Korzár logo Korzár Prešov

Barmani si zmerali svoje sily. Na prípravu drinkov použili takmer 40 litrov alkoholu

Recepty sa pripravujú aj mesiace.

Súťažiaci museli pri príprave nápoja zachovať správny postup.Súťažiaci museli pri príprave nápoja zachovať správny postup. (Zdroj: Hotelová akadémia Prešov)

PREŠOV. V priestoroch hotelovej akadémie sa 7. a 8. novembra uskutočnil 26. ročník medzinárodnej barmanskej súťaže v miešaní nápojov Eurocup.

Obohatením podujatia bol aj v poradí druhý ročník baristickej súťaže.

„Je to súťaž mladých barmanov zo stredných škôl. V tomto roku máme prihlásených aj šesť družstiev zo zahraničia. Súťažiaci miešali alkoholický a jeden nealkoholický nápoj,“ povedal riaditeľ školy Jozef Šenko.

Počas súťaže sa použilo takmer 40 litrov alkoholu.

Absolútnym víťazom v súťaži jednotlivcov sa stal Sebastián Ozimák z Hotelovej školy v Piešťanoch, ktorý získal aj prvé miesto v kategórii Fansy soft drink, ale aj za najlepšiu techniku prípravy nápoja.

SkryťVypnúť reklamu

O víťazstvo sa v rámci družstva zaslúžili žiaci zo Žiliny.

Najúspešnejším reprezentantom z Prešova sa stal Šimon Mikula.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hodnotia chuť aj vzhľad

Na barmanských súťažiach existujú dve hodnotiace komisie. Jedna sa zaoberá technickou stránkou počas prípravy drinkov.

„Sú to komisári, ktorí hodnotia technické prevedenie prípravy nápoja. Kontrolujú správny postup a použitie ingrediencií uvedené v receptúre. Kontrolujú napríklad aj to, či ochladili alebo naopak ohriali pohár podľa druhu drinku. Jednoducho celú techniku,“ povedal prezident Slovenskej barmanskej asociácie Ján Šuchta.

Okrem toho hodnotia aj čas prípravy, ktorý bol na tejto súťaži určený pre štyri porcie nápoja na sedem minút.

V zákulisí pôsobí degustačná komisia, ktorá hodnotí samotnú chuť nápojov.

SkryťVypnúť reklamu

„Posudzuje hotový vyrobený nápoj a zameriava sa na vzhľad nápoja, arómu a chuť. Z týchto zložiek sa potom hodnotí aj celkový dojem,“ povedal Šuchta.

V móde sú homemade nápoje

Podľa prezidenta barmanov sú v móde homemade ingrediencie, ktoré si barmani vedia vyrobiť sami.

Najradšej má limonády, ktoré prezentovali aj študenti na súťaži.

„Doma sa dá vyrobiť veľmi rýchlo a jednoducho limonáda, ktorá vás osvieži. V priemyselne vyrábaných produktoch je toľko cukru, že ich vypijete a o chvíľu ste smädní. My učíme mladých na barmanských kurzoch, ako si doma pripraviť jednoducho bez použitia náročného barmanského inventára jednoduchú a chutnú limonádu. Zásadou je aj to, aby nebol sladký,“ povedal Šuchta.

Barmanstvo je umenie

Súťažiaci sa pripravovali na súťaž aj niekoľko mesiacov.

SkryťVypnúť reklamu

„Každý barman má svoje tajomstvo, čo do toho drinku pridá a v čom je iný. Podľa mňa treba vychádzať z klasických drinkov, kde vieme vymeniť nejakú zložku za inú a vyčariť to podľa seba. To je to krásne, že je to umenie a nie je to len o tom, aby sme miešali naučené. Poďme vymýšľať, poďme skúšať,“ hovorí jeden zo súťažiacich Dominik Dobranský.

Na súťaž pripravil vlastný drink spolu so svojím učiteľom.

Aj keď barmanstvo je jeho záľubou, nie je to vždy ľahké.

„Ak máte dlhú zmenu v bare a idú vám shakeované drinky, tak po nejakom štyridsiatom si poviete, že radšej by som to pustil a išiel umývať riady,“ smeje sa študent Dominik.

Kultúra pitia nie je na Slovensku rozvinutá

Na súťaž sa prišiel pozrieť aj bývalý absolvent Hotelovej akadémie Prešov, ktorý pôsobil vo viacerých baroch aj v zahraničí.

„Je to jednoduché, stačí len chcieť, byť dobrý k ľudom a mať rád svojich hostí, lebo to je pri barmanskej práci najpodstatnejšie,“ povedal Martin Župina.

Jeho cieľom je ešte navštíviť Londýn, ktorý je mekkou barmanstva.

„Koktejly sú tam bežnou súčasťou každodenného života ľudí a potom možno v budúcnosti otvoriť si vlastný biznis. Je potrebné vyskúšať aj niečo nové, ale ja stále viac a viac rozmýšľam, že by som sa vrátil na Slovensko, lebo kultúra pitia tu nie je až tak rozvinutá,“ myslí si Župina.

Podľa neho by sa zo zahraničia mohlo priniesť niečo nové, a tak pozdvihnúť kultúru miešaných nápojov na Slovensku.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 16 991
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 149
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 240
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 505
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 128
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 263
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 120
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 1 779
  1. Zoltan Bardos: Veľvyslanectvo v zajatí Červených Khmérov
  2. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXI
  3. Ivan Čáni: Som inteligentná, krásna a úspešná dáma. A aj slobodná matka.
  4. Anton Kaiser: Výstava obrazov Dominika Malého
  5. Roland Vizner: Zľava 20%! Je tento pokles akciových trhov príležitosťou na nákup?
  6. Štefan Šturdzík: 350
  7. Zuza Fialová: Raz táto vláda odíde. Pripravme sa na to, že bude treba tvoriť, nanovo hľadať riešenia, opravovať krajinu aj vzťahy.
  8. Tomáš Mikloško: Svet spojený, no rozdelený
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 374
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 744
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 59 943
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 171
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 465
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 672
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 725
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 629
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Zoltan Bardos: Veľvyslanectvo v zajatí Červených Khmérov
  2. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXI
  3. Ivan Čáni: Som inteligentná, krásna a úspešná dáma. A aj slobodná matka.
  4. Anton Kaiser: Výstava obrazov Dominika Malého
  5. Roland Vizner: Zľava 20%! Je tento pokles akciových trhov príležitosťou na nákup?
  6. Štefan Šturdzík: 350
  7. Zuza Fialová: Raz táto vláda odíde. Pripravme sa na to, že bude treba tvoriť, nanovo hľadať riešenia, opravovať krajinu aj vzťahy.
  8. Tomáš Mikloško: Svet spojený, no rozdelený
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 374
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 744
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 59 943
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 171
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 465
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 672
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 725
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 629
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu