Korzár logo Korzár Prešov

Jana Šimkovičová: Z kúska klobásy v kapustnici ešte nikto nepribral

Vianoce nemusia byť o prejedaní.

Jana Šimkovičová so synom Oskarom.Jana Šimkovičová so synom Oskarom. (Zdroj: facebook)

Vranovčanka JANA ŠIMKOVIČOVÁ je zakladateľkou portálu o cvičení, autorkou niekoľkých kníh a pravidelne ju môžete vidieť aj ako varí zdravé jedlá v Teleráne. Východniarka skrátka miluje cvičenie aj zdravé recepty, no v prvom rade je mamou dvoch malých synov a manželkou. Porozprávali sme sa ňou o jej Vianociach, ktoré sú o niečo zdravšie, ale aj o tom, ako nemať po sviatkoch o jednu konfekčnú veľkosť navyše.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pochádzate z Vranova nad Topľou, no už dlhší čas žijete na západe.

– Áno, som rodená Vranovčanka, ale v osemnástich rokoch som odišla na Vysokú školu ekonomickú do Bratislavy a tam som už zostala. Svadbou som sa ešte trochu posunula viac na západ. Takže sme taká zaujímavá rodina – východniarka so Záhorákom. Do Vranova ale chodievam pomerne často, lebo tu mám rodičov. Mám to tu veľmi rada, v lete nedám dopustiť na Domašu alebo Zámutovské lesy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Kde budete tráviť tohtoročné Vianoce?

– Je to s nimi trošku komplikované, keďže ešte aj sestru mám na Myjave. Buď sa teda všetci presúvame na východ alebo presúvame rodičov na západ... Jednoducho bežné predvianočné presuny.

Na sviatky sa musíte postarať o minimálne tri chlapské žalúdky, z toho dva sú ešte väčšou výzvou, keďže patria vašim malým synom. Ako vyzerá štedrovečerné menu v rodine, kde sa žije zdravo?

– Kapustnica u nás nesmie chýbať. Robievam takú, čo som sa naučila ešte doma a tá sa mi zdá v absolútnom poriadku aj z hľadiska nejakých kalórií. Je to vlastne len kyslá kapusta, ktorá sa uvarí, pridá sa klobása a hríby. Nepridávam žiadnu smotanu, zemiaky, údené mäso ani slivky a chutí super. Keď si to rozoberieme na drobné, kapusta je v úplnom poriadku, huby tiež a z toho jedného kúska klobásy ešte nikto nepribral.

SkryťVypnúť reklamu

Mávate aj kapra?

– Áno, podkovičky sú manželova špecialita, ale deťom pripravujeme lososa na prírodno. Úplne sme vypustili majonézový šalát. Posledné roky ho už ani nikto nechcel jesť, zbytočne sme z neho boli naplnení. Takže k rybe máme ako prílohu špaldovú tarhoňu, bulgur, pšeno a zeleninový šalát. Ak by už malo dôjsť na zemiakovú šalát, tak z neho urobím skutočne len malú misku, aby si každý dal po troške, lebo jedlo sa vyhadzovať nemá. A s jogurtom, nie s majonézou.

Koláčiky robievate tiež?

– Samozrejme, chcú ich aj deti. Tradičné recepty ale vždy nejako ozdravím. Namiesto bielej múky dám napríklad špaldovú, ktorá je výživnejšia, alebo pohánkovú. Tiež som radikálne zmenšila množstvo cukru. V starých receptoch ho je často priveľa, niekde stačila aj polovičná dávka oproti predpisu. Tiež nahrádzam biely cukor brezovým alebo kokosovým a hlavne nerobím kvantá koláčikov. Mávame maximálne štyri druhy. Z toho niečo robím s deťmi a to im my, dospelí, nejeme a naopak dospelácke nejedia deti, takže vo výsledku si každý dá z dvoch druhov. Vianoce u nás boli už od detstva aj o orieškoch a ovocí. O kvantách ovocia - čerstvého aj sušeného, a toto som si priniesla aj do svojej domácnosti. Hlavne si musíme uvedomiť, že Vianoce nie sú dôvod na prejedanie. My aj na Vianoce jeme striedmo, už dlho nepoznám pocit prejedenia.

SkryťVypnúť reklamu

Je ten pocit v hlave alebo v bruchu? Množstvo ľudí má zafixované, že najedený je, až keď mu začína byť ťažko. Dovtedy je v žalúdku ešte miesto na to aj hento.

– Myslím si, že je to o hlave, jednoducho si v nej nastavte, že vám bude stačiť aj menšia porcia. Počas sviatkov absolvujete množstvo návštev, všade vás budú núkať. Je to normálne, tomu neodoláte a pokojne aj ochutnajte, ale len trošku. Pokiaľ už máte o šiestej večer v sebe sedem druhov koláčov a tri rôzne kapustnice, jednoducho vynechajte večeru. Myslite na rovnováhu. Ak jeden deň maškrtíte a zjete toho viac, na druhý deň si dajte ľahší deň. Spravte si zeleninový šalát alebo jedzte len kapustnicu. Musíte si všímať samého seba, ak začnete cítiť, že vás kdesi tlačia nohavice, okamžite to riešte. Kilo sa dáva ľahko dolu, ale desať už pôjde ťažšie.


000_POHODA NA VÍKEND\VIANOČNÁ 22_12\zdravá teta

N:\000_POHODA NA VÍKEND\VIANOČNÁ 22_12\zdravá teta


FOTO NA STRANE FOTOLIA, FACEBOOK, CVICTE.SK

81303994 treska
98971517 šalát


fotka šalát
120625598

fotka ryba
103343204

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  2. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  3. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  5. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  6. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  8. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  1. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  5. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  6. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  8. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  1. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 8 772
  2. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 605
  3. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 4 415
  4. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 4 071
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 3 733
  6. Slovenská značka získala Obal roka 2025 3 066
  7. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 2 617
  8. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť 1 949
  1. Juraj Sališ: Terén riadia tí, ktorí k terénu nikdy neprivoňali
  2. Samuel Križan: MEDIÁCIA V KAŽDODENNOM ŽIVOTE: AKO ZOSTAŤ V POKOJI AJ MEDZI KONFLIKTNÝMI ĽUĎMI
  3. Jana Reková: Sťahujem sa do Paríža
  4. Peter Hroško: Tvoje telo si pamätá všetko
  5. Gustáv Murín: Čítanie na nedeľu: Španielsko vzdialené i blízke
  6. Marian Letko: Z denníka chrapúňa
  7. Andrea Podešvová: Mnohí hľadajú senzáciu o Elene Podzámskej, nie to, čo jej príbeh hovorí o nás...
  8. Monika Albertiová: A zasa o p*či. Matovičov diabolský plán
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 24 590
  2. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 19 528
  3. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 14 064
  4. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 12 270
  5. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 11 473
  6. Jozef Maťaše: Toto si Martin Benka nezaslúži! 8 173
  7. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 7 511
  8. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 6 253
  1. Radko Mačuha: Viete čo má spoločné Róbert Fico a Benito Mussolini?
  2. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
  3. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika!
  4. Věra Tepličková: Otvárajte kasíno, Huliak nie je diliiino
  5. Radko Mačuha: Ficove vlastenectvo je ako riedené mlieko.
  6. Karol Galek: Kto nič nerobí nič nepokazí - heslo ministerky Sakovej nás stálo miliardy
  7. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  8. Radko Mačuha: "Najväčšia hrozba pre EU nieje Rusko".
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu