Korzár logo Korzár Prešov

Svidníckym skanzenom sa niesla vôňa pirohov

Tradičné sú zemiakové plnené kapustou, syrom, tvarohom alebo bryndzou.

(Zdroj: TASR/Maroš Černý)

SVIDNÍK. V rámci Dňa ľudových tradícií sa vo svidníckom skanzene v nedeľu uskutočnila medzinárodná súťaž vo varení pirohov.

Bola spojená s ukážkou tradičných remesiel typických pre severovýchod Slovenska.

Pirohy boli podľa riaditeľa Slovenského národného múzea - Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku Jaroslava Džoganíka v tomto kraji v minulosti "druhým chlebom každodenným".

"Pripravovali sa viac ráz do týždňa v rôznych obmenách. Táto súťaž je najväčším magnetom pre návštevníkov nášho skanzenu, ale zároveň je aj ťažiskom celodenného programu. Samozrejme, že všetku pozornosť sústreďujeme práve na tento deň, ktorý je takým prirodzeným vyvrcholením letnej sezóny. Múzejníci k nemu preto pristupujú maximálne zodpovedne s vedomím, že je to naša povinnosť, ale aj naše poslanie - jednak chrániť, ale aj zveľaďovať dedičstvo, ktoré nám zanechali naši predkovia. Na druhej strane naplniť očakávania hostí, ktorí prišli zo širokého okolia," uviedol Džoganík.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súťažilo päť družstiev

Podujatie pripravili v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva na Slovensku.

Päť družstiev zo Slovenska a jedno z Ukrajiny malo za hodinu pripraviť 50 kusov pirohov.

"Meral sa čas, kvalita, ale aj originalita plnky. Pirohy sa varili v rôznych obmenách od výmyslu sveta. Išlo o to, aby porotu zaujali originálnosťou, chuťou a ukázali aj svoju šikovnosť," vysvetlil Džoganík.

"Tradičné pirohy sú zemiakové plnené kapustou, syrom, tvarohom alebo bryndzou. Minulý rok sme mali aj taký experiment, že české družstvo nám ukázalo pirohy plnené krevetami. Samozrejme, to je už to moderné poňatie pirohov," povedal riaditeľ múzea.

"Naučila ma ich mamka. Dnes som pripravila zemiakovú plnku s mätou. Zvyknem ich robievať i s bryndzou, tvarohové, aj so slivkami. V práci ich robíme každý pondelok, čiže často, doma pomenej," prezradila Mária Kozáková, ktorá súťažila v družstve Baby z Vápeníka.

SkryťVypnúť reklamu

Porota napokon ocenila všetkých, keďže ich každé z družstiev niečím zaujalo.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 451
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 879
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 576
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 459
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 661
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 482
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 257
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 663
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu