Korzár logo Korzár Prešov
Štvrtok, 16. august, 2018 | Meniny má Leonard
Nájdete nás na webe

Zo strukovín navarili zdravé a chutné jedlá

Zariadenia školského stravovania v Prešove si pripomenuli Svetový deň výživy.

Odovzdávanie ocelení.(Zdroj: presov.sk)

PREŠOV. Už po desiaty raz si zástupcovia školských jedální prešovských škôl pripomenuli Svetový deň výživy, ktorý pripadá na 16. októbra.

Tento rok sa niesol v znamení strukovín.

Kuchárky prešovských škôl z nich pripravili zdravé a chutné jedlá, ktoré prezentovali počas akcie v sále PKO Čierny orol.

Ako pripomenul tlačový referent Mestského úradu v Prešove Milan Grejták, mesto Prešov dlhodobo a aktívne venuje veľkú pozornosť zdravej výžive detí. V tejto oblasti má aj viacero ocenení.

„V Prešove máme jasnú víziu – zdravé mesto so zdravými obyvateľmi. Máme osvedčený systém školského stravovania, ktorý víťazí aj na odborných fórach z oblasti výživy. Vyznamenania sú však aj záväzkami - pokračovať, zlepšovať a udržiavať si vedúcu pozíciu v tejto oblasti,“ skonštatovala primátorka Andrea Turčanová.

Článok pokračuje pod video reklamou

Po varení aj ochutnávka

Dôkazom neustáleho úsilia v tejto oblasti je podľa Grejtáka aj 10. ročník podujatia Svetový deň zdravej výživy.

Po minulých ročníkoch, ktoré sa niesli napríklad v znamení medu alebo rýb, tento rok sa kuchárky prešovských školských jedální zamerali na pozitívne účinky konzumácie strukovín na ľudský organizmus, hlavne v detskom veku.

Súčasťou podujatia bola aj ochutnávka strukovinových jedál, ktoré pripravili zamestnanci zariadení školského stravovania v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.

Jedlá vyberali v rámci noriem pre školské stravovanie a viaceré z nich sú zaradené do spoločného jedálneho lístka pre školy v tomto týždni, ktorý je takisto zameraný na strukoviny.

Rozdali ocenenia

Novinkou 10.ročníka bolo tzv. živé varenie, kde päť špičkových kuchárov pred očami účastníkov pripravovalo strukovinové jedlá zo školského stravovania.

O priaznivých účinkoch konzumácie strukovín na ľudský organizmus porozprávala nutričná špecialistka.

Vyhodnotené boli aj najlepšie jedlá Svetového dňa výživy a súčasťou podujatia bolo tiež oceňovanie zamestnancov zariadení školského stravovania v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.

Ocenenia si tento rok prevzali dlhoročné zamestnankyne školských jedální Alena Segedyová zo ZŠ Matice Slovenskej, Jana Schvarczová z MŠ A. Prídavka, Mária Semanová zo ZŠ Prostějovská a Mária Kľocová z MŠ Sládkoviča.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  2. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  3. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  4. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  5. Keď Slováci krotia morský vietor
  6. Ochrana pred tropickou horúčavou
  7. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  8. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  9. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  10. Škôlka od srdca
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 17 371
  2. Vizuálny smog je problém 10 496
  3. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 4 392
  4. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 4 195
  5. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 3 715
  6. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 3 198
  7. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 171
  8. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 2 836
  9. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 2 443
  10. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 2 237

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zdravá strava

Neprehliadnite tiež

Policajného funkcionára súdia, že sexuálne obťažoval kolegyňu

Jeho postavili mimo službu, ju preložili na iné oddelenie.

Majitelia košických diskontov dobehli mesto: Záverečná pre nich neplatí

Opitú mládež malo dostať z centra nariadenie. Nepodarilo sa.

Mesto predáva lacno lúku vedľa chaty viceprimátorky. Tá má záujem

Súťaž vypísali počas dovolenkového obdobia.

Aleja v centre Prešova mizne. Nové stromy zatiaľ vysadiť nemôžu

Na Slovenskej ulici zmizla vyše polovica pôvodných stromov.

Kritici považujú bardejovský tender na autobusy za šitý na mieru

Autori alternatívneho návrhu obstarávanie mestom kritizujú .

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTO

Vývojár palív v F1 pre SME: Niekedy vieme viac ako technici

Benoit Poulet už začína vyvíjať benzín na budúci rok.

Investigatíva Adama Valčeka

Kočner tentokrát svoj biznis nedokonal, od Unipharmy chcel 45 miliónov

Penta odmieta, že by sa spojila s Kočnerom, aby položili Unipharmu.

KOMNENTÁR PETRA TKAČENKA

Kočnerovi sa to sype pod rukami

Unipharma je ďalší klinec do rakvy.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop