KENDICE. V Česku dodnes majú niektoré reštaurácie na jedálnom lístku v ponuke Kendický šalát.
Zistil to v Chrudime starosta Kendíc v okrese Prešov Jozef Hlavatý.
Neprekvapilo ho, že hlavnou ingredienciou bola kapusta. Skôr ho dojalo, že čašník vedel, že kapustu k ním voľakedy dovážali z východoslovenskej dediny s týmto názvom.
Tradíciu pestovania kapusty do obce priniesli Bulhari a vo veľkom sa tu sadila počas socializmu.
Dnes na tieto časy môžu iba s nostalgiou spomínať. Pôda tu však ostala a kapuste, hoci v menšom, sa tu darí naďalej.
Asi sa ťažko nájde v obci dom, v ktorom by nenakladali na zimu kapustu. Hlavatý si z detstva pamätá, že v sobotu ju mali stále na obed.
Kapustare je prezývka, ktorá prischla obyvateľom Kendíc natoľko, že prežila aj kolektívne pestovanie kapusty na JRD.
Vymysleli kapustové slávnosti
"Dnešní hospodári radšej sadia plodiny, ktoré dotuje Európska únia," skonštatoval obecný poslanec Ondrej Gubač.
"V obci ľuďom chýbala zábava. Nám sa zapáčila táto tradícia, že sme Kapustare, tak sme si vymysleli Kendické kapustové slávnosti. Teraz pripravujeme už ich siedmy ročník, ktorý bude 26. augusta. Tam ide hlavne o to, aby sa ľudia stretli, z Kendíc aj okolia. Aby sme ochutnali tradičné špeciality - kapustové jedlá, ktoré tam naše mamy každoročne robia. Napríklad veľmi obľúbené sú holubky, halušky s kapustou," uviedol Gubač, ktorý je programovým šéfom podujatia.
Špecialisti na jedlá
Kapustnica sa tu varí na rôzne spôsoby. Gubač upozornil, že na prípravu obľúbených holúbkov je špecialista šéf folklórnej speváckej skupiny Kendičan Ján Krišš.
Najlepšie halušky s kapustou sú od Márie Hatokovej, ktorej už pomáhajú pri varení vnúčatá i nevesta.
Renáta Kočišková je odborníčkou na kapustové koláče.
Jeho mama, Terézia Gubačová, robí vynikajúce bandurniky plnené kyslou kapustou, mletým mäsom a slaninkou.
Ženy musia pripraviť okolo 300 porcií z každého druhu jedla, aby špeciality ich kuchyne ochutnali všetci hostia.
"Vlani sme si pozvali aj študentov zo Súkromnej strednej odbornej školy Mladosť v Prešove, ktorých tu budeme mať aj v tomto roku. Podarilo sa nám skĺbiť modernú kuchyňu s tradičnou, čo bolo výborným spestrením," prezradil Gubač.
Súťaže a tradičné nakladanie
Súťažiť sa bude tiež o najkrajšiu kapustovú hlavu vypestovanú na kendických poliach. Starosta povedal, že vlani bolo sucho a do súťaže prihlásili iba desať kapúst.
V minulosti v Kendiciach pestovali svoju vlastnú odrodu, ktorá bola známa veľkými hlávkami. Gazdinky dokázali vypestovať až 17-kilogramové kapusty.
Dnes pestujú iné odrody a ich hlávky vážia sotva polovicu. O víťaznej kapustovej hlave rozhodujú tajným hlasovaním účastníci akcie.
Obľúbenou časťou slávností je pásmo nakladania kapusty. Obrad sa začína strúhaním kapusty na ručnom hoblíku.
Kapustu dávajú do veľkého dreveného suda, tlačí ju dievčina v kroji tradične prešľapovaním v sude. Pod nohami musí zniesť soľ aj cibuľu.
O dobrú náladu sa v tomto roku postará skupina Drišľak. Program vygraduje polnočný kapustový striptíz.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári