VÝCHODNÉ SLOVENSKO. Štátna veterinárna a potravinová správa dostala oznámenie, že hovädzie mäso z rizikových prevádzkarní z Poľska bolo dodané do troch prevádzok v Slovenskej republike a to Cimbaľák, s.r.o, Bardejov, Marek Kazimir – MK Food, Gaboltov a Ladislav Cabai, Bidovce.
Informovala o tom na svojom webe.
„Do týchto troch prevádzok bolo inkriminované mäso dodané. Naši inšpektori sú v prevádzkach a zisťujú, či bolo vôbec dodané a kde teraz je," povedal pre denník Sme ešte v stredu riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.
To, že výstražný systém upozornil na dané spoločnosti, podľa neho ešte neznamená, že mäso v nich bolo nebezpečné.
Situácia v Bidovciach

Veterinári už preverili situáciu u Ladislava Cabaia v Bidovciach, ktorý mäso rozváža do reštaurácií. Doložil im všetky príslušné dokumenty.
Hovädzina putovala do košických reštaurácií, o ktoré išlo, úrady nešpecifikovali.
„Posunieme to Úradu verejného zdravotníctva, ktorý reštaurácie kontroluje," povedal pre Sme riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Košiciach Štefan Karahuta, ktorý predpokladá, že zákazníci už mäso zjedli.
„To neznamená, že to bolo z kráv, ktoré sme videli v televízii. Znamená to len, že mäso bolo z toho problematického bitúnku. Distribútor si dal na bitúnku zabiť svoj vlastný dobytok," dodal pre Sme.
Cabai: Okamžite som volal poľskému partnerovi

Ladislav Cabai, ktorý rozváža mäso po prevádzkach v Košiciach, okamžite po prevalení kauzy s hovädzím u našich severných susedov volal svojmu poľskému obchodnému partnerovi.
„Človek, s ktorým obchodujem, dáva porážať na bitúnok, v ktorom prepukla tá aféra, vlastné kravy. Žiadne iné mäso od nich neberie, iba zo svojich zvierat. Všetko mám vydokladované. Bol som v stredu na riaditeľstve veterinárov a mám v poriadku všetky potvrdenia i dodacie listy. V mojom prípade sa z toho robí zbytočne veľká aféra,“ povedal pre Korzár.
Cimbaľák: Objednávame iba mäso z býkov
Vo firme Cimbaľák, s.r.o, Bardejov vo štvrtok ráno prebiehala veterinárna kontrola.
„Ale už dopredu vás môžeme informovať, že objednávame iba hovädzie mäso z býka. Hovädzie mäso z kravy sa objednáva iba na požiadavku zákazníka. Je dodané s certifikátom a potvrdeným veterinárnym sprievodným listom dobytka z Poľska. Kedže každá dodávka mäsa je kontrolovaná regionálnou veterinárnou správou," povedal pre Korzár vedúci obchodu Rastislav Cimbaľák.

„Do výrobkov nedodávame hovädzie mäso z kráv. Do vybraných produktov, ktoré si vyžadujú hovädzie mäso, dodávame mäso z býkov prevažne od firmy Ing. Stanislav Marcinek - Gelnica," dodal.
Po ukončení kontroly nám stanovisko zaslal konateľ firmy Juraj Cimbaľák.
„V prevádzke Cimbaľák, s. r. o., Bardejov bola ukončená kontrola hovädzieho dobytka dodaného 14. 1. 2019 od firmy Handlowo-Uslogova Import-Export Jozef Obrzut, 33 – 386 Podegrodzie. Produkty neboli spracované v tejto prevádzke na výrobu mäsových produktov. Išlo o výsekové mäso ako hovädzia falošná sviečkovica, hovädzia kližka a hovädzie zadné o celkovej hmotnosti 113,9 kilogramu," vysvetlil.
„Mäso pri preberaní nevykazovalo žiadne senzorické zmeny, všetky sprievodné doklady boli doložené v súlade s veterinárnymi predpismi. Podotýkam, že mäso bolo nakúpené za bežnú trhovú cenu, preto sme nemali dôvod na nejaké podozrenie," zdôraznil.
Pripomenul, že táto prevádzka je v zozname schválených prevádzok na obchodovanie v rámci EÚ.
„K dnešnému dňu nás dodávateľ z Poľska neinformoval a nepožiadal o stiahnutie tovaru, ktorý nám dodal," uzavrel konateľ spoločnosti.
Stanovisko firmy Marek Kazimir – MK Food, Gaboltov sa nám zatiaľ získať nepodarilo.
Možné zdravotné problémy
Škandál s mäsom z chorých zvierat vypukol po tom, ako sa na verejnosť dostalo video z poľského bitúnku, ktoré ukázalo, ako takéto mäso spracovávali pre jeho následný predaj.
Hygienici zisťujú, či mäso nie je pre ľudí nebezpečné, odkiaľ pochádza a či neobsahuje napríklad antibiotiká.
„Keď je chorá krava, nemôže byť mäso z nej zdravé. Môžu tam byť mikróby salmonely, E. coli alebo zápal," vysvetlil pre denník Sme Bíreš.
Najčastejšími zdravotnými problémami pri konzumácii takéhoto mäsa môže byť vracanie, hnačky či zvýšená teplota.
Podľa odborníkov si treba dávať pozor najmä na mäso predávané na trhu alebo z dodávok, ktoré jazdia po dedinách najmä na severe a východe Slovenska.
Biznisom v Poľsku neotriasla ani reportáž
Biznis so zabíjaním chorých kráv a predajom rizikového mäsa v Poľsku beží ďalej. Poľské bitúnky majú záujem o choré kravy aj po reportáži, ktorá ukázala otrasnú prax menšieho podniku na východe krajiny.
Ako uviedol denník Právo, ktorý sa odvolal na poľské médiá, reportér vydávajúci sa za chovateľa dobytka oslovil bitúnky v rôznych častiach krajiny a ponúkol im choré kravy.
Všetkých šesť, ktoré oslovil, prejavili o zvieratá neskrývaný záujem, nikto sa nezľakol a nevyžadoval mlčanlivosť.
Čierny obchod s chorými kravami je pre prevádzkovateľov bitúnkov vysoko lukratívny.
Ako uviedol server iDnes.cz, za zdravú kravu platia okolo 2500 zlotých (582,68 eura), ale chorá ich stojí len zlomok, od 400 do 500 zlotých.
Reportáž v relácii Superwizjera poľskej televízie TVN24 vyvolala znepokojenie v celej Európe.
Šokujúcu prax bitúnku popísal reportér, ktorý sa nechal zamestnať ako mäsiar.
Dodávky privážali v noci na zabitie choré kravy.
Podľa reportáže ich len počas prvých dvoch nocí bolo 30, ale len tri z nich boli schopné chodiť.
Ostatné ťahali zamestnanci bitúnku po zemi na lane.
Pri samotnom usmrtení nebol veterinár, ktorý podľa zákona musí byť prítomný a rozhoduje pečiatkou o nezávadnosti mäsa.
Mäsiari pritom mali za úlohu odrezávať z mŕtvych zvierat zhnité kusy alebo mäso, ktoré nebolo možné použiť pre preležaniny.
(tasr)
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári