Korzár logo Korzár Prešov
Štvrtok, 19. júl, 2018 | Meniny má Dušana
Nájdete nás na webe

Prešovským centrom sa niesla neodolateľná vôňa mačanky

Gurmánskej akcii dali organizátori charitatívny podtón.

(Zdroj: Mária Pihuličová)

PREŠOV. Stredajšie popoludnie v rámci osláv Dní mesta Prešov patrilo nielen kultúre, ale aj dobrému vareniu.

Po druhýkrát sa na Hlavnej ulici pred radnicou uskutočnila súťaž Chute Šariša vo varení tradičného šarišského jedla - mačanky.

Na organizácii podujatia sa okrem mesta Prešov podieľal aj Prešovský klub kuchárov a cukrárov.

Hoci zrána počasie bolo dosť rozpačité, nakoniec akcii prialo. Aj tak však organizátori nenechali nič na náhodu a oproti prvému ročníku tentokrát pripravili aj stan. Pod ním zhromaždili rôzne druhy mačaniek spolu s ich ochutnávačmi.

Článok pokračuje pod video reklamou

Prišli aj spoza hraníc regiónu

Cestu si na súťaž mačaniek našli nielen domáci kuchári z Prešova, ale tiež aj hostia z Vranova či spod Tatier. Prevahu mali v tomto ročníku profesionálni kuchári.

A každá mačanka bola originálna.

„Vždy sa navarí iná mačanka, či už ide o kyslosť alebo sladkosť. Mali sme tu z Liptova Ivana Rusinu, ktorý navaril mačanku, u nich nazývanú kišeľ. Špecifické bolo napríklad to, že tam dávajú aj slivky,“ opísal Peter Krištof, podpredseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov.

A keďže z nej aj sám ochutnal, mohol hodnotiť. „Nie je taká kyslá, ako ju majú tu východniari alebo napríklad Rusíni,“ prezradil Krištof.

Litre mačanky

Prítomní si navarené jedlo pochvaľovali. Nečudo, výber bol pestrý. Pri tej, ktorá im najviac chutila, hodili do škatuľky lístok. Mačanky s najvyšším počtom lístkov od verejnosti zvíťazili

. Navarenej jej bolo tiež dosť. Každý zo zapojených si tú svoju špecialitu doniesol už navarenú, pri udržiavaní teploty ju rozdávali celé popoludnie.

Koľko jej vlastne bolo?

„Trinásť kotlíkov po 5 litrov, my sme navarili 70 litrov,“ vyratúval Peter Krištof.

Celkovo teda bolo navarených niečo vyše 135 litrov.

Hodnotila porota i verejnosť

Spomedzi profesionálov nakoniec vybrali tých, ktorí navarili najlepšiu mačanku.

Víťazom medzi profesionálnymi kuchármi sa stal Peter Jaroš z vranovského hotela, druhým bol Igor Ubersax z prešovskej reštaurácie a tretie miesto išlo do Popradu pre Radoslava Budzáka z Tatranského klubu kuchárov.

„Všetci porotcovia sme sa na víťazoch zhodli,“ zhodnotil Krištof.

Kuchár Peter Jaroš bodoval aj u laickej verejnosti, ktorá mu pridelila tretie miesto.

Druhým v hodnotení ochutnávačov bol Matúš Paľa z Košického klubu kuchárov a cukrárov a prvé miesto udelili Ľubošovi Štefaničovi z Prvej prešovskej stravovacej spoločnosti.

Aj forma pomoci

Tento rok akcii Chute Šariša dali aj pridanú hodnotu.

„Pre detský domov v Prešove robíme charitu. Rozdávame mačanku a kto chce, nech prispeje. Robili sme tiež fliačky s kapustou, s mäsom, i čosi iné pod zub,“ opísal Krištof.

Priamo počas popoludnia sa zapojili aj samotné dievčatá z detského domova, ktoré pomohli s natieraním chleba s masťou a cibuľou.

Návštevníci podujatia si tak mohli pochutnať na rôznych šarišských dobrotách a ešte pomôcť tým, ktorí to potrebujú.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  2. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  4. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  5. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  6. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  7. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  8. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  10. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 27 813
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 176
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 18 984
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 568
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 448
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 895
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 584
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 160
  9. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 2 531
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 009

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop