PREŠOV. Dni mesta Prešov pokračovali aj počas stredy.
Na hlavnom pódiu sa konala módna šou v podaní žiakov SOŠ podnikania na Masarykovej ulici, ktorí predstavili úspešné módne kolekcie z celoslovenskej súťaže s medzinárodnou účasťou „Módna línia mladých 2018“.
Prešovčanov zabávalo aj Duo Feri a Pali, ktorí porozprávali o živote dvoch kamarátov, a akrobatická šou od Keep movin.
V Prešove v stredu odovzdali aj Ceny mesta počas slávnostného zasadnutia mestského zastupiteľstva v historickej sále PKO Čierny orol.
Večerný program patril hudobnej reggae skupine Akustika a známej prešovskej kapele Heľenine oči.
Jedlo našich predkov
Obrovský záujem vzbudilo ochutnávanie mačanky v rámci 3. ročníka súťaže vo varení tejto tradičnej východniarskej pochúťky.
„Je to súťaž vo varení tradičnej mačanky a varili ju profesionáli v družstvách, ale aj jednotlivci. Mačanka je ako polievka, avšak je to druh hlavného jedla. Hovorí sa, že je to jedlo chudobných a je to typické slovenské jedlo,“ povedal šéfkuchár Branislav Michalčík.
Podľa neho neexistuje originálny recept na mačanku, keďže v každom kraji ju varia svojím osobitým spôsobom.
„Na Spiši sa robí mačanka alebo tunka tak, že je to len zápražka z múky a šmalcu a potom do toho ide mlieko a opražená cibuľka. Tá šarišská sa robí tak, že tam ide aj jucha, čiže šťava z kyslej kapusty, prípadne údenina a sušené huby,“ vysvetlil Michalčík.
Konzistencia tejto mačanky je hustejšia, lebo sa nejedla lyžicou, ale máčal sa do nej chlieb, od čoho je odvodený aj názov tohto pokrmu.
Každý si vybral tú svoju
Vyhodnotenie najlepšie urobených mačaniek hodnotila odborná komisia, ktorá udelila tri ocenenia.
Ocenenie si odniesla aj mačanka, ktorú vybrala laická verejnosť.
Tí sa rozhodovali medzi viacerými favoritmi.
„Dobrý základ mačanky spočíva v čerstvosti húb, dostatočnej kyslosti a hustoty a zatiaľ to pre mňa spĺňa trinástka,“ zhodnotil Slavomír Kuba.
„Ja som špecialista na mačanky, lebo varím. Rozhodnem sa pre šestku, pretože chutí tak ako moja. V dobrej mačanke musí byť hlavne dobrá juška, ale musí mať aj dobrú hustotu a musia tam byť aj huby so slaninkou. Netreba zabudnúť ani na cesnak,“ zhodnotila pani Mária Deaičaková.
Program na štvrtok 7. 6.
PÓDIUM
16:00 – 16:10 Slávnostné otvorenie Prešovského trojičného jarmoku
16:10 – 21:00 Vystúpenie folklórnych súborov DFS Šarišanček, Uguntina súbor z Lotyšska, DFS Šariš - ZUŠ Prešov, hudobno-spevácke zoskupenie Aksen, FS Karpaťanin, DFS Petrovančan, FS Dúbrava, FS Starišan, FS ŠARIŠAN
PEŠIA ZÓNA, FLORIÁNOVA ul.
10:00 - 19:00 Prešovský trojičný jarmok – prehliadka tradičných remesiel
10:00 – 19:00 PREŠOVSKÝ MONTMARTRE - Tradičné maľovanie portrétov a architektúry na pešej zóne prešovskými výtvarníkmi spojené s večernými koncertmi na Floriánovej ul.
18.00 Floriánova ulica – Potmehút - Vystúpenie prešovskej kapely, ktorej tvorbu je možné charakterizovať ako impresionistický folk (V prípade nepriaznivého počasia sa koncert presúva do Caraffky)
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári