Korzár logo Korzár Prešov
Sobota, 24. august, 2019 | Meniny má Bartolomej
Nájdete nás na webe
ROZHOVOR

Majster barista: Nech ľudia pijú hlavne takú kávu, aká im chutí

Rozhovor o najobľúbenejšom kofeínovom nápoji na svete.

Viktor Štefančík pri príprave cappuccina.Viktor Štefančík pri príprave cappuccina.(Zdroj: FB/Viktor Štefančík - barista)

Káva je nápoj, ktorý vyzerá ako relax, vonia ako pôžitok a chutí ako produktivita. Na svete si už našla milióny nadšencov, ktorí si bez nej nevedia predstaviť ani jeden deň a fúkajú do svojej tretej šálky tvrdiac, že bez toho tmavého nápoja by svetu vládla temnota a chaos. Káva však nemusí byť len horká, čierna a zalievaná. Viac o jej tajomstvách prípravy či skrytých odtieňoch chutí nám v rozhovore prezradil VIKTOR ŠTEFANČÍK, profesionálny barista a majster Slovenska 2015 v latté art.

Káve sa venujete už vyše siedmich rokov. Spomínate si ešte na svoje začiatky?

Článok pokračuje pod video reklamou

- Nakoplo ma jedno cappuccino, ktoré som dostal v košickom nákupnom centre v kaviarni, čo stála v podstate na chodbe. Bolo krásne. Ja som v tom čase robil manažéra v jednej luxusnej reštaurácii a my sme to nevedeli robiť. Dostal som také krémové mlieko, krásne spenené a povedal som si, že to chcem robiť. Toto bol asi taký prvý moment, keď som si povedal, že idem na baristický kurz. Vtedy tých školiacich centier nebolo toľko, bolo len jedno. Zobral som aj zamestnancov, a zaplatili sme si ho.

Ako skúsený barista prichádzate s kávou do kontaktu prakticky každý deň, hoci častejšie ako jej tvorca než ako konzument. Ako ju teda vnímate ako odborník? Čo pre vás osobne znamená?

- Teraz ju vnímam úplne inak, už nevypijem len tak hocičo. Už si ju niekedy beriem aj na cesty, lebo robíme s inou kávou. Nerobíme ten druh talianskeho praženia, ale troška najemno, máme svojich vlastných pražiarov, vyrábajú nám vlastnú kávovú zmes stopercentných arabík. Takže vnímam to už trošku inak, než len ako šálku kávy. Dávam si záležať aj na tom, ako ju pripravím, aj ako chutí a že to nemusí chutiť len horko, po čokoláde alebo orieškoch, ale napríklad aj po marakuji alebo akokoľvek ovocne. Podľa typu praženia potom dostávate do kávy tú ovocnosť alebo iné tóny.

Napriek tomu, že mnoho ľudí pije kávu každodenne, stále o nej koluje mnoho rozporuplných či nepresných informácií. Podliehajú podľa vás ľudia často rozličným mýtom a povedačkám, alebo sú v tejto oblasti už aj vzdelaní?

- Teraz je to už trošku lepšie, ako keď sme začínali. Vtedy skoro každá kaviareň fungovala tak, že namlela zrná, dala to do stroja a to bola káva. Ale už to tak nie je. Tu na východnom Slovensku je ešte celkom málo kaviarní, ktoré sa venujú káve, ale už to nie je také zlé. A aj kaviarne potom vzdelávajú ľudí, že káva naozaj nemusí byť len horká. Alebo poznáme len našu klasickú zalievanú, nesku a možno dva-tri typy káv, ktoré sa pijú aj v domácnostiach. Ale ani ja ako barista nemám doma stroj, mám len zariadenia na filtrovanú kávu a radšej si dám ju, než by som si mal kupovať stroj na espresso, lebo si myslím, že kávovar z toho nevytlačí takú kávu, ako by som ja chcel. Keď chcem espresso, radšej sa idem povaľovať do kaviarní.

Ako ste spomínali, mnoho ľudí asi rozlišuje len medzi zalievanou a instantnou kávou, prípadne poznáme klasické espresso. Ako barista viete povedať, koľko typov kávy vlastne je?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5Y79 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5Y79 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  4. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  6. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  7. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  8. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu?
  9. Mesto Košice hľadá riaditeľov mestských podnikov
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?
  1. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta
  2. Mimoriadny úspech na medzinárodnej súťaži v Číne
  3. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  4. Filmári objavili skryté krásy Novej Bane – tu je video
  5. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Prvá časť
  6. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  7. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  8. Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo
  9. Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?
  10. Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu
  1. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich? 54 854
  2. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) 10 308
  3. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu? 10 056
  4. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco 9 478
  5. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte 9 070
  6. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? 6 545
  7. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži 5 954
  8. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta 5 315
  9. Malebné severné Taliansko: Hory, jazerá, krásne mestá aj móda 4 743
  10. Farma v Krtíši je stredoeurópskym unikátom. Majiteľ neberie plat 4 370

Téma: Rozhovory z denníka SME


Článok je zaradený aj do ďalších tém Káva

Neprehliadnite tiež

Smolková o Kočnerovi a Ficovi: Dával si pozor, pýtal sa na ľudí

Potešilo ju vyjadrenie Kaliňáka o politickom dôchodku.

Naposledy sa Smolková stretla s Ficom v júni pri Košiciach.
Zátarasy na neskolaudovanej Cykloželezničke sa objavili začiatkom júla.

Košičania túžia po prvej výhre, v Prešove je zamiesené na gólové hody

Popradčan Malec vychytal už tri nuly. Nestálo ho to ani cent.

Popradský brankár Ján Malec je v úvode sezóny v dobrej forme. Na tri čisté kontá mu stačilo päť zápasov.

Vedenie Košíc verí, že fanúšikovia zvýšenie vstupného pochopia

Budú radi, ak sa zápas so Slovanom podarí vypredať.

Posledné derby medzi Košicami a Slovanom vypredalo Steel Arénu, hoci išlo iba o prípravný zápas.

Hlavné správy zo Sme.sk

Jankovskú aj Threemu v Smere zľahčujú. Fico stále mlčí o tykaní s Kočnerom

Obedy zadarmo sú vraj dôležitejšie ako podozrenia z Threemy

Komentár Zuzany Kepplovej

V Smere sú zase pri žatve

Čím viac im tie náhodné známosti prerastajú cez hlavu, tým viac cítia sociálne.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.
Ilustračná fotografia.
Stĺpček Petra Schutza

Ide o ochranu základných funkcií štátu

Od tajomníčky na spravodlivosti sa sotvakto mohol v Threeme objaviť.

Komentátor SME Peter Schutz.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop