Korzár logo Korzár Prešov

V Malom Šariši vyšľachtili novú odrodu maku

Výskumná stanica patrí medzi posledné na Slovensku.

Nová odroda maku.Nová odroda maku. (Zdroj: TASR/František Iván)

MALÝ ŠARIŠ. V rámci Dňa poľa obilnín, repky a maku v Malom Šariši v okrese Prešov sa poľnohospodári z východného Slovenska oboznámili s novou odrodou maku siateho.

Vyšľachtili ju v tamojšej výskumno-šľachtiteľskej stanici.

"Deň poľa je zameraný najmä na maky, pšenice a repky. Máme novú odrodu maku, ktorá bola vyšľachtená v stanici Harlekyn. Bude predstavená návštevníkom, ako aj to, aké podmienky a agrotechniku potrebujú na jej pestovanie. Ďalej budeme pokračovať v repkách, tam si ľudia prídu na svoje takisto, dozvedia sa, akú agrotechniku majú používať, čím postrekovať, aby to ošetrili. Ďalší program bude pre poľnohospodárov, ktorí sa venujú pšeniciam a jačmeňom," uviedol vedúci Výskumno-šľachtiteľskej stanice v Malom Šariši Ľuboš Nastišin.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zložitý proces

"Šľachtenie maku je proces, ktorý sa začína buď krížením dvoch odrôd rodičovských, materskej a otcovskej, alebo tiež istý spôsob je výberom z nejakých krajových či miestnych lokálnych odrôd. V priebehu ôsmich až desiatich rokov sa človek dopracuje k materiálu, ktorý je v takej kvalite, aby mohol byť prihlásený do štátnych pokusov. Potom záleží, ako obstojí v skúškach, či prekoná odrody, ktoré sú v sortimente," vysvetlila vedecko-výskumná pracovníčka Výskumno-šľachtiteľskej stanice v Malom Šariši Beáta Brezinová.

Mak sa podľa Nastišina pestuje najmä na strednom a západom Slovensku.

"Maky sa delia na potravinárske maky, ktoré sú v koláčoch a makovníkoch. Potom sa šľachtia na technické účely, ktoré sa využívajú vo farmaceutickom priemysle," vysvetlil Nastišin.

SkryťVypnúť reklamu

"Naša výskumná stanica sa venuje hlavne šľachteniu makov, pšeníc a udržiavaciemu šľachteniu našich slovenských odrôd ďateliny lúčnej. Táto stanica patrí medzi posledné na Slovensku, takže si to treba udržať, lebo už keď toto zanikne, tak budeme všetko dovážať zo zahraničia," doplnil Nastišin.

Patria k špičke

Osivá, ktoré vyšľachtia v Malom Šariši, predávajú pestovateľom ďalej. Exportujú najmä do Česka.

"Na Slovensku sa pestuje približne 3 000 hektárov maku. V Česku okolo 30 000 až 40 000 hektárov, čiže je vidieť rozdiel, ktorý je u nich a nás v pestovaní maku," skonštatoval Nastišin.

Odborný poradca na choroby a výživu rastlín Karol Říha v rámci programu zhodnotil stav jednotlivých porastov.

"Chodím sem 12 rokov a myslím si, že stanica v Malom Šariši patrí k absolútnej špičke v šľachtení. Stačí, keď sa pozrieme na tie najstaršie odrody, ktoré boli registrované v roku 1990. Kto ich dokáže prekonať vo výnose? Jedna odroda. Takýto perfektne stabilný odrodový systém je neskutočne dobrý," dodal Říha.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 451
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 879
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 576
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 459
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 661
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 482
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 257
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 663
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu