Korzár logo Korzár Prešov
Pondelok, 18. marec, 2019 | Meniny má Eduard
Nájdete nás na webe

Barmani si zmerali svoje sily. Na prípravu drinkov použili takmer 40 litrov alkoholu

Recepty sa pripravujú aj mesiace.

Súťažiaci museli pri príprave nápoja zachovať správny postup.Súťažiaci museli pri príprave nápoja zachovať správny postup.(Zdroj: Hotelová akadémia Prešov)

PREŠOV. V priestoroch hotelovej akadémie sa 7. a 8. novembra uskutočnil 26. ročník medzinárodnej barmanskej súťaže v miešaní nápojov Eurocup.

Obohatením podujatia bol aj v poradí druhý ročník baristickej súťaže.

„Je to súťaž mladých barmanov zo stredných škôl. V tomto roku máme prihlásených aj šesť družstiev zo zahraničia. Súťažiaci miešali alkoholický a jeden nealkoholický nápoj,“ povedal riaditeľ školy Jozef Šenko.

Počas súťaže sa použilo takmer 40 litrov alkoholu.

Absolútnym víťazom v súťaži jednotlivcov sa stal Sebastián Ozimák z Hotelovej školy v Piešťanoch, ktorý získal aj prvé miesto v kategórii Fansy soft drink, ale aj za najlepšiu techniku prípravy nápoja.

O víťazstvo sa v rámci družstva zaslúžili žiaci zo Žiliny.

Najúspešnejším reprezentantom z Prešova sa stal Šimon Mikula.

Hodnotia chuť aj vzhľad

Na barmanských súťažiach existujú dve hodnotiace komisie. Jedna sa zaoberá technickou stránkou počas prípravy drinkov.

„Sú to komisári, ktorí hodnotia technické prevedenie prípravy nápoja. Kontrolujú správny postup a použitie ingrediencií uvedené v receptúre. Kontrolujú napríklad aj to, či ochladili alebo naopak ohriali pohár podľa druhu drinku. Jednoducho celú techniku,“ povedal prezident Slovenskej barmanskej asociácie Ján Šuchta.

Okrem toho hodnotia aj čas prípravy, ktorý bol na tejto súťaži určený pre štyri porcie nápoja na sedem minút.

V zákulisí pôsobí degustačná komisia, ktorá hodnotí samotnú chuť nápojov.

„Posudzuje hotový vyrobený nápoj a zameriava sa na vzhľad nápoja, arómu a chuť. Z týchto zložiek sa potom hodnotí aj celkový dojem,“ povedal Šuchta.

V móde sú homemade nápoje

Podľa prezidenta barmanov sú v móde homemade ingrediencie, ktoré si barmani vedia vyrobiť sami.

Najradšej má limonády, ktoré prezentovali aj študenti na súťaži.

„Doma sa dá vyrobiť veľmi rýchlo a jednoducho limonáda, ktorá vás osvieži. V priemyselne vyrábaných produktoch je toľko cukru, že ich vypijete a o chvíľu ste smädní. My učíme mladých na barmanských kurzoch, ako si doma pripraviť jednoducho bez použitia náročného barmanského inventára jednoduchú a chutnú limonádu. Zásadou je aj to, aby nebol sladký,“ povedal Šuchta.

Barmanstvo je umenie

Súťažiaci sa pripravovali na súťaž aj niekoľko mesiacov.

„Každý barman má svoje tajomstvo, čo do toho drinku pridá a v čom je iný. Podľa mňa treba vychádzať z klasických drinkov, kde vieme vymeniť nejakú zložku za inú a vyčariť to podľa seba. To je to krásne, že je to umenie a nie je to len o tom, aby sme miešali naučené. Poďme vymýšľať, poďme skúšať,“ hovorí jeden zo súťažiacich Dominik Dobranský.

Na súťaž pripravil vlastný drink spolu so svojím učiteľom.

Aj keď barmanstvo je jeho záľubou, nie je to vždy ľahké.

„Ak máte dlhú zmenu v bare a idú vám shakeované drinky, tak po nejakom štyridsiatom si poviete, že radšej by som to pustil a išiel umývať riady,“ smeje sa študent Dominik.

Kultúra pitia nie je na Slovensku rozvinutá

Na súťaž sa prišiel pozrieť aj bývalý absolvent Hotelovej akadémie Prešov, ktorý pôsobil vo viacerých baroch aj v zahraničí.

„Je to jednoduché, stačí len chcieť, byť dobrý k ľudom a mať rád svojich hostí, lebo to je pri barmanskej práci najpodstatnejšie,“ povedal Martin Župina.

Jeho cieľom je ešte navštíviť Londýn, ktorý je mekkou barmanstva.

„Koktejly sú tam bežnou súčasťou každodenného života ľudí a potom možno v budúcnosti otvoriť si vlastný biznis. Je potrebné vyskúšať aj niečo nové, ale ja stále viac a viac rozmýšľam, že by som sa vrátil na Slovensko, lebo kultúra pitia tu nie je až tak rozvinutá,“ myslí si Župina.

Podľa neho by sa zo zahraničia mohlo priniesť niečo nové, a tak pozdvihnúť kultúru miešaných nápojov na Slovensku.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  3. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  4. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  5. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  6. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene
  7. Ako veľmi eko sa dá byť vo firme s 2 300 zamestnancami?
  8. Príspevok až 1750 € môžu získať záujemcovia o solárne kolektory
  9. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo
  10. Reportáž: Boli sme pri krste novej lode Costa Venezia
  1. Alori: upratujte efektívne a bez námahy
  2. Gansberg Koliba - Housing as a symbol of success
  3. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  4. V Tescu vlani zákazníci nakúpili až 700 miliónov sl. potravín
  5. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  6. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  7. OMV ponúka kávu so sebou aj do opakovane použiteľných pohárov
  8. Pojistným podvodům při nehodě zabráníte s kamerou MiVue 733 WiFi
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  10. Resco rozdelí medzi zamestnancov milión eur!
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 23 546
  2. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 22 320
  3. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo 19 982
  4. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 19 885
  5. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 14 352
  6. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 11 585
  7. Ako veľmi eko sa dá byť vo firme s 2 300 zamestnancami? 6 841
  8. Príspevok až 1750 € môžu získať záujemcovia o solárne kolektory 5 723
  9. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 5 543
  10. Reportáž: Boli sme pri krste novej lode Costa Venezia 4 056

Neprehliadnite tiež

O tom, či bude EYOF v Košiciach, sa rozhodne do piatka

V pondelok rokovali zainteresované strany.

ilustračné
Priebežne aktualizované

Košice prežili klinickú smrť. Štvrťfinálová séria pokračuje

Poprad dal v predĺžení gól, rozhodcovia ho neuznali pre posunutú bránu.

Vodičovi strieborného auta neprekážalo, že na mieste chýba kontajner. Svoj odpad aj tak vyhodil pri lese.

Košická radnica odvolala šéfku stavebného úradu

Najprv jej zobrali pečiatku, teraz z nej spravili radovú úradníčku.

Na pozemkoch mal vyrásť jazdecký areál. Deň pred voľbami sa tu územným rozhodnutím povolili domy. Prokuratúra rieši vec pre zneužitie právomoci verejného činiteľa.
Nedeľňajším futbalovým predpoludniam v Prešove odzvonilo, béčko Tatrana nebude pokračovať v tretej lige.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Mistrík odstúpil z prezidentského súboja, podporil Čaputovú

Mistríkovo rozhodnutie ocenil aj prezident Kiska a tiež podporil Čaputovú.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Toto by Čaputová nemala zahodiť

Po dvadsiatich rokoch môže prvé kolo vyhrať blok mimo Smeru a HZDS.

AUTO

Prichádza malé SUV Škoda Kamiq. Aké sú naše prvé dojmy?

Zaboduje priestorom aj bohatou výbavou.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop