PREŠOV. Stovky Prešovčanov prilákalo v piatok večer do centra mesta otvorenie Vianočných trhov 2017, ktoré sprevádzalo rozsvietenie vianočnej výzdoby.
Hlavnou ulicou sa už od poludnia šírila vôňa pečených klobás, medoviny a vianočného punču.
Ako po minulé roky sa Prešovčania prišli stretnúť s priateľmi a známymi.
Záujem bol aj o pečené klobásy, trdelníky a zdobené perníky.
Potrvajú do 22. decembra
V piatok podvečer primátorka AndreaTurčanová rozsvietila vianočnú výzdobu.
Rozsvietenie takmer 16-metrového vianočného stromu a výzdob na sídliskách sa uskutoční na Mikuláša.
Takmer 90 stánkov, ktoré lemujú Hlavnú ulicu, ponúka Prešovčanom rôzne vianočné ozdoby, oblečenie, kožušiny, drevené výrobky, ale aj knihy a hračky.
„Na svoje si okrem dospelých prídu aj deti, pre nich je pripravený detský kútik, vláčik či svet plyšu, rodičia si zatiaľ budú môcť vyberať zo širokej ponuky vianočných tovarov, v rámci stánkov budú taktiež stánky s občerstvením, trdelníkmi a langošmi, pečenými gaštanmi a cukrovinkami a iné,“ informovala hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny-Gazdová.
Stánky budú v pracovné dni otvorené od 10.00 do 19.00, s občerstvením do 22.00, počas víkendov od 12:00 do 19.00, s občerstvením do 22.00 hod.
Prešovčania sa môžu tešiť aj na kultúrny program, každý piatok a utorok vystúpia folklórne súbory a skupiny.
Vianočné trhy potrvajú do 22. decembra a vianočná výzdoba bude svietiť do 15. januára.
Stretávajú sa so známymi
Oficiálny otvorenie trhov bolo o 16. hodine, no ľudia sa prechádzali po Hlavnej ulici pomedzi stánky už od obeda.
Väčšinou pozerali, čo je tohto roku v ponuke, ale mnohí už naplno vychutnávali medovinu, punč, či varené víno. Atmosféru hodnotili veľmi pozitívne.
„Teraz sme len prišli, ale atmosféra sa nám páči. Navštevujeme trhy každoročne, sú to také pravidelné stretnutia. Chodíme tu najmä preto, lebo stretneme známych, ale láka aj tá atmosféra. Väčšinou si dáme niečo na zahriatie. Teraz máme varené vínko, ale aj skúšame. Minulého roku sme mali aj grog,“ prezradili Alica Chomiaková a Magda Pivovarová.
„Najviac láka vianočná atmosféra, dobré vínko, klobásky. Už som tu stretla kolegyňu,“ smejú sa Mira a Darina.
Do prešovského centra zavítali návštevníci až z Michaloviec a atmosféra trhov sa im páčila.
„V dnešný deň sme mali fantastický, lebo sme boli na seminári a trošku sme sa prišli prejsť a ochutnať vaše špeciality. Chutili nám, ale s množstvom sme to prehnali, preto si zvyšok berieme domov. Keď už sa blíži koniec roka, tak sme si dopriali, sme radi a ideme s úsmevom domov,“ smeje sa veselá dvojica kolegýň Anna a Marcela, ktoré si po dobrom jedle pochutnávali na vianočnom punči.
Ponúkajú špeciality na grile
Z alkoholických nápojov si návštevníci môžu vychutnávať vianočný punč, medovinu s rôznymi príchuťami i varené víno.
Stánky s občerstvením ponúkajú najmä domáce mäso a majú široký výber pre záujemcov.
V ponuke sú údené kolená, krkovička marinovaná v pive, šarišské slimáky, jaternice, ale aj liptovské droby, krkovička, ražniči z rôznych druhov mäsa. Pochutnať si možno aj na kačacích stehnách s lokšami.
Na otázku, ktoré jedlá si Prešovčania kupujú najviac, odpovedali obchodníci zhodne:
"Všetky. A čo najviac kupujú? Jedlo,“ smeje sa Marián Fečo.
"Nám všetko ide, aj klobásy aj to ostatné.“
V ponuke sú aj rôzne špeciality, napríklad mix mäsa so zeleninou a zemiakmi.
„My aj flambujeme. Najprv dáme bylinky, dáme biele víno, chilli med a urobíme taký ľahký karamel na slivovičke. Potom to je také šťavnaté,“ prezrádza recept Peter Feťko.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári