Korzár logo Korzár Prešov
Štvrtok, 12. december, 2019 | Meniny má Otília
ROZHOVOR

Majster barista: Nech ľudia pijú hlavne takú kávu, aká im chutí

Rozhovor o najobľúbenejšom kofeínovom nápoji na svete.

Viktor Štefančík pri príprave cappuccina.Viktor Štefančík pri príprave cappuccina.(Zdroj: FB/Viktor Štefančík - barista)

Káva je nápoj, ktorý vyzerá ako relax, vonia ako pôžitok a chutí ako produktivita. Na svete si už našla milióny nadšencov, ktorí si bez nej nevedia predstaviť ani jeden deň a fúkajú do svojej tretej šálky tvrdiac, že bez toho tmavého nápoja by svetu vládla temnota a chaos. Káva však nemusí byť len horká, čierna a zalievaná. Viac o jej tajomstvách prípravy či skrytých odtieňoch chutí nám v rozhovore prezradil VIKTOR ŠTEFANČÍK, profesionálny barista a majster Slovenska 2015 v latté art.

Káve sa venujete už vyše siedmich rokov. Spomínate si ešte na svoje začiatky?

Článok pokračuje pod video reklamou

- Nakoplo ma jedno cappuccino, ktoré som dostal v košickom nákupnom centre v kaviarni, čo stála v podstate na chodbe. Bolo krásne. Ja som v tom čase robil manažéra v jednej luxusnej reštaurácii a my sme to nevedeli robiť. Dostal som také krémové mlieko, krásne spenené a povedal som si, že to chcem robiť. Toto bol asi taký prvý moment, keď som si povedal, že idem na baristický kurz. Vtedy tých školiacich centier nebolo toľko, bolo len jedno. Zobral som aj zamestnancov, a zaplatili sme si ho.

Ako skúsený barista prichádzate s kávou do kontaktu prakticky každý deň, hoci častejšie ako jej tvorca než ako konzument. Ako ju teda vnímate ako odborník? Čo pre vás osobne znamená?

- Teraz ju vnímam úplne inak, už nevypijem len tak hocičo. Už si ju niekedy beriem aj na cesty, lebo robíme s inou kávou. Nerobíme ten druh talianskeho praženia, ale troška najemno, máme svojich vlastných pražiarov, vyrábajú nám vlastnú kávovú zmes stopercentných arabík. Takže vnímam to už trošku inak, než len ako šálku kávy. Dávam si záležať aj na tom, ako ju pripravím, aj ako chutí a že to nemusí chutiť len horko, po čokoláde alebo orieškoch, ale napríklad aj po marakuji alebo akokoľvek ovocne. Podľa typu praženia potom dostávate do kávy tú ovocnosť alebo iné tóny.

Napriek tomu, že mnoho ľudí pije kávu každodenne, stále o nej koluje mnoho rozporuplných či nepresných informácií. Podliehajú podľa vás ľudia často rozličným mýtom a povedačkám, alebo sú v tejto oblasti už aj vzdelaní?

- Teraz je to už trošku lepšie, ako keď sme začínali. Vtedy skoro každá kaviareň fungovala tak, že namlela zrná, dala to do stroja a to bola káva. Ale už to tak nie je. Tu na východnom Slovensku je ešte celkom málo kaviarní, ktoré sa venujú káve, ale už to nie je také zlé. A aj kaviarne potom vzdelávajú ľudí, že káva naozaj nemusí byť len horká. Alebo poznáme len našu klasickú zalievanú, nesku a možno dva-tri typy káv, ktoré sa pijú aj v domácnostiach. Ale ani ja ako barista nemám doma stroj, mám len zariadenia na filtrovanú kávu a radšej si dám ju, než by som si mal kupovať stroj na espresso, lebo si myslím, že kávovar z toho nevytlačí takú kávu, ako by som ja chcel. Keď chcem espresso, radšej sa idem povaľovať do kaviarní.

Ako ste spomínali, mnoho ľudí asi rozlišuje len medzi zalievanou a instantnou kávou, prípadne poznáme klasické espresso. Ako barista viete povedať, koľko typov kávy vlastne je?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5Y79 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5Y79 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka
  2. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  4. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  6. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  7. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  8. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  9. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  10. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  1. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  2. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  4. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  5. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  6. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  7. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  8. ŠKODA AUTO Slovensko vysadila v Petržalke stromovú alej
  9. Predíďte úniku dokumentov. Označkujte ich
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 28 022
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 24 831
  3. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 14 202
  4. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 13 477
  5. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 11 014
  6. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 10 223
  7. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 10 019
  8. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 8 509
  9. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku 8 225
  10. Agadir je úplne iný ako zvyšok Maroka 8 048

Téma: Rozhovory z denníka SME


Článok je zaradený aj do ďalších tém Káva

Neprehliadnite tiež

Výbuch plynu v Prešove: Plynári určili kopať výhradne ručne

SPP - distribúcia reaguje na pochybnosti obvinených o údajoch umiestnenia potrubia.

Firma kopala mikrotunelový vrt s cieľom uloženia chráničky elektrického nízkonapäťového vedenia.

Plat košického primátora sa nemení, ďalej bude poberať vyše päťtisíc eur

Návrh poslanca Burdigu na zrušenie navýšenia z februára neprešiel.

Mestské zastupiteľstvo v Košiciach, vľavo primátor Jaroslav Polaček.

Z košického klubu aktivistov a nezávislých odišlo päť poslancov

Medzi nimi sú viceprimátor, či známi aktivisti Rovinský a Karaffa.

Grega má na viaceré záležitosti vnútorne iný názor.

Podľa stavebnej komory nenesú robotníci za výbuch hlavnú vinu

Podala trestné oznámenie v súvislosti so stavebnými zásahmi v bytoch.

Bytovka na Mukačevskej 7 v Prešove po tragickom výbuchu.

Hlavné správy zo Sme.sk

CYNICKÁ OBLUDA

Vzdelanie v službách idiota

Rovnaký antisemitizmus, populizmus, hoaxy a nenávisť pred rovnakým publikom, ale odsúdený je len Mazurek?

Matovič vystrelil hore, Kiska klesol. Čo ukázal najnovší prieskum Focusu

Vládu bez Kollára nezostaví vládu koalícia ani opozícia.

Ilustračné foto

Masívny výbuch v Prešove zaskočil aj experta na výbušniny

Dekan baníckej fakulty: Únik plynu do domu mohol viesť popri potrubí.

Poškodenie schodiska bytovky svedčí o enormnej sile výbuchu.
Peter Kulich a Ľubor Illek zo združenia Slovensko.Digital.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop