LIPANY. O skvelé podujatie sa postarali počas druhého septembrového víkendu v Lipanoch.
Hostili tu Dni mesta, ktoré znova priniesli to najlepšie, čo nielen v meste, ale aj aj v okolí cezpoľným ponúkajú.
Program odštartoval v piatok popoludní.
Námestie v tom čase už lemovalo približne 65 predajných stánkov a chutného jarmočného občerstvenia.
Svoje umenie prišli predstaviť 23 drobní remeselníci s ukážkami výroby sviečok z medových plastov, drevorezieb či ukážkami prác pleteného papiera.
V rámci Dní mesta tiež otvorili vernisážou výstavu O hasičstve úsmevne a vážne.
Tiež sa v meste konal i 3. ročník volejbalového turnaja Memoriálu MUDr. Milana Gaľu o pohár prednostu mesta. V tomto treťom ročníku súťažilo 5 domácich volejbalových mix družstiev.
Rozvírili to No Name
Popri desiatkach stánkov prebiehal bohatý kultúrny program, počas ktorého si na svoje prišli všetky vekové kategórie.
Na piatkovom pódiu to roztočili Olympic Revival, She & Me, Žinčica či RuSnack's.
Nepochybným ťahákom a pútačom bol večerný koncert kapely No Name.
Vychutnať si ho prišlo preplnené námestie a chlapci si na pódiu pochvaľovali atmosféru, ktorú publikum vytvorilo.
Akoby aj nie, keď sa No Name do Lipian vrátili koncertovať po 12 rokoch.
Ako na „svadzbe“
Sobotný program otvorili talentovaní žiaci z lipianskej ZUŠ.
Program však priniesol niečo nielen pre ducha, ale aj pre žalúdky. Sprievodnou akciou bola súťaž o naj recept vo varení špeciality s názvom „Lipianska svadzba“.
Svoje kulinárske umenie si vyskúšali a predstavili tri súťažné družstvá – Klub slovenských turistov pod vedením Terky Križalkovičovej a Beďa Majtnera, Rómske komunitné centrum so šéfom Markom Urdzíkom s Tonkou Chovancovou a kolektív Spojenej odbornej školy v Lipanoch na čele s pani Magdalénou Baňasovou a riaditeľom školy pánom Karolom Tkáčom.
Svoje recepty fazuľovej polievky s údeným mäsom a rôznymi vylepšovákmi varili pre porotu, ktorú tvorili členovia mestskej rady.
Ochutnať, samozrejme, mohli aj návštevníci, ktorí si príležitosť nenechali ujsť.
„Je fantastická, výborná,“ ozývalo sa od stánkov.
Ako naj recept bol nakoniec ohodnotený ten od kolektívu Strednej odbornej školy v Lipanoch.
„Najsmačnejšia“ bola svadzba lipianskych turistov a najchutnejšou svadzbou bola lipianska svadzba Rómskeho komunitného centra v Lipanoch. Práve tá sa minula ako prvá, po obsahu 20-litrového hrnca sa len tak zaprášilo.
Chutnali sa aj ryby, lietali holuby
Popri vynikajúcich fazuľových polievkach sa námestím niesla aj vôňa rybaciny. Výbornú sabinovskú polievku navarili členovia miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu.
Recept však prezradiť nechceli.
„Predstavte si, že v knihe nájdete približne tisíc receptov na halászlé a toto je taký mix zo všetkých,“ žmurkli pri čerpaní ich polievky.
Míňala sa však rýchlo. Komu sa však neušlo, kuchári z rybárskeho zväzu sľúbili, že ju budú variť aj na Jesennom festivale v Sabinove.
Pastvou pre oči bolo okrem iného vypustenie 280 holubov a ich prelet nad námestím. O to sa postarali chovatelia poštových holubov v Lipanoch.
Ostať v regióne
Počasie akcii prialo. V podobnom duchu by radi pokračovali aj v budúcnosti.
„Radi by sme ostali pri tejto tradícii, aby sme mohli ukázať domácim i návštevníkom práve to, čo doma máme, čo je pre Lipany typické. Sme v kraji, kde sa pestovala fazuľa, tak nech si u nás pochutnajú na fazuľovej polievke, ktorá nemohla hlavne v sobotu na stole chýbať,“ prezradil primátor mesta Vladimír Jánošík (Smer-SD).
Program vyvrcholil v nedeľu sviatočnými sv. omšami v Kostole sv. Martina.
Článok vyšiel v týždenníku MY Prešovské noviny, číslo 36, v predaji od 12. 9. do 18. 9.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári