Korzár logo Korzár Prešov
Sobota, 20. apríl, 2019 | Meniny má Marcel
Nájdete nás na webe

Mäso z neslávneho poľského bitúnku dodali do prevádzok z východu

Spolu išlo o tristo kilogramov.

Ilustračná fotografia.Ilustračná fotografia.(Zdroj: TASR/AP)

VÝCHODNÉ SLOVENSKO. Štátna veterinárna a potravinová správa dostala oznámenie, že hovädzie mäso z rizikových prevádzkarní z Poľska bolo dodané do troch prevádzok v Slovenskej republike a to Cimbaľák, s.r.o, Bardejov, Marek Kazimir – MK Food, Gaboltov a Ladislav Cabai, Bidovce.

Informovala o tom na svojom webe.

„Do týchto troch prevádzok bolo inkriminované mäso dodané. Naši inšpektori sú v prevádzkach a zisťujú, či bolo vôbec dodané a kde teraz je," povedal pre denník Sme ešte v stredu riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

To, že výstražný systém upozornil na dané spoločnosti, podľa neho ešte neznamená, že mäso v nich bolo nebezpečné.

Situácia v Bidovciach

Prečítajte si tiež: Rizikové mäso z Poľska sa dostalo do slovenských škôl a reštaurácií

Veterinári už preverili situáciu u Ladislava Cabaia v Bidovciach, ktorý mäso rozváža do reštaurácií. Doložil im všetky príslušné dokumenty.

Hovädzina putovala do košických reštaurácií, o ktoré išlo, úrady nešpecifikovali.

„Posunieme to Úradu verejného zdravotníctva, ktorý reštaurácie kontroluje," povedal pre Sme riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Košiciach Štefan Karahuta, ktorý predpokladá, že zákazníci už mäso zjedli.

„To neznamená, že to bolo z kráv, ktoré sme videli v televízii. Znamená to len, že mäso bolo z toho problematického bitúnku. Distribútor si dal na bitúnku zabiť svoj vlastný dobytok," dodal pre Sme.

Cabai: Okamžite som volal poľskému partnerovi

Prečítajte si tiež: Mäso z problematického poľského bitúnku skončilo aj na Slovensku

Ladislav Cabai, ktorý rozváža mäso po prevádzkach v Košiciach, okamžite po prevalení kauzy s hovädzím u našich severných susedov volal svojmu poľskému obchodnému partnerovi.

„Človek, s ktorým obchodujem, dáva porážať na bitúnok, v ktorom prepukla tá aféra, vlastné kravy. Žiadne iné mäso od nich neberie, iba zo svojich zvierat. Všetko mám vydokladované. Bol som v stredu na riaditeľstve veterinárov a mám v poriadku všetky potvrdenia i dodacie listy. V mojom prípade sa z toho robí zbytočne veľká aféra,“ povedal pre Korzár.

Cimbaľák: Objednávame iba mäso z býkov

Vo firme Cimbaľák, s.r.o, Bardejov vo štvrtok ráno prebiehala veterinárna kontrola.

„Ale už dopredu vás môžeme informovať, že objednávame iba hovädzie mäso z býka. Hovädzie mäso z kravy sa objednáva iba na požiadavku zákazníka. Je dodané s certifikátom a potvrdeným veterinárnym sprievodným listom dobytka z Poľska. Kedže každá dodávka mäsa je kontrolovaná regionálnou veterinárnou správou," povedal pre Korzár vedúci obchodu Rastislav Cimbaľák.

Prečítajte si tiež: Na Slovensku spustili rozsiahle kontroly mäsa

„Do výrobkov nedodávame hovädzie mäso z kráv. Do vybraných produktov, ktoré si vyžadujú hovädzie mäso, dodávame mäso z býkov prevažne od firmy Ing. Stanislav Marcinek - Gelnica," dodal.

Po ukončení kontroly nám stanovisko zaslal konateľ firmy Juraj Cimbaľák.

„V prevádzke Cimbaľák, s. r. o., Bardejov bola ukončená kontrola hovädzieho dobytka dodaného 14. 1. 2019 od firmy Handlowo-Uslogova Import-Export Jozef Obrzut, 33 – 386 Podegrodzie. Produkty neboli spracované v tejto prevádzke na výrobu mäsových produktov. Išlo o výsekové mäso ako hovädzia falošná sviečkovica, hovädzia kližka a hovädzie zadné o celkovej hmotnosti 113,9 kilogramu," vysvetlil.

„Mäso pri preberaní nevykazovalo žiadne senzorické zmeny, všetky sprievodné doklady boli doložené v súlade s veterinárnymi predpismi. Podotýkam, že mäso bolo nakúpené za bežnú trhovú cenu, preto sme nemali dôvod na nejaké podozrenie," zdôraznil.

Pripomenul, že táto prevádzka je v zozname schválených prevádzok na obchodovanie v rámci EÚ.

„K dnešnému dňu nás dodávateľ z Poľska neinformoval a nepožiadal o stiahnutie tovaru, ktorý nám dodal," uzavrel konateľ spoločnosti.

Stanovisko firmy Marek Kazimir – MK Food, Gaboltov sa nám zatiaľ získať nepodarilo.

Možné zdravotné problémy

Škandál s mäsom z chorých zvierat vypukol po tom, ako sa na verejnosť dostalo video z poľského bitúnku, ktoré ukázalo, ako takéto mäso spracovávali pre jeho následný predaj.

Hygienici zisťujú, či mäso nie je pre ľudí nebezpečné, odkiaľ pochádza a či neobsahuje napríklad antibiotiká.

„Keď je chorá krava, nemôže byť mäso z nej zdravé. Môžu tam byť mikróby salmonely, E. coli alebo zápal," vysvetlil pre denník Sme Bíreš.

Najčastejšími zdravotnými problémami pri konzumácii takéhoto mäsa môže byť vracanie, hnačky či zvýšená teplota.

Podľa odborníkov si treba dávať pozor najmä na mäso predávané na trhu alebo z dodávok, ktoré jazdia po dedinách najmä na severe a východe Slovenska.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 21 058
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 10 581
  3. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 990
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 7 956
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 801
  6. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 5 236
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 556
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 144
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 512
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 365

Téma: Potraviny


Článok je zaradený aj do ďalších tém Poľsko

Neprehliadnite tiež

Spor ministerstva a prokuratúry o chatu ukončil sám stavebník

Majiteľ záhrady pripravil rezort o argument, prečo nezrušiť stavebné povolenie.

Okraj jamy pre základy novej chaty je úplne pri plote. Zo starých základov nezostalo nič.

Na Veľký piatok predviedli pôst aj strelci Lokomotívy s Komárnom

Domácim sa remíza málila. Terén bol katastrofálny, zhodli sa.

Lokomotíva si s Komárnom body podelila, na gól sa čakalo márne.

Etnologička: Kúpač sa neodmietal, inak by dievča zostalo prašivé

Veľkonočné košíky nosievali dvaja chlapi a paska vážila niekoľko kíl.

Svätenie jedál pred kostolom v Ťahanovciach v roku 1958.

Šoltis verí, že pohárová prehra na jeho hráčoch stopy nezanechá

Po štyroch dňoch zavíta do Michaloviec ďalší atraktívny súper.

Spomienka na jesenný duel. Zdolajú Michalovce DAC doma aj druhýkrát v sezóne?

Hlavné správy zo Sme.sk

Boris Zala.
Komentár Petra Schutza

Moment Čaputová nebol prelud

Reč aprílového Focusu dáva na známosť, že tento moment ovplyvnil politickú krajinu.

Peter Schutz.
Ilustračné foto
Nelegálna skládka odpadov za obcou Zlaté Klasy v roku 2013.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop