Korzár logo Korzár Prešov

Šéfkuchár Stančák: Ľudia chcú domácu kuchyňu, no zdravšiu než v minulosti

Prešovčan prišiel rybám na chuť v Londýne.

Trendy sa menia aj v kuchyni. To, čo sa varilo a čo uprednostňovali ľudia pred rokmi, už dnes neplatí. Aj podľa šéfkuchára GORAZDA STANČÁKA z Prešova je badať, že v porovnaní s minulosťou dnes oveľa viac ľudí dbá na zloženie a kvalitu stravy. On sám napríklad, ako povedal, „ryby nemusel“. Objavil ich až počas svojho pôsobenia v Londýne.

Čo by podľa vášho odporúčania nemalo ľuďom v týchto letných dňoch chýbať na tanieri?

- Našim zákazníkom radím, aby konzumovali najmä zásadité potraviny, ktorých základom je zelenina, menej kyslých, čiže mäsa. Zo zeleniny, a ľudia ju naozaj do veľkej miery uprednostňujú, to je napríklad tekvica, kôpor, čerstvá plodová zelenina, ľadový šalát, čerstvý špenát. Obľúbená je rukola, ale aj karfiol, brokolica, maslová tekvica a jej ďalšie odrody. Je to jedlo, ktoré je veľmi rýchlo pripravené, za pár minút. Pri zelenine je dôležité, aby nebola príliš rozvarená, ale viac chrumkavá, aby sme v nej udržali čo najviac vitamínov a aby sa tepelnou úpravou neodplavili.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Existuje mnoho spôsobov, ako zeleninu spracovať. Čo by ste poradili vy?

- Jeden z najzdravších spôsobov prípravy zeleniny je určite na pare. Zachováva totiž všetky nutričné hodnoty, vitamíny a všetko zdraviu prospešné. A ja ochucujem najmä čerstvú zeleninu, ale aj tepelne spracovanú, zálievkou alebo marinádou. Jej základom je olivový olej, soľ, nejaký citrus – grapefruit, pomaranč, limetka či citrón, pridám trochu trstinového cukru a nejaké bylinky. Základ je bazalka, ktorú používam vždy, ale môže byť aj koriander, a to všetko vymixujem. Ďalej si marinádu viem „vytuningovať“ na mnoho spôsobov, môžem pridať trochu medu či pár kvapiek balzamika, ktorý býva už aj s príchuťami, napríklad figy. Olivový olej často nahrádzam tekvicovým, sezamovým, ľanovým. Netreba to však s týmito ingredienciami preháňať, aby nezabili chuť zeleniny.

SkryťVypnúť reklamu

Úprava na pare ale asi nie je najvhodnejšia pri chemicky ošetrenej zelenine, keď sa chemické látky spolu s parou točia dokola a opätovne pôsobia na zeleninu. Je to teda vhodný spôsob hlavne pre spracovanie bio surovín?

- Dnes už veľmi veľa ľudí nakupuje priamo od farmárov. Aj ja pre našu reštauráciu dlhšie spolupracujem s firmou, ktorá nám dodáva zeleninu, mäso, ryby i mliečne výrobky priamo od slovenských gazdov. Je to o dôvere, viem, že nedostanem zamrznuté zemiaky, že potraviny od nej sú kvalitné a čerstvé. Je to cítiť na vzhľade i chuti. A také suroviny sú potom vhodné aj na spracovanie v pare. V súčasnosti je už dostatok možností nakupovať čerstvé a zdravé potraviny.

Máte za sebou roky praxe. Zmenili sa za ten čas stravovacie zvyky ľudí a ich požiadavky?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom C63ZE na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  5. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  6. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  7. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  8. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  5. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  6. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  7. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  8. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 8 479
  2. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 8 393
  3. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 6 059
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 607
  5. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 3 337
  6. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov 2 822
  7. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 2 619
  8. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt 2 459
  1. Monika Albertiová: Rozpočet je ilúzia. Je to len dokument zúfalstva. Po nás potopa!
  2. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“
  3. Anna Brawne: Pán Pellegrini, že vám tá nenávisť voči LGBTI+ Ľuďom nevadila, keď ste podpisovali tú Ústavu..
  4. Igor Vojtek: Free vs. Basic: Kedy sa oplatí platiť za Základný AI Video Balík?
  5. Jaroslav Liptak: Pravda vs. lož
  6. Júlia Piraňa Mikolášiková: O benefite pre kajúcnika, ktorý vypovedá o piťovcoch, takáčovcoch aj sátorovcoch. Vypovedať musí ešte 10 rokov
  7. Dávid Polák: Akademické názory nie sú právne verdikty
  8. Martin Sečkár: Muž v zhasnutej obrazovke
  1. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 14 982
  2. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 11 829
  3. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 9 147
  4. Elena Antalová: Do Šaštína kolenačky, ale pohár vody Mikloškovi..? 8 919
  5. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 8 191
  6. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 4 698
  7. Ján Valchár: Nestačilo Stačilo a Konečná Konečnej (Grad pošól na***!) 4 236
  8. Radko Mačuha: Robert Fico sa stáva premiérom záhrobia. 4 017
  1. Anna Brawne: Pán Pellegrini, že vám tá nenávisť voči LGBTI+ Ľuďom nevadila, keď ste podpisovali tú Ústavu..
  2. Věra Tepličková: Šťastný Deň starých rodičov
  3. Radko Mačuha: Ako som prestal byť rusofilom.
  4. Dušan Koniar: V piatok sa Fico opýtal, v nedeľu uplynú tri roky, čo odpoveď pozná
  5. Věra Tepličková: Náhoda je blbec alebo Z čista jasna, nikde nič, a tu zrazu... Hajnovič
  6. Roman Kebísek: Básnik Baudelaire Sabatierovej: Chcem sa vkradnúť k tvojim pokladom
  7. Dušan Koniar: Fico je hrdý ako sa hrbí
  8. Věra Tepličková: Spevy s/piatočné alebo Krásna, krásna, kde si sa ty pásla?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu