Korzár logo Korzár Prešov
Pondelok, 21. august, 2017 | Meniny má Jana

Prešovským centrom sa niesla neodolateľná vôňa mačanky

Gurmánskej akcii dali organizátori charitatívny podtón.

(Zdroj: Mária Pihuličová)

PREŠOV. Stredajšie popoludnie v rámci osláv Dní mesta Prešov patrilo nielen kultúre, ale aj dobrému vareniu.

Po druhýkrát sa na Hlavnej ulici pred radnicou uskutočnila súťaž Chute Šariša vo varení tradičného šarišského jedla - mačanky.

Na organizácii podujatia sa okrem mesta Prešov podieľal aj Prešovský klub kuchárov a cukrárov.

Hoci zrána počasie bolo dosť rozpačité, nakoniec akcii prialo. Aj tak však organizátori nenechali nič na náhodu a oproti prvému ročníku tentokrát pripravili aj stan. Pod ním zhromaždili rôzne druhy mačaniek spolu s ich ochutnávačmi.

Prišli aj spoza hraníc regiónu

Cestu si na súťaž mačaniek našli nielen domáci kuchári z Prešova, ale tiež aj hostia z Vranova či spod Tatier. Prevahu mali v tomto ročníku profesionálni kuchári.

A každá mačanka bola originálna.

„Vždy sa navarí iná mačanka, či už ide o kyslosť alebo sladkosť. Mali sme tu z Liptova Ivana Rusinu, ktorý navaril mačanku, u nich nazývanú kišeľ. Špecifické bolo napríklad to, že tam dávajú aj slivky,“ opísal Peter Krištof, podpredseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov.

A keďže z nej aj sám ochutnal, mohol hodnotiť. „Nie je taká kyslá, ako ju majú tu východniari alebo napríklad Rusíni,“ prezradil Krištof.

Litre mačanky

Prítomní si navarené jedlo pochvaľovali. Nečudo, výber bol pestrý. Pri tej, ktorá im najviac chutila, hodili do škatuľky lístok. Mačanky s najvyšším počtom lístkov od verejnosti zvíťazili

. Navarenej jej bolo tiež dosť. Každý zo zapojených si tú svoju špecialitu doniesol už navarenú, pri udržiavaní teploty ju rozdávali celé popoludnie.

Koľko jej vlastne bolo?

„Trinásť kotlíkov po 5 litrov, my sme navarili 70 litrov,“ vyratúval Peter Krištof.

Celkovo teda bolo navarených niečo vyše 135 litrov.

Hodnotila porota i verejnosť

Spomedzi profesionálov nakoniec vybrali tých, ktorí navarili najlepšiu mačanku.

Víťazom medzi profesionálnymi kuchármi sa stal Peter Jaroš z vranovského hotela, druhým bol Igor Ubersax z prešovskej reštaurácie a tretie miesto išlo do Popradu pre Radoslava Budzáka z Tatranského klubu kuchárov.

„Všetci porotcovia sme sa na víťazoch zhodli,“ zhodnotil Krištof.

Kuchár Peter Jaroš bodoval aj u laickej verejnosti, ktorá mu pridelila tretie miesto.

Druhým v hodnotení ochutnávačov bol Matúš Paľa z Košického klubu kuchárov a cukrárov a prvé miesto udelili Ľubošovi Štefaničovi z Prvej prešovskej stravovacej spoločnosti.

Aj forma pomoci

Tento rok akcii Chute Šariša dali aj pridanú hodnotu.

„Pre detský domov v Prešove robíme charitu. Rozdávame mačanku a kto chce, nech prispeje. Robili sme tiež fliačky s kapustou, s mäsom, i čosi iné pod zub,“ opísal Krištof.

Priamo počas popoludnia sa zapojili aj samotné dievčatá z detského domova, ktoré pomohli s natieraním chleba s masťou a cibuľou.

Návštevníci podujatia si tak mohli pochutnať na rôznych šarišských dobrotách a ešte pomôcť tým, ktorí to potrebujú.

Neprehliadnite tiež

Z odstaveného vagóna v Plavči unikal propán

Hasiči zasahovali na stanici v noci z nedele na pondelok.

Košickí rektori: Aby milióny znovu neputovali do schránok

Podľa rektorky veteriny je minister Plavčan len obetným baránkom.

Vraždiaceho expolicajta navrhol vyšetrovateľ obžalovať

Vyšetrovanie smrti snúbenice sa skončilo. Spis študuje dozorový prokurátor.

V mestskom zastupiteľstve bude pôsobiť súrodenecká dvojica

Kuriózne je aj to, že obaja sa tam dostali ako náhradníci.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Polovojenská organizácia pýta peniaze na domobranu, končia na súkromnom účte

Výzvou na posielanie finančných príspevkov sa už zaoberá polícia. Slovenskí branci tvrdia, že ide o dobrovoľné dary

KOMENTÁRE

Branci obchádzajú zákon a sú nebezpeční

Demokracia má právo brániť sa a je najvyšší čas, aby to v prípade brancov začala aktívne robiť.

KOMENTÁRE

Po kose na Krym? Zakopnete o tank

Vreckový sprievodca cestovateľov po východných teritóriách, časť III.

Najčítanejšie na Prešov Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  3. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  5. Už aj seniori presadajú do SUV
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  7. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  8. Bratislava gets a new public space and park
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 533
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 079
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 327
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 853
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 729
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 347
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 111
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 099
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 673
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 577

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop