva s whiskey

Najobľúbenejším nápojom je síce ešte espresso lungo, ale majiteľov teší, že ľudia už nepotrebujú dolievať veľa vody a dávajú prednosť výraznejšej chuti kávy, či čoraz obľúbenejšiemu espressu.

Oživením je aj špeciálne Cappuccino Provance s levanduľou a trstinovým cukrom.

Úžasne chutí aj pravá írska káva, ktorú v Dublin Cafe pripravujú podľa poctivej receptúry.

Do kvalitnej írskej whiskey sa pridáva trstinový cukor, filtrovaná káva a navrch kvalitne vyšľahaná smotana.

„Ponúkame aj originál belgickú čokoládu, či čaje, ktoré sme vyberali spomedzi 400 druhov. V ponuke máme 140 druhov whisky, ktoré sú našim druhým hobby. Každý rok sa snažíme priniesť niečo nové, aby sme našich hostí potešili.“

Dodáva, že neznášajú prívlastky ako luxusný, exkluzívny či jediný v meste.

„Snažíme sa veci robiť srdcom a sedliackym rozumom. Nechceme byť ovládaní komerciou a marketingom či vidinou bohatstva. Na vlastnej koži sme sa presvedčili, že kvalita za primeranú cenu sa dá hosťom sprostredkovať.“

Chystajú novinky

Obaja majú chuť kaviareň neustále zdokonaľovať.

„Chceli by sme otvoriť taký malý darčekový obchodík, v ktorom by sme ponúkli nielen rôzne druhy výberových káv, ale aj čokolád, čajov či servisu na ich prípravu. Usilovne pracujeme na dobudovaní kuchyne, aby sme k doterajšej ponuke vedeli pridať vlastné poctivé koláče, ľahké šaláty či toasty. Najviac si však želáme, aby tá dobrá atmosféra, ktorá je pre našu kaviareň charakteristická, zostala, aby sa tu ľudia vždy cítili príjemne a uvoľnene, aby si kávičkovanie užívali. Budeme radi, ak sa nechajú zlákať aj na novinky, ktoré doteraz nepoznali, lebo svet je plný neuveriteľných chutí a ich kombinácií,“ dodávajú Tomáš Callo a Anka Ribovičová, ktorým sa podarilo vybudovať kaviarenskú oázu, bez návštevy ktorej si už mnohí ľudia nevedia predstaviť deň.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  2. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  4. Znalec slovenského brandy
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  2. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  3. Samočistiace vypínače chránia pred infekciami
  4. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  5. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  6. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  7. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  10. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 970
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 979
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 628
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 162
  5. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 130
  6. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 3 585
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 528
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 481
  9. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 125
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 2 882

Blogy SME

  1. Marián Kozák: Ing. Ladislav Pleša - životný príbeh
  2. Ústav verejnej politiky FSEV UK: Metodologické okienko: Metodologické nedostatky diplomových prác I. časť
  3. Štefan Vidlár: Úvaha o korupčnej amnestii
  4. Zuzana Cascino: Striptér duše
  5. Štefan Vidlár: Za ty prachy z Bruselu
  6. Peter Chudý: Ako policajný funkcionár zničil stopy na mieste činu (vraždy/samovraždy) alebo v polícii sú stále ľudia, ktorí tam nemajú čo robiť.
  7. Ivo Nesrovnal: Vďaka Angele Merkelovej!
  8. Ladislav Boršoš: Valloslava/nahlas…
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 779
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 10 064
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 199
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 5 699
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 569
  6. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 4 324
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 088
  8. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 3 969
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prieskum dôveryhodnosti politikov agentúry Focus, september 2021.

Dôveryhodnosť Čaputovej od začiatku roka klesá.


2 h
Peter Sagan.

Sledujte s nami online prenos z MS v cestnej cyklistike 2021.


Sportnet 7 h
Peter Schutz

Slovensko potrebuje aj zjednocovanie nepopulistického straníckeho drobizgu.


1 h

Blogy SME

  1. Marián Kozák: Ing. Ladislav Pleša - životný príbeh
  2. Ústav verejnej politiky FSEV UK: Metodologické okienko: Metodologické nedostatky diplomových prác I. časť
  3. Štefan Vidlár: Úvaha o korupčnej amnestii
  4. Zuzana Cascino: Striptér duše
  5. Štefan Vidlár: Za ty prachy z Bruselu
  6. Peter Chudý: Ako policajný funkcionár zničil stopy na mieste činu (vraždy/samovraždy) alebo v polícii sú stále ľudia, ktorí tam nemajú čo robiť.
  7. Ivo Nesrovnal: Vďaka Angele Merkelovej!
  8. Ladislav Boršoš: Valloslava/nahlas…
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 779
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 10 064
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 199
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 5 699
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 569
  6. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 4 324
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 088
  8. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 3 969
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu