Korzár logo Korzár Prešov

Centrum Prešova ožije oslavou fašiangov

Nebude chýbať ani pochovávanie basy či niečo dobré pod zub.

Momentka z vlaňajších fašiangov.Momentka z vlaňajších fašiangov. (Zdroj: Mária Pihuličová)

PREŠOV. Tradičné podujatie s názvom Fašiangovanie, prinášajúce do centra mesta Prešov folklórne tradície a ľudovú zábavu, prichádza v tomto roku s vynovenou koncepciou.

V rámci nej sa mesto zaplní fašiangovými maskami a zvykmi, ľudovou zábavou a nebude chýbať ani dobré jedlo, ktoré je s veselosťou fašiangov neodmysliteľne spojené.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jedno z najobľúbenejších a zároveň najzábavnejších prešovských podujatí sa uskutoční 13. februára so začiatkom od 11:00 na prešovskej pešej zóne.

Od šišiek až po zabíjačkové špeciality

Ako informoval tlačový referent Mestského úradu v Prešove Milan Grejták, v tomto čase sa ku vôni šišiek, fánok či koláčov aj v tomto roku pridá vôňa zabíjačkových špecialít – pečienky, slaniny, klobás, jaterníc, tlačenky, huspeniny a škvarkov.

SkryťVypnúť reklamu

„Nebude to však len o ovoniavaní, samozrejmosťou budú i ochutnávky. Súčasťou budú stánky s občerstvením či výzdoba pešej zóny fašiangovými maskami,“ prezradil Grejták.

Kultúrny program pripravia dve ľudové kapely. Od 15:30 sa potom zábava presunie na hlavné pódium, kde sa postupne predstaví ďalších 15 folklórnych súborov.

Pochovávanie basy

Program vyvrcholí vo večerných hodinách tradičným pochovávaním basy.

„Pozvaní sú všetci, ktorí sa chcú zabaviť v ostatný deň fašiangov, obdobia, ktoré trvá od sviatku Troch kráľov do polnoci pred Popolcovou stredou. Vtedy končí toto obdobie veselosti, zábav, plesov či zabíjačiek,“ uviedol Grejták s tým, že hoci sú v každej časti Slovenska zaužívané iné fašiangové zvyky a tradície, rovnaké sú v tom, že počas nich nesmie chýbať dobrá zábava a výborné jedlo.

SkryťVypnúť reklamu

„Štedré hodovanie pritom má podľa tradície priaznivo pôsobiť na hojnosť v nasledujúcom roku. Voľakedy tiež panovala predstava, že kto sa na fašiangy dosýta nenaje, bude hladný po celý rok,“ dodal Grejták.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 228
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 869
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 559
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 457
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 646
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 529
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 252
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 649
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu