Korzár logo Korzár Prešov
Nedeľa, 29. marec, 2020 | Meniny má Miroslav
ROZHOVOR

Majster barista: Nech ľudia pijú hlavne takú kávu, aká im chutí

Rozhovor o najobľúbenejšom kofeínovom nápoji na svete.

Viktor Štefančík pri príprave cappuccina.Viktor Štefančík pri príprave cappuccina. (Zdroj: FB/Viktor Štefančík - barista)

Káva je nápoj, ktorý vyzerá ako relax, vonia ako pôžitok a chutí ako produktivita. Na svete si už našla milióny nadšencov, ktorí si bez nej nevedia predstaviť ani jeden deň a fúkajú do svojej tretej šálky tvrdiac, že bez toho tmavého nápoja by svetu vládla temnota a chaos. Káva však nemusí byť len horká, čierna a zalievaná. Viac o jej tajomstvách prípravy či skrytých odtieňoch chutí nám v rozhovore prezradil VIKTOR ŠTEFANČÍK, profesionálny barista a majster Slovenska 2015 v latté art.

Káve sa venujete už vyše siedmich rokov. Spomínate si ešte na svoje začiatky?

Článok pokračuje pod video reklamou

- Nakoplo ma jedno cappuccino, ktoré som dostal v košickom nákupnom centre v kaviarni, čo stála v podstate na chodbe. Bolo krásne. Ja som v tom čase robil manažéra v jednej luxusnej reštaurácii a my sme to nevedeli robiť. Dostal som také krémové mlieko, krásne spenené a povedal som si, že to chcem robiť. Toto bol asi taký prvý moment, keď som si povedal, že idem na baristický kurz. Vtedy tých školiacich centier nebolo toľko, bolo len jedno. Zobral som aj zamestnancov, a zaplatili sme si ho.

Ako skúsený barista prichádzate s kávou do kontaktu prakticky každý deň, hoci častejšie ako jej tvorca než ako konzument. Ako ju teda vnímate ako odborník? Čo pre vás osobne znamená?

- Teraz ju vnímam úplne inak, už nevypijem len tak hocičo. Už si ju niekedy beriem aj na cesty, lebo robíme s inou kávou. Nerobíme ten druh talianskeho praženia, ale troška najemno, máme svojich vlastných pražiarov, vyrábajú nám vlastnú kávovú zmes stopercentných arabík. Takže vnímam to už trošku inak, než len ako šálku kávy. Dávam si záležať aj na tom, ako ju pripravím, aj ako chutí a že to nemusí chutiť len horko, po čokoláde alebo orieškoch, ale napríklad aj po marakuji alebo akokoľvek ovocne. Podľa typu praženia potom dostávate do kávy tú ovocnosť alebo iné tóny.

Napriek tomu, že mnoho ľudí pije kávu každodenne, stále o nej koluje mnoho rozporuplných či nepresných informácií. Podliehajú podľa vás ľudia často rozličným mýtom a povedačkám, alebo sú v tejto oblasti už aj vzdelaní?

- Teraz je to už trošku lepšie, ako keď sme začínali. Vtedy skoro každá kaviareň fungovala tak, že namlela zrná, dala to do stroja a to bola káva. Ale už to tak nie je. Tu na východnom Slovensku je ešte celkom málo kaviarní, ktoré sa venujú káve, ale už to nie je také zlé. A aj kaviarne potom vzdelávajú ľudí, že káva naozaj nemusí byť len horká. Alebo poznáme len našu klasickú zalievanú, nesku a možno dva-tri typy káv, ktoré sa pijú aj v domácnostiach. Ale ani ja ako barista nemám doma stroj, mám len zariadenia na filtrovanú kávu a radšej si dám ju, než by som si mal kupovať stroj na espresso, lebo si myslím, že kávovar z toho nevytlačí takú kávu, ako by som ja chcel. Keď chcem espresso, radšej sa idem povaľovať do kaviarní.

Ako ste spomínali, mnoho ľudí asi rozlišuje len medzi zalievanou a instantnou kávou, prípadne poznáme klasické espresso. Ako barista viete povedať, koľko typov kávy vlastne je?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5Y79 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5Y79 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  2. "Škoda riskovať!"
  3. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť?
  4. Fixné výnosy do 8 % p.a. v závetrí mimo otriasajúcej sa burzy
  5. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta
  6. Nestarnú, ale dozrievajú
  7. Expert radí: Najväčším nepriateľom pri investovaní sú emócie
  8. Madeira je rajom pre milovníkov prírody
  9. KORONAVÍRUS: Päť rád na bezpečné bankovanie
  10. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám?
  1. Pravda o kamerách do auta - reportáž serveru Volant.TV
  2. Ako na daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti?
  3. Ako postupovať pri dani z príjmu z prenájmu nehnuteľností?
  4. Férová nadácia O2 dá 50 000 EUR na online vzdelávanie
  5. EUBA predlžuje termín podávania prihlášok do 15. apríla 2020
  6. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  7. Odpad ako bezpečnostné riziko v období koronavírusovej pandémie
  8. Quarantine reading: Explore Slovakia from home
  9. Do seniorov sa oplatí investovať
  10. Aj napriek koronavírusu vyrážajú farmári na polia
  1. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 39 251
  2. "Škoda riskovať!" 15 513
  3. Môže nám hroziť nedostatok potravín, varujú farmári 13 931
  4. Madeira je rajom pre milovníkov prírody 12 435
  5. Sú pridrahé alebo majú krátky dojazd. Jeden elektromobil vyniká 11 870
  6. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám? 10 715
  7. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta 9 725
  8. Aké novinky pripravili kúpeľné domy na Slovensku? 9 604
  9. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 9 188
  10. Mobil a voda nestačia. Čo by vám na horách nemalo chýbať? 8 849

Téma: Rozhovory z denníka SME

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Káva

Hlavné správy zo Sme.sk

Rozprávky SME

Mahuliena, zlatá panna (číta Robert Roth)

Klasické rozprávky (nielen) pre vaše deti.

Premiér Igor Matovič predstavuje ekonomické opatrenia.

Világi: Štát by mal teraz podporiť všetkých. Nemáme čas

Slovenská rafinéria musí riešiť viacero problémov.

Podnikateľ Oszkár Világi.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Otvorenie ďalších obchodov je správny krok

Ekonomika sa potrebuje rozhýbať.

Peter Schutz

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop