Korzár logo Korzár Prešov
Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky
ROZHOVOR

Šéfkuchár Stančák: Ľudia chcú domácu kuchyňu, no zdravšiu než v minulosti

Prešovčan prišiel rybám na chuť v Londýne.

Trendy sa menia aj v kuchyni. To, čo sa varilo a čo uprednostňovali ľudia pred rokmi, už dnes neplatí. Aj podľa šéfkuchára GORAZDA STANČÁKA z Prešova je badať, že v porovnaní s minulosťou dnes oveľa viac ľudí dbá na zloženie a kvalitu stravy. On sám napríklad, ako povedal, „ryby nemusel“. Objavil ich až počas svojho pôsobenia v Londýne.

Čo by podľa vášho odporúčania nemalo ľuďom v týchto letných dňoch chýbať na tanieri?

- Našim zákazníkom radím, aby konzumovali najmä zásadité potraviny, ktorých základom je zelenina, menej kyslých, čiže mäsa. Zo zeleniny, a ľudia ju naozaj do veľkej miery uprednostňujú, to je napríklad tekvica, kôpor, čerstvá plodová zelenina, ľadový šalát, čerstvý špenát. Obľúbená je rukola, ale aj karfiol, brokolica, maslová tekvica a jej ďalšie odrody. Je to jedlo, ktoré je veľmi rýchlo pripravené, za pár minút. Pri zelenine je dôležité, aby nebola príliš rozvarená, ale viac chrumkavá, aby sme v nej udržali čo najviac vitamínov a aby sa tepelnou úpravou neodplavili.

SkryťVypnúť reklamu

Existuje mnoho spôsobov, ako zeleninu spracovať. Čo by ste poradili vy?

- Jeden z najzdravších spôsobov prípravy zeleniny je určite na pare. Zachováva totiž všetky nutričné hodnoty, vitamíny a všetko zdraviu prospešné. A ja ochucujem najmä čerstvú zeleninu, ale aj tepelne spracovanú, zálievkou alebo marinádou. Jej základom je olivový olej, soľ, nejaký citrus – grapefruit, pomaranč, limetka či citrón, pridám trochu trstinového cukru a nejaké bylinky. Základ je bazalka, ktorú používam vždy, ale môže byť aj koriander, a to všetko vymixujem. Ďalej si marinádu viem „vytuningovať“ na mnoho spôsobov, môžem pridať trochu medu či pár kvapiek balzamika, ktorý býva už aj s príchuťami, napríklad figy. Olivový olej často nahrádzam tekvicovým, sezamovým, ľanovým. Netreba to však s týmito ingredienciami preháňať, aby nezabili chuť zeleniny.

SkryťVypnúť reklamu

Úprava na pare ale asi nie je najvhodnejšia pri chemicky ošetrenej zelenine, keď sa chemické látky spolu s parou točia dokola a opätovne pôsobia na zeleninu. Je to teda vhodný spôsob hlavne pre spracovanie bio surovín?

- Dnes už veľmi veľa ľudí nakupuje priamo od farmárov. Aj ja pre našu reštauráciu dlhšie spolupracujem s firmou, ktorá nám dodáva zeleninu, mäso, ryby i mliečne výrobky priamo od slovenských gazdov. Je to o dôvere, viem, že nedostanem zamrznuté zemiaky, že potraviny od nej sú kvalitné a čerstvé. Je to cítiť na vzhľade i chuti. A také suroviny sú potom vhodné aj na spracovanie v pare. V súčasnosti je už dostatok možností nakupovať čerstvé a zdravé potraviny.

Máte za sebou roky praxe. Zmenili sa za ten čas stravovacie zvyky ľudí a ich požiadavky?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C63ZE na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M63ZE na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 18 646
  2. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 15 074
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 149
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 575
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 358
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 8 003
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 7 010
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 862
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 762
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 581
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Rozhovory z denníka SME

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cez čiaru: Ktorí vplyvní ľudia dláždili cestu Haščákovi a Pente?

Kto boli vplyvní známi a kamaráti na strane Penty?

NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Milióny na IT z čias Žigu sú ukážkovým plytvaním, na ťahu je NAKA

Bezpečnostný systém na hospodárstve bol predražený, tvrdí NKÚ.

Peter Žiga pred novinármi.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Chaos sa šíri krajinou

Šialenejšie ako meniť zákon pre Cibulkovú je zaradiť poľnohospodárstvo do očkovania kritickej infraštruktúry.

Peter Schutz

Koronavírus na Slovensku: Celoplošné testovanie je zásah s najrýchlejším účinkom, vyhlásil Krajčí (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 220-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 362 obetí. V okrese Nitra platí sprísnený lockdown.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop