Korzár logo Korzár Prešov

Barmani si zmerali svoje sily. Na prípravu drinkov použili takmer 40 litrov alkoholu

Recepty sa pripravujú aj mesiace.

Súťažiaci museli pri príprave nápoja zachovať správny postup.Súťažiaci museli pri príprave nápoja zachovať správny postup. (Zdroj: Hotelová akadémia Prešov)

PREŠOV. V priestoroch hotelovej akadémie sa 7. a 8. novembra uskutočnil 26. ročník medzinárodnej barmanskej súťaže v miešaní nápojov Eurocup.

Obohatením podujatia bol aj v poradí druhý ročník baristickej súťaže.

„Je to súťaž mladých barmanov zo stredných škôl. V tomto roku máme prihlásených aj šesť družstiev zo zahraničia. Súťažiaci miešali alkoholický a jeden nealkoholický nápoj,“ povedal riaditeľ školy Jozef Šenko.

Počas súťaže sa použilo takmer 40 litrov alkoholu.

Absolútnym víťazom v súťaži jednotlivcov sa stal Sebastián Ozimák z Hotelovej školy v Piešťanoch, ktorý získal aj prvé miesto v kategórii Fansy soft drink, ale aj za najlepšiu techniku prípravy nápoja.

SkryťVypnúť reklamu

O víťazstvo sa v rámci družstva zaslúžili žiaci zo Žiliny.

Najúspešnejším reprezentantom z Prešova sa stal Šimon Mikula.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hodnotia chuť aj vzhľad

Na barmanských súťažiach existujú dve hodnotiace komisie. Jedna sa zaoberá technickou stránkou počas prípravy drinkov.

„Sú to komisári, ktorí hodnotia technické prevedenie prípravy nápoja. Kontrolujú správny postup a použitie ingrediencií uvedené v receptúre. Kontrolujú napríklad aj to, či ochladili alebo naopak ohriali pohár podľa druhu drinku. Jednoducho celú techniku,“ povedal prezident Slovenskej barmanskej asociácie Ján Šuchta.

Okrem toho hodnotia aj čas prípravy, ktorý bol na tejto súťaži určený pre štyri porcie nápoja na sedem minút.

V zákulisí pôsobí degustačná komisia, ktorá hodnotí samotnú chuť nápojov.

SkryťVypnúť reklamu

„Posudzuje hotový vyrobený nápoj a zameriava sa na vzhľad nápoja, arómu a chuť. Z týchto zložiek sa potom hodnotí aj celkový dojem,“ povedal Šuchta.

V móde sú homemade nápoje

Podľa prezidenta barmanov sú v móde homemade ingrediencie, ktoré si barmani vedia vyrobiť sami.

Najradšej má limonády, ktoré prezentovali aj študenti na súťaži.

„Doma sa dá vyrobiť veľmi rýchlo a jednoducho limonáda, ktorá vás osvieži. V priemyselne vyrábaných produktoch je toľko cukru, že ich vypijete a o chvíľu ste smädní. My učíme mladých na barmanských kurzoch, ako si doma pripraviť jednoducho bez použitia náročného barmanského inventára jednoduchú a chutnú limonádu. Zásadou je aj to, aby nebol sladký,“ povedal Šuchta.

Barmanstvo je umenie

Súťažiaci sa pripravovali na súťaž aj niekoľko mesiacov.

SkryťVypnúť reklamu

„Každý barman má svoje tajomstvo, čo do toho drinku pridá a v čom je iný. Podľa mňa treba vychádzať z klasických drinkov, kde vieme vymeniť nejakú zložku za inú a vyčariť to podľa seba. To je to krásne, že je to umenie a nie je to len o tom, aby sme miešali naučené. Poďme vymýšľať, poďme skúšať,“ hovorí jeden zo súťažiacich Dominik Dobranský.

Na súťaž pripravil vlastný drink spolu so svojím učiteľom.

Aj keď barmanstvo je jeho záľubou, nie je to vždy ľahké.

„Ak máte dlhú zmenu v bare a idú vám shakeované drinky, tak po nejakom štyridsiatom si poviete, že radšej by som to pustil a išiel umývať riady,“ smeje sa študent Dominik.

Kultúra pitia nie je na Slovensku rozvinutá

Na súťaž sa prišiel pozrieť aj bývalý absolvent Hotelovej akadémie Prešov, ktorý pôsobil vo viacerých baroch aj v zahraničí.

„Je to jednoduché, stačí len chcieť, byť dobrý k ľudom a mať rád svojich hostí, lebo to je pri barmanskej práci najpodstatnejšie,“ povedal Martin Župina.

Jeho cieľom je ešte navštíviť Londýn, ktorý je mekkou barmanstva.

„Koktejly sú tam bežnou súčasťou každodenného života ľudí a potom možno v budúcnosti otvoriť si vlastný biznis. Je potrebné vyskúšať aj niečo nové, ale ja stále viac a viac rozmýšľam, že by som sa vrátil na Slovensko, lebo kultúra pitia tu nie je až tak rozvinutá,“ myslí si Župina.

Podľa neho by sa zo zahraničia mohlo priniesť niečo nové, a tak pozdvihnúť kultúru miešaných nápojov na Slovensku.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 745
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 434
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 357
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 977
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 568
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 311
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 245
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 1 971
  1. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  2. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  3. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  4. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  5. Patrik Benčík: Denník advokáta: 6x rozvod manželstva sui generis (svojho druhu)
  6. Ján Karas: Keď sa kloníme nízko: Mlčanie, ktoré súhlasí so zradou vlastného vedomia
  7. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  8. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 236
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 138
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 583
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 243
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 779
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 6 995
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 962
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 498
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  2. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  3. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  4. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  5. Patrik Benčík: Denník advokáta: 6x rozvod manželstva sui generis (svojho druhu)
  6. Ján Karas: Keď sa kloníme nízko: Mlčanie, ktoré súhlasí so zradou vlastného vedomia
  7. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  8. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 236
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 138
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 583
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 243
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 779
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 6 995
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 962
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 498
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu