Korzár logo Korzár Prešov
Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Barmani si zmerali svoje sily. Na prípravu drinkov použili takmer 40 litrov alkoholu

Recepty sa pripravujú aj mesiace.

Súťažiaci museli pri príprave nápoja zachovať správny postup.Súťažiaci museli pri príprave nápoja zachovať správny postup. (Zdroj: Hotelová akadémia Prešov)

PREŠOV. V priestoroch hotelovej akadémie sa 7. a 8. novembra uskutočnil 26. ročník medzinárodnej barmanskej súťaže v miešaní nápojov Eurocup.

Obohatením podujatia bol aj v poradí druhý ročník baristickej súťaže.

„Je to súťaž mladých barmanov zo stredných škôl. V tomto roku máme prihlásených aj šesť družstiev zo zahraničia. Súťažiaci miešali alkoholický a jeden nealkoholický nápoj,“ povedal riaditeľ školy Jozef Šenko.

Počas súťaže sa použilo takmer 40 litrov alkoholu.

Absolútnym víťazom v súťaži jednotlivcov sa stal Sebastián Ozimák z Hotelovej školy v Piešťanoch, ktorý získal aj prvé miesto v kategórii Fansy soft drink, ale aj za najlepšiu techniku prípravy nápoja.

Skryť Vypnúť reklamu

O víťazstvo sa v rámci družstva zaslúžili žiaci zo Žiliny.

Najúspešnejším reprezentantom z Prešova sa stal Šimon Mikula.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hodnotia chuť aj vzhľad

Na barmanských súťažiach existujú dve hodnotiace komisie. Jedna sa zaoberá technickou stránkou počas prípravy drinkov.

„Sú to komisári, ktorí hodnotia technické prevedenie prípravy nápoja. Kontrolujú správny postup a použitie ingrediencií uvedené v receptúre. Kontrolujú napríklad aj to, či ochladili alebo naopak ohriali pohár podľa druhu drinku. Jednoducho celú techniku,“ povedal prezident Slovenskej barmanskej asociácie Ján Šuchta.

Okrem toho hodnotia aj čas prípravy, ktorý bol na tejto súťaži určený pre štyri porcie nápoja na sedem minút.

V zákulisí pôsobí degustačná komisia, ktorá hodnotí samotnú chuť nápojov.

Skryť Vypnúť reklamu

„Posudzuje hotový vyrobený nápoj a zameriava sa na vzhľad nápoja, arómu a chuť. Z týchto zložiek sa potom hodnotí aj celkový dojem,“ povedal Šuchta.

V móde sú homemade nápoje

Podľa prezidenta barmanov sú v móde homemade ingrediencie, ktoré si barmani vedia vyrobiť sami.

Najradšej má limonády, ktoré prezentovali aj študenti na súťaži.

„Doma sa dá vyrobiť veľmi rýchlo a jednoducho limonáda, ktorá vás osvieži. V priemyselne vyrábaných produktoch je toľko cukru, že ich vypijete a o chvíľu ste smädní. My učíme mladých na barmanských kurzoch, ako si doma pripraviť jednoducho bez použitia náročného barmanského inventára jednoduchú a chutnú limonádu. Zásadou je aj to, aby nebol sladký,“ povedal Šuchta.

Barmanstvo je umenie

Súťažiaci sa pripravovali na súťaž aj niekoľko mesiacov.

Skryť Vypnúť reklamu

„Každý barman má svoje tajomstvo, čo do toho drinku pridá a v čom je iný. Podľa mňa treba vychádzať z klasických drinkov, kde vieme vymeniť nejakú zložku za inú a vyčariť to podľa seba. To je to krásne, že je to umenie a nie je to len o tom, aby sme miešali naučené. Poďme vymýšľať, poďme skúšať,“ hovorí jeden zo súťažiacich Dominik Dobranský.

Na súťaž pripravil vlastný drink spolu so svojím učiteľom.

Aj keď barmanstvo je jeho záľubou, nie je to vždy ľahké.

„Ak máte dlhú zmenu v bare a idú vám shakeované drinky, tak po nejakom štyridsiatom si poviete, že radšej by som to pustil a išiel umývať riady,“ smeje sa študent Dominik.

Kultúra pitia nie je na Slovensku rozvinutá

Na súťaž sa prišiel pozrieť aj bývalý absolvent Hotelovej akadémie Prešov, ktorý pôsobil vo viacerých baroch aj v zahraničí.

„Je to jednoduché, stačí len chcieť, byť dobrý k ľudom a mať rád svojich hostí, lebo to je pri barmanskej práci najpodstatnejšie,“ povedal Martin Župina.

Jeho cieľom je ešte navštíviť Londýn, ktorý je mekkou barmanstva.

„Koktejly sú tam bežnou súčasťou každodenného života ľudí a potom možno v budúcnosti otvoriť si vlastný biznis. Je potrebné vyskúšať aj niečo nové, ale ja stále viac a viac rozmýšľam, že by som sa vrátil na Slovensko, lebo kultúra pitia tu nie je až tak rozvinutá,“ myslí si Župina.

Podľa neho by sa zo zahraničia mohlo priniesť niečo nové, a tak pozdvihnúť kultúru miešaných nápojov na Slovensku.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  2. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  4. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  5. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  6. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  7. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  8. Legislative intention - recodification of the corporate law
  9. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  10. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 9 752
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 9 379
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 006
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 344
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 610
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 6 329
  7. Po Slovensku na motorke 4 853
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 084
  9. Crème de la crème po slovensky 3 240
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 450
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

K novým hráčom v kádri FC Košice patria Dávid Guba (vľavo) a Dávid Gallovič.

Totálnou obmenou prejde brankársky post.


Daniel Dedina 38m
Španieli sa zatiaľ na EURO 2020 trápia. Slovensko potrebujú nutne zdolať.

Skomplikovali si situáciu. A to je horšie aj pre nás, vraví.


Daniel Dedina 2 h
Daňový úrad Košice.

Preplatky končili na súkromných účtoch.


SITA 8m
Generálny riaditeľ SAD Prešov a krajský poslanec Jozef Kičura.

Ide o úplatok 100-tisíc a privatizáciu SAD.


SITA 2 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Očkovanie proti novému koronavírusu.

Úspešnosť nemocníc je tiež nízka.


15 h
Demonštranti pochodovali z Námestia hrdinov k budove parlamentu.

Najlepšia slovenská univerzita je v siedmej stovke. S kazašskou a filipínskou.


24 h
Ján Herák.

Verejné inštitúcie by nemali byť nástrojom obrany majority.


23 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop