PREŠOV. Keď je štúdium nielen povinnosťou, ale aj zábavou, ukazujú to i výsledky.
Trojica študentov z prešovskej Strednej odbornej školy služieb a obchodu si pred pár dňami v Českých Budějoviciach vybojovala so svojou kaviarňou a pražiarňou kávy najvyššie ocenenie.
S vôňou kávy
Tretiaci Lenka Stašková, Ivan Mariňák a Matej Dužda sa zúčastnili Veľtrhu fiktívnych firiem s medzinárodnou účasťou v Českých Budějoviciach.
A práve kráľovskú disciplínu, fiktívna firma, Prešovčania vyhrali. Prerazili s nápadom kaviarne Cafeterias Coffee Roaster, s. r. o.
„Naša fiktívna firma bola kaviareň, pražiareň a mobilná kaviareň. Na veľtrhu sme ponúkali našu vlastnú kávu, ktorú sme si pripravili, arabicu 100 % a môžem povedať, že bol o ňu veľký záujem,“ prezradil o súťaži Ivan.
Okrem samotného produktu mali pripravené aj objemné množstvo informácií o tom, kto sú, pre koho podnikajú a čo môžu svojim zákazníkom ponúknuť.
Ľudia sa k nim radi vracali
Nápad neprišiel náhodou, keďže partia je i partiou nadšených kávičkárov.
„Všetci radi pijeme kávu,“ zhodli sa s úsmevom jednohlasne.
V školskej skupine, študujúcej marketing cestovného ruchu, má ich firma celkovo šesť členov, reprezentovať išla polovica.
Premiéra za hranicami školy i krajiny sa vydarila. „Bolo tam veľa firiem, veľtrh, prebiehal dva dni, ale nám sa podarilo, myslím si, že už v prvý deň zaujať a ľudia sa k nám vracali, jeden pán dokonca doviedol na druhý deň aj svoju manželku,“ prezrádzali o zážitkoch.
Celkovo súťažilo 17 stánkov a hoci ich bol na začiatku a na kraji, návštevníkov si našiel.
Nebolo to tak známe ako doma

Stánok prešovských študentov bol imitáciou kaviarne. A s jedným bonusom.
„Špecifikácia bola v tom, že sme mali vlastnú kávu, praženú, čo nemá každá kaviareň. Napríklad mobilná kaviareň je tu v Prešove všade. V Českých Budějoviciach to veľmi nepoznali, možno ešte tí mladší, čo bolo pre nás prekvapenie.“
Kávu mali vlastnoručne praženú, vysvetľovali aj odborníkom, keď ich navštívil pán, ktorý je v otázke káv ako doma.
Na súťaži mali v oblasti kávy len jedných konkurentov. Ľudia však prichádzali z vedľajších stánkov a radi ochutnávali aj prostredníctvom barteru, za svoje produkty. Celkovo spotrebovali za dva dni takmer kilogram kávy.
Agenti ich neprekvapili
Úroveň súťaže hodnotila porota, traja porotcovia označení, ďalší ako „tajní agenti“. A tí mali pripravené aj zákerné otázky.
Napríklad na finančníctvo.
„Boli sme na to pripravení, veľmi sa na to pýtali. Aké dávame mzdy, ako hradíme, aký bol kapitál, išli úplne do podrobností,“ vysvetlil Ivan.
Zaujímalo ich aj, koľko kávy denne vypražia, či čo spravia s odpadom. Študenti sa však zaskočiť nedali, o čom svedčí aj ocenenie.
To bolo skutočne vzácne, keďže zo Slovenska boli len dve družstvá z Bratislavy, jedno z Levíc a jedno z Prešova.
A čo realita?
Ako fiktívnej firme sa študentom darilo. Nevylučujú, žeby to raz mohla byť i realita, hoci v Prešove vnímajú veľkú konkurenciu kvalitných kaviarní. Dalo by sa teda ešte preraziť?
„My sme ešte ponúkali myšlienku kaviarne s raňajkami, každý deň v inom štýle,“ prezradila Lenka.
„Tento prvý ročník sme si skúsili, uvidíme, čo bude v budúcnosti,“ povedal Ivan.
„Súťaž má za úlohu pripraviť do reálneho života. Študujeme marketing, zameraný na cestovný ruch, takže sa v tom budeme pohybovať,“ zhodli sa šikovní víťazi.
Tešila sa aj ich vyučujúca Zuzana Sarnecká.
„Súťaž bola na profesionálnej úrovni. A i vzhľadom na to, že je to prvý rok, keď vyučujem aj tento predmet na tejto škole, som veľmi rada, že sme obstáli takto dobre a získali najvyššie ocenenie. Je to vďaka študentom, ktorí sa snažili a boli ambiciózni,“ povedala s úsmevom učiteľka Sarnecká.
Článok vyšiel v týždenníku MY Prešovské noviny.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári