Korzár logo Korzár Prešov
Pondelok, 21. jún, 2021 | Meniny má AlojzKrížovkyKrížovky

Obyvateľov Vysokej volajú Pirohare. Robia ich rôzne, klasika je so slivkami

Tradičné jedlo má v obci bohatú históriu.

Pirohy z obce Vysoká dali jej obyvateľom prezývku Pirohare.Pirohy z obce Vysoká dali jej obyvateľom prezývku Pirohare. (Zdroj: TASR)

VYSOKÁ. Kedysi boli pirohy podľa miestnych z obce Vysoká pri Sabinove hlavným jedlom.

Jedli sa v nedeľu na obed a nosili si ich i na pole, keď išli pracovať.

Ani dnes nechýbajú pri rôznych slávnostiach, ale i na štedrovečernom stole.

Obyvatelia pre ne dostali prezývku Pirohare.

„V piatok stále museli byť pirohy, lebo v piatok sa postilo, nejedlo sa mäso. Niekedy si z nás uťahovali, že 'Pirohare' sa voláme preto, lebo sa u nás robia veľké pirohy, že dokonca aj hus zabil piroh, keď spadol zo stola. Nie je to pravda, naše pirohy sú malé, dajú sa zjesť," povedala s úsmevom obyvateľka obce Alžbeta Nováková.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa zdobenia rozlišujú náplň

Podľa jej slov ich pripravujú často.

So zemiakovou, tvarohovou, kapustovou, ale aj jablkovou, hruškovou, makovou či orechovou plnkou.

Aby ich rozoznali, okraje pri zliepaní zdobia, alebo ako hovoria, "cifrujú".

„Keď sa uvaria, sú totiž rovnakej farby. Aby ich deti nerozoberali, tak sa zvyknú zdobiť. Poznajú tak, ktorý je zemiakový a ktorý tvarohový," vysvetlila Nováková.

Aj keď pre nich je to už všedné jedlo, pre návštevy, ktoré k nim prichádzajú, naopak vzácne.

Slivkové pirohy ako skúška

Cesto pripravujú z polohrubej múky, vajíčka, trochy zemiakov, soli a vody.

„Vymiesime a vyvaľkáme ho. Vykrajujeme z neho kolieska, ktoré plníme. Najprv zemiakmi, potom tvarohom a nakoniec slivkami. Keď ich máme hotové, tak ich uvaríme. Najprv tvarohové, potom zemiakové a nakoniec slivkové, lebo keď sa niektorý z nich rozvarí, aby sa nám ostatné neznehodnotili. Uvarené pirohy si vyberieme na denko, necháme vychladnúť, a keď sa dajú vziať do ruky, dáme ich do väčšieho hrnca. Na spodok nasypeme trocha kryštálového cukru a na to dáme pirohy. Keď sú uvarené, polejeme ich spraženým maslom, dochutíme cukrom a soľou a premiešame," prezradila recept na vysocké pirohy Ľudmila Lörincová.

Skryť Vypnúť reklamu

Príprava pirohov s náplňou z rozvarených sliviek je podľa Vysočanov skúškou toho, či sa dievča môže vydať.

„Keď robíme pirohy so slivkami, musíme tak dávať slivky do cesta, aby nám náplň nevyšla vonku. Keď vie urobiť mladá žena pirohy so slivkami, môže sa vydať," vysvetlila Lörincová.

Tisíc pirohov

Každoročne na Silvestra organizujú v obci výstup na kopec Homôlka, kde rovnako nechýbajú pirohy.

Aby ich bolo dosť, pripravujú ich zo siedmich kíl múky. Cesto si pripravujú postupne.

„Ráno o štvrtej prídu ženy a pripravia viac ako tisíc pirohov. Presne na poludnie je výstup na Homôlku, kde ich ponúkajú aj ľuďom z okolitých obcí, ktorí tam prídu," priblížila starostka Vysokej Lucia Hurajtová.

Ako povedala, v obci Lúčka, odkiaľ pochádza, varia tiež pirohy, avšak nie okrúhle.

Skryť Vypnúť reklamu

„Robievame ich na štvorčeky. Doma ich teraz nerobievam, ale pomôžem svokre, keď treba," dodala Hurajtová.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  2. 15 otázok o separovaní. Minimálne na jednu nebudete vedieť odpovedať
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  7. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  8. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  9. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  1. Legislative intention - recodification of the corporate law
  2. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  3. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  4. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  5. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  6. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  7. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  8. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  9. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  10. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 984
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 481
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 096
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 673
  5. Po Slovensku na motorke 6 767
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 347
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 901
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 837
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 3 629
  10. Crème de la crème po slovensky 3 179
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

4. marec 2020. Igor Matovič a Boris Kollár na tlačovej konferencii po spoločnom rokovaní po voľbách do Národnej rady SR 2020.

Čo ukázal viac ako rok vládnutia so Sme rodina?


7 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Variant delta príde aj na Slovensko.


a 2 ďalší 1 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop