Korzár logo Korzár Prešov
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

GDPR v praxi: Pribudlo sťažností na Úrad na ochranu osobných údajov

Školy pri súhlasoch občas robia nadprácu.

Soňa Pőtheová, predsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov. Soňa Pőtheová, predsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov. (Zdroj: Michal Frank)

PREŠOV/KOŠICE. Momentálne je v kinách film Kto je ďalší režiséra Mira Drobného, ktorý sa zameriava na šikanovanie a zneužívanie detí na sociálnych sieťach.

Odborným konzultantom tohto filmu bol Úrad na ochranu osobných údajov.

Zvýšená ochrana detí

Súvisiaci článok Obyvateľov prešovskej Starej tehelne hromadne prepoistili bez ich vedomia Čítajte 

„Ak si pamätáte schvaľovanie zákona v parlamente, úrad razil rétoriku 16 rokov ako vekovú hranicu, dokedy treba chrániť deti na internete. Jednak pred marketingovými aktivitami firiem, ale aj celkovo. Mali sme možnosť stanoviť túto hranicu medzi 13 až 16 rokov a Slovensko patrí medzi krajiny, kde sme tú hranicu podržali na úrovni 16 rokov,“ povedala pre Korzár predsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov Soňa Pőtheová, s ktorou sme sa streli na výjazde v Prešove.

SkryťVypnúť reklamu

Hranicu navrhli posunúť práve vďaka spolupráci s neziskovkou eZodpovedne.

Tá tieto prípady konzultuje s psychológmi, zaoberá sa kriminalitou, kybernetickou šikanou a zneužívaním detí na sociálnych sieťach. Výsledkom jej dlhodobej činnosti je spomínaný film.

Načítavam video...

Stretnutia so samosprávami

Zástupkyne Úradu na ochranu osobných údajov navštívili východné Slovensko, pričom sa zamerali najmä na župy a mestá. Po sérii školení v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa stretli so zástupcami samospráv.

„Túto pracovnú cestu sme chceli urobiť na jeseň, predtým, ako pôjde každoročná správa do parlamentu, lebo tá hodnotí celé GDPR,“ uviedla predsedníčka úradu Soňa Pőtheová.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C666Q na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M666Q na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  2. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  3. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  4. Magazín SME Ženy už v predaji
  5. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  6. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  7. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  8. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  9. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  10. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 780
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 24 936
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 660
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 971
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 717
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 459
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 12 863
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 478
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 320
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 165
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: GDPR - zákon o ochrane osobných údajov

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.
Premiér Igor Matovič.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Testovanie nie je hlasovanie, dajte sa otestovať

Je dôležité, aby štát dokázal otestovať všetkých, ktorí chcú byť zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Igor Matovič.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop