Korzár logo Korzár Prešov
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Na Slovensku je málo domáceho mäsa, tvrdí Mäsovýroba Cimbaľák

Môžu za to malé spracovateľské kapacity, vysoká cena a tlak zo zahraničia.

Poľské mäso likviduje slovenské bitúnky.Poľské mäso likviduje slovenské bitúnky. (Zdroj: ILUSTR. FOTO: TASR)

BRATISLAVA, BARDEJOV. Na Slovensku je málo domáceho mäsa.

Podľa spoločnosti Mäsovýroba Cimbaľák za to môžu malé spracovateľské kapacity, vysoká cena a tlak zo zahraničia.

Prečítajte si tiež: Bardejovský výrobca tvrdí, že mäso bolo v poriadku Čítajte 

„O nedostatku mäsa na Slovensku sa presviedčame roky, no zároveň aj v súčasnosti. Po prepuknutí kauzy ohľadom porážok chorých zvierat v poľskom bitúnku a následnom dovoze závadného mäsa na Slovensko sme začali obvolávať slovenské bitúnky, pretože sme chceli nakúpiť slovenské mäso. Je ho však akútny nedostatok,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Mäsovýroba Cimbaľák Pavol Sčensný, podľa ktorého dobré mäsové plemená sa vyvážajú do zahraničia a na Slovensku zostávajú kusy s nízkou jatočnou hmotnosťou či nemäsové plemená.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pred vstupom do EÚ zanikla štvrtina bitúnkov

Na Slovensku je podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR aktuálne schválených 123 bitúnkov.

Prečítajte si tiež: Firma pre kauzu s poľským mäsom ohlásila prepúšťanie väčšiny zamestnancov Čítajte 

Ich výkon však podľa Sčensného nedokáže pokryť potrebné kapacity, ktoré by požadovali slovenskí mäsovýrobcovia.

K výraznému poklesu počtu bitúnkov došlo na Slovensku pred naším vstupom do Európskej únie.

Ešte v roku 2003 bolo u nás 170 bitúnkov, pričom normy Európskej únie podľa vtedajších medializovaných informácií spĺňali len štyri z nich, ostatné, ak chceli prežiť, sa museli normám prispôsobiť.

„Už vtedy sa hovorilo, že asi tretina z nich bude musieť zaniknúť, pričom už v tom čase sa kapacity bitúnkov využívali len na polovicu. Dnes je tento pomer omnoho nižší, odhaduje sa, že kapacity slovenských bitúnkov sa využívajú ani nie na 30 percent,“ dodal Sčensný.

Skryť Vypnúť reklamu

Mäso z Poľska je lacnejšie

Množstvo bitúnkov však podľa neho nie je jediným problémom.

Ďalším významným problémom je likvidačné znižovanie cien zo strany Poliakov.

Ak by totiž mäsovýrobcovia chceli spracovávať len mäso zo Slovenska, neudržali by sa na trhu kvôli vysokej cene.

„O tom sme sa presvedčili sami. Naša spoločnosť musela zavrieť bitúnok v Kurime. Išlo o jednu z najmodernejších porážok u nás. Cena nami ponúkaného mäsa bola drahšia ako cena od konkurencie z Poľska, čo malo za následok stratu odberateľov a zákazníkov. Kým pred 15 rokmi mala takmer každá druhá dedina v okrese družstvo, dnes je ich minimum,“ konštatoval Sčensný s tým, že mnoho slovenských farmárov či družstiev si dáva porážať hovädzie mäso v Poľsku práve z dôvodu lepšej ceny.

Spoločnosť Mäsovýroba Cimbaľák sa dostala v poslednom období do povedomia verejnosti po vypuknutí škandálu s poľským mäsom.

Skryť Vypnúť reklamu

Veterinárna správa označila spoločnosť ako jednu z tých, ktorá odoberala hovädzie mäso z inkriminovaného poľského bitúnku.

Podľa Sčensného však bolo mäsiarstvo hrubým spôsobom a neoprávnene poškodené kauzou rizikového hovädzieho mäsa dovážaného z Poľska.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 457
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 278
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 962
  4. Po Slovensku na motorke 6 617
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 529
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 517
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 325
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 247
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 475
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 573
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Slovenskí futbalisti po prehre v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Záverečné zápasy v E-skupine sa hrajú v stredu.


Sportnet 6 h
Jaroslav Slašťan je šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého, odborník na správanie a etológiu tohto druhu.

Problémy s medveďmi si vyrábame sami.


18. jún
Ilustračné foto.

Ventilátor treba správne nastaviť.


31. júl
Mariana Čengel-Solčanská.

Ostávam v úžase nad tým, že minister vnútra argumentuje krádežou duševného vlastníctva.


Mariana Čengel Solčanská 13. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop