PREŠOV. V priestoroch hotelovej akadémie sa 7. a 8. novembra uskutočnil 26. ročník medzinárodnej barmanskej súťaže v miešaní nápojov Eurocup.
Obohatením podujatia bol aj v poradí druhý ročník baristickej súťaže.
„Je to súťaž mladých barmanov zo stredných škôl. V tomto roku máme prihlásených aj šesť družstiev zo zahraničia. Súťažiaci miešali alkoholický a jeden nealkoholický nápoj,“ povedal riaditeľ školy Jozef Šenko.
Počas súťaže sa použilo takmer 40 litrov alkoholu.
Absolútnym víťazom v súťaži jednotlivcov sa stal Sebastián Ozimák z Hotelovej školy v Piešťanoch, ktorý získal aj prvé miesto v kategórii Fansy soft drink, ale aj za najlepšiu techniku prípravy nápoja.
O víťazstvo sa v rámci družstva zaslúžili žiaci zo Žiliny.
Najúspešnejším reprezentantom z Prešova sa stal Šimon Mikula.
Hodnotia chuť aj vzhľad
Na barmanských súťažiach existujú dve hodnotiace komisie. Jedna sa zaoberá technickou stránkou počas prípravy drinkov.
„Sú to komisári, ktorí hodnotia technické prevedenie prípravy nápoja. Kontrolujú správny postup a použitie ingrediencií uvedené v receptúre. Kontrolujú napríklad aj to, či ochladili alebo naopak ohriali pohár podľa druhu drinku. Jednoducho celú techniku,“ povedal prezident Slovenskej barmanskej asociácie Ján Šuchta.
Okrem toho hodnotia aj čas prípravy, ktorý bol na tejto súťaži určený pre štyri porcie nápoja na sedem minút.
V zákulisí pôsobí degustačná komisia, ktorá hodnotí samotnú chuť nápojov.
„Posudzuje hotový vyrobený nápoj a zameriava sa na vzhľad nápoja, arómu a chuť. Z týchto zložiek sa potom hodnotí aj celkový dojem,“ povedal Šuchta.
V móde sú homemade nápoje
Podľa prezidenta barmanov sú v móde homemade ingrediencie, ktoré si barmani vedia vyrobiť sami.
Najradšej má limonády, ktoré prezentovali aj študenti na súťaži.
„Doma sa dá vyrobiť veľmi rýchlo a jednoducho limonáda, ktorá vás osvieži. V priemyselne vyrábaných produktoch je toľko cukru, že ich vypijete a o chvíľu ste smädní. My učíme mladých na barmanských kurzoch, ako si doma pripraviť jednoducho bez použitia náročného barmanského inventára jednoduchú a chutnú limonádu. Zásadou je aj to, aby nebol sladký,“ povedal Šuchta.
Barmanstvo je umenie
Súťažiaci sa pripravovali na súťaž aj niekoľko mesiacov.
„Každý barman má svoje tajomstvo, čo do toho drinku pridá a v čom je iný. Podľa mňa treba vychádzať z klasických drinkov, kde vieme vymeniť nejakú zložku za inú a vyčariť to podľa seba. To je to krásne, že je to umenie a nie je to len o tom, aby sme miešali naučené. Poďme vymýšľať, poďme skúšať,“ hovorí jeden zo súťažiacich Dominik Dobranský.
Na súťaž pripravil vlastný drink spolu so svojím učiteľom.
Aj keď barmanstvo je jeho záľubou, nie je to vždy ľahké.
„Ak máte dlhú zmenu v bare a idú vám shakeované drinky, tak po nejakom štyridsiatom si poviete, že radšej by som to pustil a išiel umývať riady,“ smeje sa študent Dominik.
Kultúra pitia nie je na Slovensku rozvinutá
Na súťaž sa prišiel pozrieť aj bývalý absolvent Hotelovej akadémie Prešov, ktorý pôsobil vo viacerých baroch aj v zahraničí.
„Je to jednoduché, stačí len chcieť, byť dobrý k ľudom a mať rád svojich hostí, lebo to je pri barmanskej práci najpodstatnejšie,“ povedal Martin Župina.
Jeho cieľom je ešte navštíviť Londýn, ktorý je mekkou barmanstva.
„Koktejly sú tam bežnou súčasťou každodenného života ľudí a potom možno v budúcnosti otvoriť si vlastný biznis. Je potrebné vyskúšať aj niečo nové, ale ja stále viac a viac rozmýšľam, že by som sa vrátil na Slovensko, lebo kultúra pitia tu nie je až tak rozvinutá,“ myslí si Župina.
Podľa neho by sa zo zahraničia mohlo priniesť niečo nové, a tak pozdvihnúť kultúru miešaných nápojov na Slovensku.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári