Korzár logo Korzár Prešov
Nedeľa, 21. október, 2018 | Meniny má Uršuľa
Nájdete nás na webe

Kendice sa preslávili vývozom kapusty do celej republiky

V Česku dodnes poznajú Kendický šalát, v obci majú kapustové slávnosti.

Obyvateľka Kendíc a pestovateľka kapusty Marta Pončáková.(Zdroj: TASR/Kvetoslava Mudríková)

KENDICE. V Česku dodnes majú niektoré reštaurácie na jedálnom lístku v ponuke Kendický šalát.

Zistil to v Chrudime starosta Kendíc v okrese Prešov Jozef Hlavatý.

Neprekvapilo ho, že hlavnou ingredienciou bola kapusta. Skôr ho dojalo, že čašník vedel, že kapustu k ním voľakedy dovážali z východoslovenskej dediny s týmto názvom.

Tradíciu pestovania kapusty do obce priniesli Bulhari a vo veľkom sa tu sadila počas socializmu.

Dnes na tieto časy môžu iba s nostalgiou spomínať. Pôda tu však ostala a kapuste, hoci v menšom, sa tu darí naďalej.

Článok pokračuje pod video reklamou

Asi sa ťažko nájde v obci dom, v ktorom by nenakladali na zimu kapustu. Hlavatý si z detstva pamätá, že v sobotu ju mali stále na obed.

Kapustare je prezývka, ktorá prischla obyvateľom Kendíc natoľko, že prežila aj kolektívne pestovanie kapusty na JRD.

Vymysleli kapustové slávnosti

"Dnešní hospodári radšej sadia plodiny, ktoré dotuje Európska únia," skonštatoval obecný poslanec Ondrej Gubač.

"V obci ľuďom chýbala zábava. Nám sa zapáčila táto tradícia, že sme Kapustare, tak sme si vymysleli Kendické kapustové slávnosti. Teraz pripravujeme už ich siedmy ročník, ktorý bude 26. augusta. Tam ide hlavne o to, aby sa ľudia stretli, z Kendíc aj okolia. Aby sme ochutnali tradičné špeciality - kapustové jedlá, ktoré tam naše mamy každoročne robia. Napríklad veľmi obľúbené sú holubky, halušky s kapustou," uviedol Gubač, ktorý je programovým šéfom podujatia.

Špecialisti na jedlá

Kapustnica sa tu varí na rôzne spôsoby. Gubač upozornil, že na prípravu obľúbených holúbkov je špecialista šéf folklórnej speváckej skupiny Kendičan Ján Krišš.

Najlepšie halušky s kapustou sú od Márie Hatokovej, ktorej už pomáhajú pri varení vnúčatá i nevesta.

Renáta Kočišková je odborníčkou na kapustové koláče.

Jeho mama, Terézia Gubačová, robí vynikajúce bandurniky plnené kyslou kapustou, mletým mäsom a slaninkou.

Ženy musia pripraviť okolo 300 porcií z každého druhu jedla, aby špeciality ich kuchyne ochutnali všetci hostia.

"Vlani sme si pozvali aj študentov zo Súkromnej strednej odbornej školy Mladosť v Prešove, ktorých tu budeme mať aj v tomto roku. Podarilo sa nám skĺbiť modernú kuchyňu s tradičnou, čo bolo výborným spestrením," prezradil Gubač.

Súťaže a tradičné nakladanie

Súťažiť sa bude tiež o najkrajšiu kapustovú hlavu vypestovanú na kendických poliach. Starosta povedal, že vlani bolo sucho a do súťaže prihlásili iba desať kapúst.

V minulosti v Kendiciach pestovali svoju vlastnú odrodu, ktorá bola známa veľkými hlávkami. Gazdinky dokázali vypestovať až 17-kilogramové kapusty.

Dnes pestujú iné odrody a ich hlávky vážia sotva polovicu. O víťaznej kapustovej hlave rozhodujú tajným hlasovaním účastníci akcie.

Obľúbenou časťou slávností je pásmo nakladania kapusty. Obrad sa začína strúhaním kapusty na ručnom hoblíku.

Kapustu dávajú do veľkého dreveného suda, tlačí ju dievčina v kroji tradične prešľapovaním v sude. Pod nohami musí zniesť soľ aj cibuľu.

O dobrú náladu sa v tomto roku postará skupina Drišľak. Program vygraduje polnočný kapustový striptíz.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  2. Virtuálne sídlo v Bratislave
  3. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  4. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  6. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  7. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  8. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 541
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 991
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 492
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 753
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 241
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 601
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 7 485
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 322
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 490
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 965

Téma: Fotky, Fotografie a fotogalérie


Pozrite si tiež články z hlavnej témy Fotky, Fotografie a fotogalérie  na domov.sme.sk

Neprehliadnite tiež

Pytliak zabil medveďa v najprísnejšom stupni ochrany

Prípad z Tichej doliny v Tatrách vyšetruje polícia.

Priebežne aktualizované

Športový víkend na východe - servis výsledkov a faktov

Ako sa skončili zápasy a podujatia v rôznych športoch. Priebehy online.

Bez Čechov by Tatry neboli, kde sú. Podpísali sa pod ich rozvoj

Z ich nápadov a projektov Tatranci čerpajú dodnes.

II. liga: Prešov a Poprad si pripísali tri body

Lokomotíva, Lipany a Trebišov remizovali.

Po havárii na Rally Košice skončila posádka v nemocnici

Česká dvojica vyletela z trate, zastavil ich strom.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Kde sa vzala treska, vyprážaný syr a omáčka uho

Ako vznikli ikonické pokrmy socializmu.

DOMOV

Šéf Reportérov: Otázky na Kočnera podráždili Fica aj Sulíka

Nebojím sa žalôb, tvrdí šéf Reportérov RTVS Vincent Štofaník.

Píše Roman Jančiga - Fórum

Kým sme boli pred sto rokmi

Rómovia nám najlepšie ukazujú našu minulosť v Uhorsku.

Píše Petr Kocina

Podvody so záverečnými prácami sa vymkli kontrole

Kauza Dankovej práce je takou hanbou, pri ktorej sa ťažko hľadajú paralely.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop