Korzár logo Korzár Prešov
Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

GDPR v praxi: Pribudlo sťažností na Úrad na ochranu osobných údajov

Školy pri súhlasoch občas robia nadprácu.

Soňa Pőtheová, predsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov. Soňa Pőtheová, predsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov. (Zdroj: Michal Frank)

PREŠOV/KOŠICE. Momentálne je v kinách film Kto je ďalší režiséra Mira Drobného, ktorý sa zameriava na šikanovanie a zneužívanie detí na sociálnych sieťach.

Odborným konzultantom tohto filmu bol Úrad na ochranu osobných údajov.

Zvýšená ochrana detí

Súvisiaci článok Obyvateľov prešovskej Starej tehelne hromadne prepoistili bez ich vedomia Čítajte 

„Ak si pamätáte schvaľovanie zákona v parlamente, úrad razil rétoriku 16 rokov ako vekovú hranicu, dokedy treba chrániť deti na internete. Jednak pred marketingovými aktivitami firiem, ale aj celkovo. Mali sme možnosť stanoviť túto hranicu medzi 13 až 16 rokov a Slovensko patrí medzi krajiny, kde sme tú hranicu podržali na úrovni 16 rokov,“ povedala pre Korzár predsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov Soňa Pőtheová, s ktorou sme sa streli na výjazde v Prešove.

SkryťVypnúť reklamu

Hranicu navrhli posunúť práve vďaka spolupráci s neziskovkou eZodpovedne.

Tá tieto prípady konzultuje s psychológmi, zaoberá sa kriminalitou, kybernetickou šikanou a zneužívaním detí na sociálnych sieťach. Výsledkom jej dlhodobej činnosti je spomínaný film.

Načítavam video...

Stretnutia so samosprávami

Zástupkyne Úradu na ochranu osobných údajov navštívili východné Slovensko, pričom sa zamerali najmä na župy a mestá. Po sérii školení v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa stretli so zástupcami samospráv.

„Túto pracovnú cestu sme chceli urobiť na jeseň, predtým, ako pôjde každoročná správa do parlamentu, lebo tá hodnotí celé GDPR,“ uviedla predsedníčka úradu Soňa Pőtheová.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C666Q na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M666Q na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 18 646
  2. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 15 074
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 149
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 575
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 358
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 8 003
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 7 010
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 862
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 762
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 581
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: GDPR - zákon o ochrane osobných údajov

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cez čiaru: Ktorí vplyvní ľudia dláždili cestu Haščákovi a Pente?

Kto boli vplyvní známi a kamaráti na strane Penty?

NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Milióny na IT z čias Žigu sú ukážkovým plytvaním, na ťahu je NAKA

Bezpečnostný systém na hospodárstve bol predražený, tvrdí NKÚ.

Peter Žiga pred novinármi.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Chaos sa šíri krajinou

Šialenejšie ako meniť zákon pre Cibulkovú je zaradiť poľnohospodárstvo do očkovania kritickej infraštruktúry.

Peter Schutz

Koronavírus na Slovensku: Celoplošné testovanie je zásah s najrýchlejším účinkom, vyhlásil Krajčí (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 220-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 362 obetí. V okrese Nitra platí sprísnený lockdown.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop