Korzár logo Korzár Prešov

Nechcú plytvať jedlom. Hrabú sa v košoch ako bezdomovci

Dumpster diving v Európe funguje. U nás zatiaľ nie. Čo na to mladí Prešovčania?

Jedlo v kontajneroch. Plytvanie sa snaží riešiť aj fenomén dumpster diving.Jedlo v kontajneroch. Plytvanie sa snaží riešiť aj fenomén dumpster diving. (Zdroj: Lenka Haniková)

PREŠOV. Na pultoch v supermarketoch by sa mali objavovať len čerstvé a normám vyhovujúce potraviny.

Okrem toho, že predávaný tovar nemôže byť po záruke, supermarkety môžu vyložiť na pulty len esteticky normované ovocie a zeleninu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Normy sa týkajú veľkosti, farby, či dokonca tvaru paradajok, uhoriek, alebo hrušiek.

Ľudia sú zvyknutí, že si vyberajú len to najkrajšie ovocie, ktoré majú na pultoch na výber.

Ale čo sa deje so všetkou neestetickou zeleninou či ovocím, ktoré sa na pultoch v supermarketoch objaviť nemôžu?

SkryťVypnúť reklamu

Čo je dumpster diving

Dvadsaťdvaročný Prešovčan Peter Kovačka sa s fenoménom dumpster divingu, ktorý by dokázal riešiť problém s plytvaním potravinami, stretol pred pár rokmi na sociálnej sieti.

Pojem by sa dal voľne preložiť ako „potápanie v kontajneroch“.

Ide o všetok vyhodený tovar v kontajneroch, patriacim supermarketom, ktorý je stále vhodný na jedenie, no nevyhovuje napríklad z estetických dôvodov.

Týka sa to aj potravín s deformovaným obalom, či nepresne a nedostatočne označených výrobkov.

„Ľudia, ktorí praktizujú dumpster diving, nejdú do supermarketu klasickým vchodom, ale idú zozadu, kde sú kontajnery s vyhodeným tovarom,“ opisuje Kovačka.

Dumpster diving je o šetrení, niektorí hovoria o potravinovej sebestačnosti, riešení z núdze, no väčšina tým jednoducho bojuje proti konzumu a plytvaniu potravinami.

SkryťVypnúť reklamu

Fenomén funguje napríklad v Dánsku či v Nórsku a sčasti aj v susednom Česku.

Krajiny už k otázke vyhadzovania nevhodných potravín hľadajú aj určitý systém, aby dumpster diving nebol len obyčajným vyťahovaním odpadkov z košov.

„Človek má so sebou rukavice a tašku, naloží zeleninu a ovocie, ktorá už nie je krásny, sterilne monofarebný alebo monotvárny predajný artikel. Povedzme, že väčší obchodný reťazec vyhodí za deň sto kíl zeleniny a ovocia, ktoré nevyhovujú na základe subjektívneho hodnotenia pracovníka. Myslím, že každý si vie predstaviť, koľko je desať 10-kilových vriec zemiakov a koľko ľudí by si z toho množstva napríklad pripravilo šalát na Vianoce,“ vysvetľuje Kovačka.

Ako to funguje v praxi

Kovačka praktizuje dumpster diving v Brne, ďalší Prešovčan Tomáš Rešovský sa s fenoménom prvýkrát stretol v Nórsku.

SkryťVypnúť reklamu

Človek, ktorý má záujem o jedlo z kontajnera, jednoducho príde za predavačmi a opýta sa, či niečo také supermarket poskytuje.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C588Y na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 92 214
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 824
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 502
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 457
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 709
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 583
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 251
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 621
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu