Korzár logo Korzár Prešov
Sobota, 2. júl, 2022 | Meniny má Berta

Šéfkuchár Stančák: Ľudia chcú domácu kuchyňu, no zdravšiu než v minulosti

Prešovčan prišiel rybám na chuť v Londýne.

Trendy sa menia aj v kuchyni. To, čo sa varilo a čo uprednostňovali ľudia pred rokmi, už dnes neplatí. Aj podľa šéfkuchára GORAZDA STANČÁKA z Prešova je badať, že v porovnaní s minulosťou dnes oveľa viac ľudí dbá na zloženie a kvalitu stravy. On sám napríklad, ako povedal, „ryby nemusel“. Objavil ich až počas svojho pôsobenia v Londýne.

Čo by podľa vášho odporúčania nemalo ľuďom v týchto letných dňoch chýbať na tanieri?

- Našim zákazníkom radím, aby konzumovali najmä zásadité potraviny, ktorých základom je zelenina, menej kyslých, čiže mäsa. Zo zeleniny, a ľudia ju naozaj do veľkej miery uprednostňujú, to je napríklad tekvica, kôpor, čerstvá plodová zelenina, ľadový šalát, čerstvý špenát. Obľúbená je rukola, ale aj karfiol, brokolica, maslová tekvica a jej ďalšie odrody. Je to jedlo, ktoré je veľmi rýchlo pripravené, za pár minút. Pri zelenine je dôležité, aby nebola príliš rozvarená, ale viac chrumkavá, aby sme v nej udržali čo najviac vitamínov a aby sa tepelnou úpravou neodplavili.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Existuje mnoho spôsobov, ako zeleninu spracovať. Čo by ste poradili vy?

- Jeden z najzdravších spôsobov prípravy zeleniny je určite na pare. Zachováva totiž všetky nutričné hodnoty, vitamíny a všetko zdraviu prospešné. A ja ochucujem najmä čerstvú zeleninu, ale aj tepelne spracovanú, zálievkou alebo marinádou. Jej základom je olivový olej, soľ, nejaký citrus – grapefruit, pomaranč, limetka či citrón, pridám trochu trstinového cukru a nejaké bylinky. Základ je bazalka, ktorú používam vždy, ale môže byť aj koriander, a to všetko vymixujem. Ďalej si marinádu viem „vytuningovať“ na mnoho spôsobov, môžem pridať trochu medu či pár kvapiek balzamika, ktorý býva už aj s príchuťami, napríklad figy. Olivový olej často nahrádzam tekvicovým, sezamovým, ľanovým. Netreba to však s týmito ingredienciami preháňať, aby nezabili chuť zeleniny.

SkryťVypnúť reklamu

Úprava na pare ale asi nie je najvhodnejšia pri chemicky ošetrenej zelenine, keď sa chemické látky spolu s parou točia dokola a opätovne pôsobia na zeleninu. Je to teda vhodný spôsob hlavne pre spracovanie bio surovín?

- Dnes už veľmi veľa ľudí nakupuje priamo od farmárov. Aj ja pre našu reštauráciu dlhšie spolupracujem s firmou, ktorá nám dodáva zeleninu, mäso, ryby i mliečne výrobky priamo od slovenských gazdov. Je to o dôvere, viem, že nedostanem zamrznuté zemiaky, že potraviny od nej sú kvalitné a čerstvé. Je to cítiť na vzhľade i chuti. A také suroviny sú potom vhodné aj na spracovanie v pare. V súčasnosti je už dostatok možností nakupovať čerstvé a zdravé potraviny.

Máte za sebou roky praxe. Zmenili sa za ten čas stravovacie zvyky ľudí a ich požiadavky?

Dočítajte tento článok
s predplatným Korzar.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  2. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  3. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  4. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  5. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  6. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  7. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
  8. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
  1. Meranie rýchlosti v úsekoch už nebude pre vodičov problémom
  2. Ocenená 4K autokamera Mio má aj 2K so 60 snímkami a FHD so 120!
  3. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  4. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  5. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  6. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  7. V uliciach Košíc vyzbierali dobrovoľníci 26 ton odpadu
  8. Výlety na mieru pre celú rodinu
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 15 353
  2. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 794
  3. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 395
  4. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 8 537
  5. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 4 332
  6. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 808
  7. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami 3 670
  8. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 3 227

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Matrioška a zmätok... 2022
  2. Rastislav Puchala: Viktorova zakáľačka
  3. Jana Hanuliaková: Pani Remišová, konajte!
  4. Vladimír Hrach: Uvidieť a precítiť
  5. Věra Tepličková: Cieľom novej reformy je, aby sme uvideli, čo sme zatiaľ nevideli
  6. Štefan Vidlár: Nádzej zvíťezí
  7. Martin Fletcher: Video: Pomůžete vybrat potřebnou částku na automobil pro těžce nemocnou Zuzanku?
  8. Milan Removčík: Belianske Tatry.
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 16 840
  2. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 11 470
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 10 878
  4. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 8 632
  5. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 869
  6. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu 3 254
  7. Andrej Kiska: Pomôžme Cigánom dostať sa tam, kam tak mnohí chcú. 3 183
  8. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 2 876
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Matrioška a zmätok... 2022
  2. Rastislav Puchala: Viktorova zakáľačka
  3. Jana Hanuliaková: Pani Remišová, konajte!
  4. Vladimír Hrach: Uvidieť a precítiť
  5. Věra Tepličková: Cieľom novej reformy je, aby sme uvideli, čo sme zatiaľ nevideli
  6. Štefan Vidlár: Nádzej zvíťezí
  7. Martin Fletcher: Video: Pomůžete vybrat potřebnou částku na automobil pro těžce nemocnou Zuzanku?
  8. Milan Removčík: Belianske Tatry.
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 16 840
  2. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 11 470
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 10 878
  4. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 8 632
  5. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 869
  6. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu 3 254
  7. Andrej Kiska: Pomôžme Cigánom dostať sa tam, kam tak mnohí chcú. 3 183
  8. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 2 876
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu