Veľká noc je v našich končinách spájaná s hodovaním až prejedaním.
Po skončení pôstu sú stoly sú plné údenín ako šunka či klobása, nechýba na nich hrudka, či iné ťažké jedlá.
Podľa odborníkov to ale nemusí byť problém.
Dobré veci bez výčitiek
Dobré jedlo si počas veľkonočných sviatkov neodopiera ani Antónia Mačingová (54), autorka úspešnej knižnej série Najedzte sa do štíhlosti.
„Aj teraz počas Veľkej noci, ak budem mať na niečo chuť, dám si to bez výčitiek,“ uviedla A. Mačingová.
„Samozrejme, že mám na stole šunku a všetko, čo k Veľkej noci patrí. Dokonca mám recept na hrudku, našu východniarsku. Len stále dodržiavam svoje princípy. Nejem mäso, ale cez také sviatky ako je Veľká noc či Vianoce si dám tie tradičné jedlá.“
Cvikla je top
Vo väčšine domácností nesmie na sviatočných stoloch chýbať ani cvikla, čo je najobľúbenejšia potravina Antónie Mačingovej.
Nedá na ňu dopustiť nielen na Veľkú noc: „To je skutočne zázrak prírody. Som rada, že som ju spopularizovala, lebo pred rokom 2007, keď mi vyšla prvá kniha, o cvikle nebolo v širokej populácii ani chýru, ani slychu.“
Podľa slov autorky známeho očistného stravovacieho programu 28čka má byť cieľom ľudí natrvalo zmeniť návyky.
Najprv si upratať v tele a potom jesť tak, ako to človeku prospieva.
Poriadok na tanieri je v poriadok v hlave
Preto je k motivácii schudnúť do plaviek po Veľkej noci skeptická.
„To nemá byť prioritná motivácia. Tou má byť zmena kvality života. Vtedy to človek dosiahne,“ povedala.
Podľa jej slov ľudia dedia najmä návyky a maminu kuchyňu a to, ako sa vyzerajú a cítia sa je výsledkom doterajších rozhodnutí.
„Poriadok na tanieri je v poriadok v hlave,“ konštatovala Mačingová, ktorá diéty veľmi neuznáva pre ich krátkodobý účinok.
„Ženy už majú dosť všetkých tých obmedzení, počítania kalórií, váženia potravín. Chcú sa pokojne najesť, dopriať si kávu či koláč bez výčitiek. Ak si toto musia kontrolovať nie sú v takej psychickej pohode,“ vysvetľuje Antónia Mačingová, prečo sa harmonické stravovanie stáva populárnym a prečo by ľudia mali natrvalo zmeniť stravovacie návyky.
Pri harmonickom stravovaní nemôže predstavovať problém ani Veľká noc.
Podľa Mačingovej je každý organizmus individuálny.
A je na každom, akú cestu si zvolí. Tou cestou ale nie je hladovanie, ktoré podľa Mačingovej nikam nevedie.
Bude variť fazuľovicu
Na Veľkonočnú nedeľu sa Antónia Mačingová aktívne zúčastní Majstrovstiev sveta vo fazuľovici, ktoré budú v rekreačnej oblasti Sigord pri Prešove od 10. hodiny.
Účasť na prvom ročníku netradičného šampionátu potvrdilo viacero zaujímavých mien, medzi súťažnými družstvami bude napríklad skupina Heľenine oči.
Hudobným hosťom bude Braňo Mojsej.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári