Vranovčanka JANA ŠIMKOVIČOVÁ je zakladateľkou portálu o cvičení, autorkou niekoľkých kníh a pravidelne ju môžete vidieť aj ako varí zdravé jedlá v Teleráne. Východniarka skrátka miluje cvičenie aj zdravé recepty, no v prvom rade je mamou dvoch malých synov a manželkou. Porozprávali sme sa ňou o jej Vianociach, ktoré sú o niečo zdravšie, ale aj o tom, ako nemať po sviatkoch o jednu konfekčnú veľkosť navyše.
Pochádzate z Vranova nad Topľou, no už dlhší čas žijete na západe.
– Áno, som rodená Vranovčanka, ale v osemnástich rokoch som odišla na Vysokú školu ekonomickú do Bratislavy a tam som už zostala. Svadbou som sa ešte trochu posunula viac na západ. Takže sme taká zaujímavá rodina – východniarka so Záhorákom. Do Vranova ale chodievam pomerne často, lebo tu mám rodičov. Mám to tu veľmi rada, v lete nedám dopustiť na Domašu alebo Zámutovské lesy.
Kde budete tráviť tohtoročné Vianoce?
– Je to s nimi trošku komplikované, keďže ešte aj sestru mám na Myjave. Buď sa teda všetci presúvame na východ alebo presúvame rodičov na západ... Jednoducho bežné predvianočné presuny.
Na sviatky sa musíte postarať o minimálne tri chlapské žalúdky, z toho dva sú ešte väčšou výzvou, keďže patria vašim malým synom. Ako vyzerá štedrovečerné menu v rodine, kde sa žije zdravo?
– Kapustnica u nás nesmie chýbať. Robievam takú, čo som sa naučila ešte doma a tá sa mi zdá v absolútnom poriadku aj z hľadiska nejakých kalórií. Je to vlastne len kyslá kapusta, ktorá sa uvarí, pridá sa klobása a hríby. Nepridávam žiadnu smotanu, zemiaky, údené mäso ani slivky a chutí super. Keď si to rozoberieme na drobné, kapusta je v úplnom poriadku, huby tiež a z toho jedného kúska klobásy ešte nikto nepribral.
Mávate aj kapra?
– Áno, podkovičky sú manželova špecialita, ale deťom pripravujeme lososa na prírodno. Úplne sme vypustili majonézový šalát. Posledné roky ho už ani nikto nechcel jesť, zbytočne sme z neho boli naplnení. Takže k rybe máme ako prílohu špaldovú tarhoňu, bulgur, pšeno a zeleninový šalát. Ak by už malo dôjsť na zemiakovú šalát, tak z neho urobím skutočne len malú misku, aby si každý dal po troške, lebo jedlo sa vyhadzovať nemá. A s jogurtom, nie s majonézou.
Koláčiky robievate tiež?
– Samozrejme, chcú ich aj deti. Tradičné recepty ale vždy nejako ozdravím. Namiesto bielej múky dám napríklad špaldovú, ktorá je výživnejšia, alebo pohánkovú. Tiež som radikálne zmenšila množstvo cukru. V starých receptoch ho je často priveľa, niekde stačila aj polovičná dávka oproti predpisu. Tiež nahrádzam biely cukor brezovým alebo kokosovým a hlavne nerobím kvantá koláčikov. Mávame maximálne štyri druhy. Z toho niečo robím s deťmi a to im my, dospelí, nejeme a naopak dospelácke nejedia deti, takže vo výsledku si každý dá z dvoch druhov. Vianoce u nás boli už od detstva aj o orieškoch a ovocí. O kvantách ovocia - čerstvého aj sušeného, a toto som si priniesla aj do svojej domácnosti. Hlavne si musíme uvedomiť, že Vianoce nie sú dôvod na prejedanie. My aj na Vianoce jeme striedmo, už dlho nepoznám pocit prejedenia.
Je ten pocit v hlave alebo v bruchu? Množstvo ľudí má zafixované, že najedený je, až keď mu začína byť ťažko. Dovtedy je v žalúdku ešte miesto na to aj hento.
– Myslím si, že je to o hlave, jednoducho si v nej nastavte, že vám bude stačiť aj menšia porcia. Počas sviatkov absolvujete množstvo návštev, všade vás budú núkať. Je to normálne, tomu neodoláte a pokojne aj ochutnajte, ale len trošku. Pokiaľ už máte o šiestej večer v sebe sedem druhov koláčov a tri rôzne kapustnice, jednoducho vynechajte večeru. Myslite na rovnováhu. Ak jeden deň maškrtíte a zjete toho viac, na druhý deň si dajte ľahší deň. Spravte si zeleninový šalát alebo jedzte len kapustnicu. Musíte si všímať samého seba, ak začnete cítiť, že vás kdesi tlačia nohavice, okamžite to riešte. Kilo sa dáva ľahko dolu, ale desať už pôjde ťažšie.
ZDRAVÉ VIANOČNÉ MENU
Ľahký zemiakový šalát
100 g mrkvy, 400 g zemiakov vhodných na šalát, 100 g zeleru, 60 g cibule, 100 g bieleho jogurtu 3 až 3,5 % tuku, 60 g mrazeného hrášku, 100 g nakladaných uhoriek, 60 g citróna, 20 g cukru, 40 g kvalitnej horčice, soľ
Šalátové zemiaky uvaríme v šupke. Ešte vlažné ošúpeme. Koreňovú zeleninu uvaríme v slanej vode. Do 500 ml vody pridáme 3 polievkové lyžice cukru, 3 polievkové lyžice octu (alebo citrónovej šťavy) a pol polievkovej lyžice soli. Privedieme do varu, odstavíme z ohňa a primiešame 2 čajové lyžičky horčice, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Takýto nálev necháme vychladiť. Uvarenú koreňovú zeleninu a zemiaky nakrájame na drobné kocky a spolu zmiešame. Pridáme na kocky nakrájané uhorky a hrášok a zalejeme nálevom. Nálev pridávame postupne, závisí od kvality zemiakov, koľko nálevu potrebujú. Po chvíli osolíme, pridáme čierne mleté korenie a necháme odstáť. Na záver primiešame jogurt.
Pečená treska
Treska podľa počtu osôb, soľ, čierne korenie, kôpor, citrón, horčica, rozmarín, tymian, olivový olej
Tresku umyjeme a okoreníme z oboch strán, potrieme horčicou a položíme na ňu plátok citróna. Pečieme na papieri na pečenie, ktorý sme potreli olivovým olejom. Vložíme do rúry a pečieme 15 až 20 minút.
Biela zimná polievka
jeden stredne veľký zeler (cca 500 g), 2 kyslejšie jablká (cca 400 g), 2 stredne veľké cibule, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie
Zeleninu očistíme, cibuľu nakrájame na drobno, zeler a jabĺčka na väčšie kocky. Cibuľu opražíme na olivovom oleji dozlatista, potom pridáme zeler a jablká a opražíme ďalšie dve minútky. Zalejeme vodou, tak aby hladina bola približne 1 až 2 cm nad zeleninou, osolíme a okoreníme. Necháme zovrieť a pri miernej teplote varíme 25 až 30 minút. Keď je zeler mäkký, všetko rozmixujeme ponorným mixérom dohladka, ešte raz prevaríme a dochutíme podľa potreby.
Tvarohovo krupicový vianočný koláčik
50 g špaldovej krupice, 50 g polenty (kukuričnej krupice), 250 g tvarohu, 70 g kokosového cukru, 2 vajcia, 70 g masla, 2 ČL prášku do pečiva, 3 ČL citrónovej šťavy, ovocie, orechy
Všetky ingrediencie spolu zmiešame (okrem ovocia) a zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Toto množstvo je ideálne na okrúhlu formu na pečenie s priemerom 22,5 cm. Navrch kladieme ovocie. Môžete to urobiť aj tak, že sušené ovocie a orechy primiešate do cesta. Záleží na tom, či máte radi veľa alebo málo ovocia v koláči. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov 30 minút.
000_POHODA NA VÍKEND\VIANOČNÁ 22_12\zdravá teta
N:\000_POHODA NA VÍKEND\VIANOČNÁ 22_12\zdravá teta
FOTO NA STRANE FOTOLIA, FACEBOOK, CVICTE.SK
81303994 treska
98971517 šalát
fotka šalát
120625598
fotka ryba
103343204
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári