PREŠOV. Na pultoch v supermarketoch by sa mali objavovať len čerstvé a normám vyhovujúce potraviny.
Okrem toho, že predávaný tovar nemôže byť po záruke, supermarkety môžu vyložiť na pulty len esteticky normované ovocie a zeleninu.
Normy sa týkajú veľkosti, farby, či dokonca tvaru paradajok, uhoriek, alebo hrušiek.
Ľudia sú zvyknutí, že si vyberajú len to najkrajšie ovocie, ktoré majú na pultoch na výber.
Ale čo sa deje so všetkou neestetickou zeleninou či ovocím, ktoré sa na pultoch v supermarketoch objaviť nemôžu?
Čo je dumpster diving
Dvadsaťdvaročný Prešovčan Peter Kovačka sa s fenoménom dumpster divingu, ktorý by dokázal riešiť problém s plytvaním potravinami, stretol pred pár rokmi na sociálnej sieti.
Pojem by sa dal voľne preložiť ako „potápanie v kontajneroch“.
Ide o všetok vyhodený tovar v kontajneroch, patriacim supermarketom, ktorý je stále vhodný na jedenie, no nevyhovuje napríklad z estetických dôvodov.
Týka sa to aj potravín s deformovaným obalom, či nepresne a nedostatočne označených výrobkov.
„Ľudia, ktorí praktizujú dumpster diving, nejdú do supermarketu klasickým vchodom, ale idú zozadu, kde sú kontajnery s vyhodeným tovarom,“ opisuje Kovačka.
Dumpster diving je o šetrení, niektorí hovoria o potravinovej sebestačnosti, riešení z núdze, no väčšina tým jednoducho bojuje proti konzumu a plytvaniu potravinami.
Fenomén funguje napríklad v Dánsku či v Nórsku a sčasti aj v susednom Česku.
Krajiny už k otázke vyhadzovania nevhodných potravín hľadajú aj určitý systém, aby dumpster diving nebol len obyčajným vyťahovaním odpadkov z košov.
„Človek má so sebou rukavice a tašku, naloží zeleninu a ovocie, ktorá už nie je krásny, sterilne monofarebný alebo monotvárny predajný artikel. Povedzme, že väčší obchodný reťazec vyhodí za deň sto kíl zeleniny a ovocia, ktoré nevyhovujú na základe subjektívneho hodnotenia pracovníka. Myslím, že každý si vie predstaviť, koľko je desať 10-kilových vriec zemiakov a koľko ľudí by si z toho množstva napríklad pripravilo šalát na Vianoce,“ vysvetľuje Kovačka.
Ako to funguje v praxi
Kovačka praktizuje dumpster diving v Brne, ďalší Prešovčan Tomáš Rešovský sa s fenoménom prvýkrát stretol v Nórsku.
Človek, ktorý má záujem o jedlo z kontajnera, jednoducho príde za predavačmi a opýta sa, či niečo také supermarket poskytuje.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári