Korzár logo Korzár Prešov
Piatok, 23. august, 2019 | Meniny má Filip
Nájdete nás na webe
ROZHOVOR

Šéfkuchár Stančák: Ľudia chcú domácu kuchyňu, no zdravšiu než v minulosti

Prešovčan prišiel rybám na chuť v Londýne.

Trendy sa menia aj v kuchyni. To, čo sa varilo a čo uprednostňovali ľudia pred rokmi, už dnes neplatí. Aj podľa šéfkuchára GORAZDA STANČÁKA z Prešova je badať, že v porovnaní s minulosťou dnes oveľa viac ľudí dbá na zloženie a kvalitu stravy. On sám napríklad, ako povedal, „ryby nemusel“. Objavil ich až počas svojho pôsobenia v Londýne.

Čo by podľa vášho odporúčania nemalo ľuďom v týchto letných dňoch chýbať na tanieri?

- Našim zákazníkom radím, aby konzumovali najmä zásadité potraviny, ktorých základom je zelenina, menej kyslých, čiže mäsa. Zo zeleniny, a ľudia ju naozaj do veľkej miery uprednostňujú, to je napríklad tekvica, kôpor, čerstvá plodová zelenina, ľadový šalát, čerstvý špenát. Obľúbená je rukola, ale aj karfiol, brokolica, maslová tekvica a jej ďalšie odrody. Je to jedlo, ktoré je veľmi rýchlo pripravené, za pár minút. Pri zelenine je dôležité, aby nebola príliš rozvarená, ale viac chrumkavá, aby sme v nej udržali čo najviac vitamínov a aby sa tepelnou úpravou neodplavili.

Článok pokračuje pod video reklamou

Existuje mnoho spôsobov, ako zeleninu spracovať. Čo by ste poradili vy?

- Jeden z najzdravších spôsobov prípravy zeleniny je určite na pare. Zachováva totiž všetky nutričné hodnoty, vitamíny a všetko zdraviu prospešné. A ja ochucujem najmä čerstvú zeleninu, ale aj tepelne spracovanú, zálievkou alebo marinádou. Jej základom je olivový olej, soľ, nejaký citrus – grapefruit, pomaranč, limetka či citrón, pridám trochu trstinového cukru a nejaké bylinky. Základ je bazalka, ktorú používam vždy, ale môže byť aj koriander, a to všetko vymixujem. Ďalej si marinádu viem „vytuningovať“ na mnoho spôsobov, môžem pridať trochu medu či pár kvapiek balzamika, ktorý býva už aj s príchuťami, napríklad figy. Olivový olej často nahrádzam tekvicovým, sezamovým, ľanovým. Netreba to však s týmito ingredienciami preháňať, aby nezabili chuť zeleniny.

Úprava na pare ale asi nie je najvhodnejšia pri chemicky ošetrenej zelenine, keď sa chemické látky spolu s parou točia dokola a opätovne pôsobia na zeleninu. Je to teda vhodný spôsob hlavne pre spracovanie bio surovín?

- Dnes už veľmi veľa ľudí nakupuje priamo od farmárov. Aj ja pre našu reštauráciu dlhšie spolupracujem s firmou, ktorá nám dodáva zeleninu, mäso, ryby i mliečne výrobky priamo od slovenských gazdov. Je to o dôvere, viem, že nedostanem zamrznuté zemiaky, že potraviny od nej sú kvalitné a čerstvé. Je to cítiť na vzhľade i chuti. A také suroviny sú potom vhodné aj na spracovanie v pare. V súčasnosti je už dostatok možností nakupovať čerstvé a zdravé potraviny.

Máte za sebou roky praxe. Zmenili sa za ten čas stravovacie zvyky ľudí a ich požiadavky?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C63ZE na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C63ZE na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  4. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  6. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  7. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  8. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu?
  9. Mesto Košice hľadá riaditeľov mestských podnikov
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?
  1. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta
  2. Mimoriadny úspech na medzinárodnej súťaži v Číne
  3. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  4. Filmári objavili skryté krásy Novej Bane – tu je video
  5. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity
  6. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  7. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  8. Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo
  9. Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?
  10. Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu
  1. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich? 32 511
  2. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) 12 597
  3. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu? 10 128
  4. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte 9 304
  5. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco 9 300
  6. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? 6 564
  7. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži 5 744
  8. Malebné severné Taliansko: Hory, jazerá, krásne mestá aj móda 4 707
  9. Farma v Krtíši je stredoeurópskym unikátom. Majiteľ neberie plat 4 383
  10. Na horúčavy myslite už pri stavbe domu 4 362

Téma: Rozhovory z denníka SME


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo

Hlavné správy zo Sme.sk

Reportáž Zuzany Kepplovej

Kauza Dobšiná: Čo sa to stalo v našom meste

Prečo Dobšinčania odchádzajú a prečo zostávajú.

Podcast Dobré Ráno
Organický chemik Peter Szolcsányi (1971) pôsobí na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Pochádza zo štúrova, študijné pobyty absolvoval na univerzitách v Oxforde, Cambridgei a Zürichu. Je autorom knihy Súkromný život molekúl, ako aj početných vedecko-popularizačných článkov a prednášok, v ktorých vtipne približuje pútavý svet prírodných vied.

Kalavská: Z ministerstva sa vrátim do nemocnice

Chcem sa vrátiť na internú kliniku, vraví ministerka zdravotníctva.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop