Korzár logo Korzár Prešov
Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

GDPR v praxi: Pribudlo sťažností na Úrad na ochranu osobných údajov

Školy pri súhlasoch občas robia nadprácu.

Soňa Pőtheová, predsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov. Soňa Pőtheová, predsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov. (Zdroj: Michal Frank)

PREŠOV/KOŠICE. Momentálne je v kinách film Kto je ďalší režiséra Mira Drobného, ktorý sa zameriava na šikanovanie a zneužívanie detí na sociálnych sieťach.

Odborným konzultantom tohto filmu bol Úrad na ochranu osobných údajov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zvýšená ochrana detí

Súvisiaci článok Obyvateľov prešovskej Starej tehelne hromadne prepoistili bez ich vedomia Čítajte 

„Ak si pamätáte schvaľovanie zákona v parlamente, úrad razil rétoriku 16 rokov ako vekovú hranicu, dokedy treba chrániť deti na internete. Jednak pred marketingovými aktivitami firiem, ale aj celkovo. Mali sme možnosť stanoviť túto hranicu medzi 13 až 16 rokov a Slovensko patrí medzi krajiny, kde sme tú hranicu podržali na úrovni 16 rokov,“ povedala pre Korzár predsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov Soňa Pőtheová, s ktorou sme sa streli na výjazde v Prešove.

SkryťVypnúť reklamu

Hranicu navrhli posunúť práve vďaka spolupráci s neziskovkou eZodpovedne.

Tá tieto prípady konzultuje s psychológmi, zaoberá sa kriminalitou, kybernetickou šikanou a zneužívaním detí na sociálnych sieťach. Výsledkom jej dlhodobej činnosti je spomínaný film.

Načítavam video...

Stretnutia so samosprávami

Zástupkyne Úradu na ochranu osobných údajov navštívili východné Slovensko, pričom sa zamerali najmä na župy a mestá. Po sérii školení v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa stretli so zástupcami samospráv.

„Túto pracovnú cestu sme chceli urobiť na jeseň, predtým, ako pôjde každoročná správa do parlamentu, lebo tá hodnotí celé GDPR,“ uviedla predsedníčka úradu Soňa Pőtheová.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C666Q na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M666Q na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  2. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  3. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  5. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  6. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  7. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  8. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  9. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  10. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  1. Koniec čakania na kuriéra
  2. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  3. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  4. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  5. Václav Vydra: Ako nedostať pokutu v úseku kde je meraná rýchlosť
  6. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  7. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  8. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  9. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 11 335
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 639
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 039
  4. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 5 713
  5. Stiahnite si stovky e-kníh 5 257
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 000
  7. Crème de la crème po slovensky 3 258
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 953
  9. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 2 732
  10. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 2 582
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Martin Dúbravka zneškodnil penaltu Álvara Moratu.

Sledovali ste s nami online prenos.


Sportnet 11 h
Zasadnutie mestského zastupiteľstva mesta Prešov.

Nevieme, čo kupujeme, upozorňuje kontrolór.


2 h
Urgentný príjem košickej nemocnice na Triede SNP zažíva nápor.

Na urgente na Tr. SNP sa kopia pacienti.


a 1 ďalší 21 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Momentka zo zápasu Slovensko - Španielsko na EURO 2020 / 2021.

Čo sa udialo v zápase Slovensko - Španielsko na ME vo futbale?


Juraj Berzedi 1 h
Pablo Sarabia strieľa tretí gól Španielska v zápase proti Slovensku.

Hodnotenie hráčov.


Pavol Spál 57m
Prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Čaputová kritizuje opozíciu.


3 h
Medvede v Čavoji.

Ad: Šéf zásahového tímu pre medveďa hnedého: Strieľanie nič nerieši


Ján Mikuláš 22. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop