PREŠOV. Prvý prešovský Minipivovar Mariannus vznikol v roku 2014 pri reštaurácii Spirit na Čapajevovej ulici č. 3.
Zámer bol jednoznačný – priniesť zákazníkovi na stôl tradičné kvasinkové pivo so všetkými jeho blahodarnými vlastnosťami, tak ako ho poznali naši dedovia.
A že sa im to darí, svedčí aj neustále sa rozrastajúca klientela pivných fajnšmekrov.
Z terasy výhľad na Prešov i výrobu piva

Reštaurácia Spirit a minipivovar sú dômyselne prepojené tak, že zákazník môže sledovať výrobu piva pri pohodlnom degustovaní pív a ochutnávaní kvalitných pivných špecialít súčasne.
Sídli na štvrtom poschodí, odkiaľ je z letnej záhrady nádherný výhľad na Prešov.
„Prioritou pivovaru je osloviť zákazníka kvalitnými a zdravými produktmi, ktoré sa, bohužiaľ, vytrácajú z našej spoločnosti. Veríme, že naša poctivá práca sa odzrkadlí na spokojnosti našich zákazníkov,“ hovorí majiteľ Jozef Makara.
Zážitok z chuti zdravého piva
Teší sa, že zákazníci postupne oceňujú chuť kvasinkového piva, ktorého chuť je nenapodobniteľná a nedá sa porovnať s euroležiakmi.
„Našou filozofiou je poskytnúť zákazníkovi zážitok z chuti zdravého piva. Naše pivo je nepasterizované, nefiltrované, to znamená živé pivo, varené zo štyroch základných surovín – vody, sladu, chmeľu a pivovarských kvasiniek. Žiadne umelé prísady, konzervačné látky, cukor. Iba kvalitné suroviny, ktoré si precízne vyberáme a s chirurgickou presnosťou ich miešame do výnimočných chutí. Najlepšie je prísť a naše pivko si vychutnať,“ dodáva Jozef Makara.

Originálne špeciály očaria chuťou
Základným pivom pivovaru Mariannus je ležiak Svetlá 11°, varená dekokčným spôsobom.
„Pivné špeciály ktoré vyrábame pre našich zákazníkov sú varené zo špeciálnych sladov, chmeľov a pivovarských kvasiniek. V ponuke máme Viedenský špeciál 12°, Medový špeciál 13°, Smrekové pivo 14°, Polotmavý špeciál 16°,Vianočný špeciál 18°.“
Nefiltrované a nepasterizované kvasinkové pivo má vysokú nutričnú hodnotu a množstvo látok prospešných zdraviu. Obsahuje vápnik, fosfor, draslík a vitamíny skupiny B.
„Je známe, že kvasinkové pivo lieči žalúdok, znižuje kyslosť v žalúdku a pomáha pri tráviacich problémoch. Prospieva aj srdcu ako prevencia aterosklerózy, znižuje aj nebezpečenstvo infarktu. Odstraňuje napätie a je výborným prostriedkom na zvládanie stresu, udržuje lesklé vlasy a zdravú kožu, posilňuje kosti a spomaľuje starnutie,“ predstavuje výhody živého piva pivovarník.
Kuchyňa núka nebíčko v papuľke
V priestoroch reštaurácie a Mariannus pubu ponúkajú hosťom okrem kvalitného piva aj chutné jedlo.
Ochutnali sme kuracie vykostené stehná v zemiakovom Mariannus cestíčku s opekanými zemiakmi a cesnakovým dressingom.
Lahodné mäso sa v chrumkavom cestíčku rozplývalo na jazyku a s kvasinkovým pivom vytváralo fantastickú kombináciu chutí.
Mimoriadne obľúbené sú aj hrianky, ktoré tu podávajú z domácou bryndzovou nátierkou s cesnakom.
Papkáčikovia oceňujú marinované pečené medové bravčové rebrá, ktoré tu podávajú s domácimi americkými zemiakmi a ich vôňa je taká lákavá, že ak diétujete, rozhodne sa reštaurácii vyhnite, lebo inak neodoláte zhrešiť.
Kto má rád bravčové, pochutná si na grilovanej krkovičke s baraními rohami, horčicou a chrenom, okrem zemiakov si môžete vybrať aj domáce chlebové pečivo, ktoré si tu sami pečú.
Ochutnať môžete aj v Lačnim Viľku
Originálne pivá z minipivovaru Mariannus môžete okrem reštaurácie Spirit a Mariannus pubu na Čapajevovej ulici ochutnať aj na sídlisku Sekčov pri Opále v novootvorenej prevádzke Lačni Viľk v Prešove a v Red Nose Pube na Zbrojničnej ulici v centre Košíc.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári