Korzár logo Korzár Prešov
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Obyvateľov Vysokej volajú Pirohare. Robia ich rôzne, klasika je so slivkami

Tradičné jedlo má v obci bohatú históriu.

Pirohy z obce Vysoká dali jej obyvateľom prezývku Pirohare.Pirohy z obce Vysoká dali jej obyvateľom prezývku Pirohare. (Zdroj: TASR)

VYSOKÁ. Kedysi boli pirohy podľa miestnych z obce Vysoká pri Sabinove hlavným jedlom.

Jedli sa v nedeľu na obed a nosili si ich i na pole, keď išli pracovať.

Ani dnes nechýbajú pri rôznych slávnostiach, ale i na štedrovečernom stole.

Obyvatelia pre ne dostali prezývku Pirohare.

„V piatok stále museli byť pirohy, lebo v piatok sa postilo, nejedlo sa mäso. Niekedy si z nás uťahovali, že 'Pirohare' sa voláme preto, lebo sa u nás robia veľké pirohy, že dokonca aj hus zabil piroh, keď spadol zo stola. Nie je to pravda, naše pirohy sú malé, dajú sa zjesť," povedala s úsmevom obyvateľka obce Alžbeta Nováková.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa zdobenia rozlišujú náplň

Podľa jej slov ich pripravujú často.

So zemiakovou, tvarohovou, kapustovou, ale aj jablkovou, hruškovou, makovou či orechovou plnkou.

Aby ich rozoznali, okraje pri zliepaní zdobia, alebo ako hovoria, "cifrujú".

„Keď sa uvaria, sú totiž rovnakej farby. Aby ich deti nerozoberali, tak sa zvyknú zdobiť. Poznajú tak, ktorý je zemiakový a ktorý tvarohový," vysvetlila Nováková.

Aj keď pre nich je to už všedné jedlo, pre návštevy, ktoré k nim prichádzajú, naopak vzácne.

Slivkové pirohy ako skúška

Cesto pripravujú z polohrubej múky, vajíčka, trochy zemiakov, soli a vody.

„Vymiesime a vyvaľkáme ho. Vykrajujeme z neho kolieska, ktoré plníme. Najprv zemiakmi, potom tvarohom a nakoniec slivkami. Keď ich máme hotové, tak ich uvaríme. Najprv tvarohové, potom zemiakové a nakoniec slivkové, lebo keď sa niektorý z nich rozvarí, aby sa nám ostatné neznehodnotili. Uvarené pirohy si vyberieme na denko, necháme vychladnúť, a keď sa dajú vziať do ruky, dáme ich do väčšieho hrnca. Na spodok nasypeme trocha kryštálového cukru a na to dáme pirohy. Keď sú uvarené, polejeme ich spraženým maslom, dochutíme cukrom a soľou a premiešame," prezradila recept na vysocké pirohy Ľudmila Lörincová.

Skryť Vypnúť reklamu

Príprava pirohov s náplňou z rozvarených sliviek je podľa Vysočanov skúškou toho, či sa dievča môže vydať.

„Keď robíme pirohy so slivkami, musíme tak dávať slivky do cesta, aby nám náplň nevyšla vonku. Keď vie urobiť mladá žena pirohy so slivkami, môže sa vydať," vysvetlila Lörincová.

Tisíc pirohov

Každoročne na Silvestra organizujú v obci výstup na kopec Homôlka, kde rovnako nechýbajú pirohy.

Aby ich bolo dosť, pripravujú ich zo siedmich kíl múky. Cesto si pripravujú postupne.

„Ráno o štvrtej prídu ženy a pripravia viac ako tisíc pirohov. Presne na poludnie je výstup na Homôlku, kde ich ponúkajú aj ľuďom z okolitých obcí, ktorí tam prídu," priblížila starostka Vysokej Lucia Hurajtová.

Ako povedala, v obci Lúčka, odkiaľ pochádza, varia tiež pirohy, avšak nie okrúhle.

Skryť Vypnúť reklamu

„Robievame ich na štvorčeky. Doma ich teraz nerobievam, ale pomôžem svokre, keď treba," dodala Hurajtová.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Vitajte v postapokalyptickom svete
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 284
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 521
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 301
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 545
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 813
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 709
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 631
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 371
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 176
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 166
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Fotky, Fotografie a fotogalérie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Pozrite si tiež články z hlavnej témy  Fotky, Fotografie a fotogalérie  na domov.sme.sk

Neprehliadnite tiež

Advokátku vyviedli z košického súdu. Napriek výzvam si odmietla dať rúško

Hrozia jej sankcie od advokátskej komory i úradu verejného zdravotníctva.

Pri vstupe do budovy košických súdov musí každý prejsť dôkladnou kontrolou.

Štátnych úradníkov na košický magistrát nepustili

Proti zvýhodnenému nájmu bol šéf majetkovej komisie.

Na magistráte nebudú sídliť pracovníci ÚVO.
Poslanec Rudolf Dupkala počas online rokovania PSK.
Vstup do železničného podchodu v Krompachoch.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop