Korzár logo Korzár Prešov
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky
ROZHOVOR

Majster barista: Nech ľudia pijú hlavne takú kávu, aká im chutí

Rozhovor o najobľúbenejšom kofeínovom nápoji na svete.

Viktor Štefančík pri príprave cappuccina.Viktor Štefančík pri príprave cappuccina. (Zdroj: FB/Viktor Štefančík - barista)

Káva je nápoj, ktorý vyzerá ako relax, vonia ako pôžitok a chutí ako produktivita. Na svete si už našla milióny nadšencov, ktorí si bez nej nevedia predstaviť ani jeden deň a fúkajú do svojej tretej šálky tvrdiac, že bez toho tmavého nápoja by svetu vládla temnota a chaos. Káva však nemusí byť len horká, čierna a zalievaná. Viac o jej tajomstvách prípravy či skrytých odtieňoch chutí nám v rozhovore prezradil VIKTOR ŠTEFANČÍK, profesionálny barista a majster Slovenska 2015 v latté art.

Káve sa venujete už vyše siedmich rokov. Spomínate si ešte na svoje začiatky?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

- Nakoplo ma jedno cappuccino, ktoré som dostal v košickom nákupnom centre v kaviarni, čo stála v podstate na chodbe. Bolo krásne. Ja som v tom čase robil manažéra v jednej luxusnej reštaurácii a my sme to nevedeli robiť. Dostal som také krémové mlieko, krásne spenené a povedal som si, že to chcem robiť. Toto bol asi taký prvý moment, keď som si povedal, že idem na baristický kurz. Vtedy tých školiacich centier nebolo toľko, bolo len jedno. Zobral som aj zamestnancov, a zaplatili sme si ho.

Ako skúsený barista prichádzate s kávou do kontaktu prakticky každý deň, hoci častejšie ako jej tvorca než ako konzument. Ako ju teda vnímate ako odborník? Čo pre vás osobne znamená?

- Teraz ju vnímam úplne inak, už nevypijem len tak hocičo. Už si ju niekedy beriem aj na cesty, lebo robíme s inou kávou. Nerobíme ten druh talianskeho praženia, ale troška najemno, máme svojich vlastných pražiarov, vyrábajú nám vlastnú kávovú zmes stopercentných arabík. Takže vnímam to už trošku inak, než len ako šálku kávy. Dávam si záležať aj na tom, ako ju pripravím, aj ako chutí a že to nemusí chutiť len horko, po čokoláde alebo orieškoch, ale napríklad aj po marakuji alebo akokoľvek ovocne. Podľa typu praženia potom dostávate do kávy tú ovocnosť alebo iné tóny.

SkryťVypnúť reklamu

Napriek tomu, že mnoho ľudí pije kávu každodenne, stále o nej koluje mnoho rozporuplných či nepresných informácií. Podliehajú podľa vás ľudia často rozličným mýtom a povedačkám, alebo sú v tejto oblasti už aj vzdelaní?

- Teraz je to už trošku lepšie, ako keď sme začínali. Vtedy skoro každá kaviareň fungovala tak, že namlela zrná, dala to do stroja a to bola káva. Ale už to tak nie je. Tu na východnom Slovensku je ešte celkom málo kaviarní, ktoré sa venujú káve, ale už to nie je také zlé. A aj kaviarne potom vzdelávajú ľudí, že káva naozaj nemusí byť len horká. Alebo poznáme len našu klasickú zalievanú, nesku a možno dva-tri typy káv, ktoré sa pijú aj v domácnostiach. Ale ani ja ako barista nemám doma stroj, mám len zariadenia na filtrovanú kávu a radšej si dám ju, než by som si mal kupovať stroj na espresso, lebo si myslím, že kávovar z toho nevytlačí takú kávu, ako by som ja chcel. Keď chcem espresso, radšej sa idem povaľovať do kaviarní.

SkryťVypnúť reklamu

Ako ste spomínali, mnoho ľudí asi rozlišuje len medzi zalievanou a instantnou kávou, prípadne poznáme klasické espresso. Ako barista viete povedať, koľko typov kávy vlastne je?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5Y79 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5Y79 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 218
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 974
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 661
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 251
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 722
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 105
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 742
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 374
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 296
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 5 855
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Rozhovory z denníka SME

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Káva

Neprehliadnite tiež

Historik Henrich Hrehor.

Hodnotí aj súčasný stav v spoločnosti.

15m
Vrtuľníky Black Hawk lietajú so študentami aj počas lockdowvnu. Slovak Training Academy zdôrazňuje, že to má odobrené hygienikmi.

Vrtuľníková akadémia sa drží toho, že študenti lietať smú.

15m
Informačné tabule osadili až v priebehu januára. Do správnej výšky ich dajú na druhý pokus.

Na viacerých nových parkoviskách zabudli na informácie o spôsoboch platby.

15m
Ilustračná fotka.

Sám už koronavírus prekonal.

15m
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

7 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

5 h

Rozhovory ZKH s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

5 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop