Korzár logo Korzár Prešov
Pondelok, 22. október, 2018 | Meniny má Sergej
Nájdete nás na webe

Prešovským centrom sa niesla neodolateľná vôňa mačanky

Gurmánskej akcii dali organizátori charitatívny podtón.

(Zdroj: Mária Pihuličová)

PREŠOV. Stredajšie popoludnie v rámci osláv Dní mesta Prešov patrilo nielen kultúre, ale aj dobrému vareniu.

Po druhýkrát sa na Hlavnej ulici pred radnicou uskutočnila súťaž Chute Šariša vo varení tradičného šarišského jedla - mačanky.

Na organizácii podujatia sa okrem mesta Prešov podieľal aj Prešovský klub kuchárov a cukrárov.

Hoci zrána počasie bolo dosť rozpačité, nakoniec akcii prialo. Aj tak však organizátori nenechali nič na náhodu a oproti prvému ročníku tentokrát pripravili aj stan. Pod ním zhromaždili rôzne druhy mačaniek spolu s ich ochutnávačmi.

Článok pokračuje pod video reklamou

Prišli aj spoza hraníc regiónu

Cestu si na súťaž mačaniek našli nielen domáci kuchári z Prešova, ale tiež aj hostia z Vranova či spod Tatier. Prevahu mali v tomto ročníku profesionálni kuchári.

A každá mačanka bola originálna.

„Vždy sa navarí iná mačanka, či už ide o kyslosť alebo sladkosť. Mali sme tu z Liptova Ivana Rusinu, ktorý navaril mačanku, u nich nazývanú kišeľ. Špecifické bolo napríklad to, že tam dávajú aj slivky,“ opísal Peter Krištof, podpredseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov.

A keďže z nej aj sám ochutnal, mohol hodnotiť. „Nie je taká kyslá, ako ju majú tu východniari alebo napríklad Rusíni,“ prezradil Krištof.

Litre mačanky

Prítomní si navarené jedlo pochvaľovali. Nečudo, výber bol pestrý. Pri tej, ktorá im najviac chutila, hodili do škatuľky lístok. Mačanky s najvyšším počtom lístkov od verejnosti zvíťazili

. Navarenej jej bolo tiež dosť. Každý zo zapojených si tú svoju špecialitu doniesol už navarenú, pri udržiavaní teploty ju rozdávali celé popoludnie.

Koľko jej vlastne bolo?

„Trinásť kotlíkov po 5 litrov, my sme navarili 70 litrov,“ vyratúval Peter Krištof.

Celkovo teda bolo navarených niečo vyše 135 litrov.

Hodnotila porota i verejnosť

Spomedzi profesionálov nakoniec vybrali tých, ktorí navarili najlepšiu mačanku.

Víťazom medzi profesionálnymi kuchármi sa stal Peter Jaroš z vranovského hotela, druhým bol Igor Ubersax z prešovskej reštaurácie a tretie miesto išlo do Popradu pre Radoslava Budzáka z Tatranského klubu kuchárov.

„Všetci porotcovia sme sa na víťazoch zhodli,“ zhodnotil Krištof.

Kuchár Peter Jaroš bodoval aj u laickej verejnosti, ktorá mu pridelila tretie miesto.

Druhým v hodnotení ochutnávačov bol Matúš Paľa z Košického klubu kuchárov a cukrárov a prvé miesto udelili Ľubošovi Štefaničovi z Prvej prešovskej stravovacej spoločnosti.

Aj forma pomoci

Tento rok akcii Chute Šariša dali aj pridanú hodnotu.

„Pre detský domov v Prešove robíme charitu. Rozdávame mačanku a kto chce, nech prispeje. Robili sme tiež fliačky s kapustou, s mäsom, i čosi iné pod zub,“ opísal Krištof.

Priamo počas popoludnia sa zapojili aj samotné dievčatá z detského domova, ktoré pomohli s natieraním chleba s masťou a cibuľou.

Návštevníci podujatia si tak mohli pochutnať na rôznych šarišských dobrotách a ešte pomôcť tým, ktorí to potrebujú.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  8. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  2. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  3. Company´s autumn in the High Tatras
  4. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  5. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  6. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  7. Dva rekordy na druhý pokus
  8. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  9. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  10. Virtuálne sídlo v Bratislave
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 31 399
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 23 711
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 994
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 13 000
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 779
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 465
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 635
  8. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 627
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 090
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 536

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop