Trendy sa menia aj v kuchyni. To, čo sa varilo a čo uprednostňovali ľudia pred rokmi, už dnes neplatí. Aj podľa šéfkuchára GORAZDA STANČÁKA z Prešova je badať, že v porovnaní s minulosťou dnes oveľa viac ľudí dbá na zloženie a kvalitu stravy. On sám napríklad, ako povedal, „ryby nemusel“. Objavil ich až počas svojho pôsobenia v Londýne.
Čo by podľa vášho odporúčania nemalo ľuďom v týchto letných dňoch chýbať na tanieri?
- Našim zákazníkom radím, aby konzumovali najmä zásadité potraviny, ktorých základom je zelenina, menej kyslých, čiže mäsa. Zo zeleniny, a ľudia ju naozaj do veľkej miery uprednostňujú, to je napríklad tekvica, kôpor, čerstvá plodová zelenina, ľadový šalát, čerstvý špenát. Obľúbená je rukola, ale aj karfiol, brokolica, maslová tekvica a jej ďalšie odrody. Je to jedlo, ktoré je veľmi rýchlo pripravené, za pár minút. Pri zelenine je dôležité, aby nebola príliš rozvarená, ale viac chrumkavá, aby sme v nej udržali čo najviac vitamínov a aby sa tepelnou úpravou neodplavili.
Existuje mnoho spôsobov, ako zeleninu spracovať. Čo by ste poradili vy?
- Jeden z najzdravších spôsobov prípravy zeleniny je určite na pare. Zachováva totiž všetky nutričné hodnoty, vitamíny a všetko zdraviu prospešné. A ja ochucujem najmä čerstvú zeleninu, ale aj tepelne spracovanú, zálievkou alebo marinádou. Jej základom je olivový olej, soľ, nejaký citrus – grapefruit, pomaranč, limetka či citrón, pridám trochu trstinového cukru a nejaké bylinky. Základ je bazalka, ktorú používam vždy, ale môže byť aj koriander, a to všetko vymixujem. Ďalej si marinádu viem „vytuningovať“ na mnoho spôsobov, môžem pridať trochu medu či pár kvapiek balzamika, ktorý býva už aj s príchuťami, napríklad figy. Olivový olej často nahrádzam tekvicovým, sezamovým, ľanovým. Netreba to však s týmito ingredienciami preháňať, aby nezabili chuť zeleniny.
Úprava na pare ale asi nie je najvhodnejšia pri chemicky ošetrenej zelenine, keď sa chemické látky spolu s parou točia dokola a opätovne pôsobia na zeleninu. Je to teda vhodný spôsob hlavne pre spracovanie bio surovín?
- Dnes už veľmi veľa ľudí nakupuje priamo od farmárov. Aj ja pre našu reštauráciu dlhšie spolupracujem s firmou, ktorá nám dodáva zeleninu, mäso, ryby i mliečne výrobky priamo od slovenských gazdov. Je to o dôvere, viem, že nedostanem zamrznuté zemiaky, že potraviny od nej sú kvalitné a čerstvé. Je to cítiť na vzhľade i chuti. A také suroviny sú potom vhodné aj na spracovanie v pare. V súčasnosti je už dostatok možností nakupovať čerstvé a zdravé potraviny.
Máte za sebou roky praxe. Zmenili sa za ten čas stravovacie zvyky ľudí a ich požiadavky?
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári