SVIDNÍK. V rámci Dňa ľudových tradícií sa vo svidníckom skanzene v nedeľu uskutočnila medzinárodná súťaž vo varení pirohov.
Bola spojená s ukážkou tradičných remesiel typických pre severovýchod Slovenska.
Pirohy boli podľa riaditeľa Slovenského národného múzea - Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku Jaroslava Džoganíka v tomto kraji v minulosti "druhým chlebom každodenným".
"Pripravovali sa viac ráz do týždňa v rôznych obmenách. Táto súťaž je najväčším magnetom pre návštevníkov nášho skanzenu, ale zároveň je aj ťažiskom celodenného programu. Samozrejme, že všetku pozornosť sústreďujeme práve na tento deň, ktorý je takým prirodzeným vyvrcholením letnej sezóny. Múzejníci k nemu preto pristupujú maximálne zodpovedne s vedomím, že je to naša povinnosť, ale aj naše poslanie - jednak chrániť, ale aj zveľaďovať dedičstvo, ktoré nám zanechali naši predkovia. Na druhej strane naplniť očakávania hostí, ktorí prišli zo širokého okolia," uviedol Džoganík.
Súťažilo päť družstiev
Podujatie pripravili v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva na Slovensku.
Päť družstiev zo Slovenska a jedno z Ukrajiny malo za hodinu pripraviť 50 kusov pirohov.
"Meral sa čas, kvalita, ale aj originalita plnky. Pirohy sa varili v rôznych obmenách od výmyslu sveta. Išlo o to, aby porotu zaujali originálnosťou, chuťou a ukázali aj svoju šikovnosť," vysvetlil Džoganík.
"Tradičné pirohy sú zemiakové plnené kapustou, syrom, tvarohom alebo bryndzou. Minulý rok sme mali aj taký experiment, že české družstvo nám ukázalo pirohy plnené krevetami. Samozrejme, to je už to moderné poňatie pirohov," povedal riaditeľ múzea.
"Naučila ma ich mamka. Dnes som pripravila zemiakovú plnku s mätou. Zvyknem ich robievať i s bryndzou, tvarohové, aj so slivkami. V práci ich robíme každý pondelok, čiže často, doma pomenej," prezradila Mária Kozáková, ktorá súťažila v družstve Baby z Vápeníka.
Porota napokon ocenila všetkých, keďže ich každé z družstiev niečím zaujalo.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári