STROPKOV. K Vianociam neodmysliteľne patrí dobré jedlo. Jedlo, ktoré si môže vychutnať každý.
Trafiť sa do chuti, rodinných tradícií a stravovacích preferencií, k tomu zohľadniť intolerancie a alergie, neprináša pri plánovaní slávnostného jedálnička ľahké chvíle.
Svoje o tom vie aj Miro Demjan zo Stropkova.
Tento rok na Mikuláša to bude sedem rokov, odkedy zo svojho jedálnička vylúčil živočíšnu stravu.
Dnes má 52 rokov, pracuje ako kamenár a vždy, keď má čas, vymýšľa nové recepty s využitím rastlinných surovín.
Triafa sa do chutí nielen vegánom a vegetariánom, ale aj ľuďom s alergiou na lepok, bielkovinu kravského mlieka, vajíčka či s intoleranciou laktózy.
„Znížením konzumácie živočíšnej stravy môžeme pomôcť planéte v boji proti klimatickým zmenám. Živočíšna výroba spôsobuje 14,5 percenta všetkých emisií skleníkových plynov, čo je viac ako všetka doprava dokopy. Ale ľudia obmedzujú živočíšne produkty aj pre etické a zdravotné dôvody,“ hovorí Stropkovčan.
Štyri chody
Jesť vegánsky automaticky neznamená, že je na tanieri naložené jedlo bez chuti.
Miro je dôkazom, že takáto strava môže chutiť všetkým.
„Počas Vianoc sa stretáva celá naša rodina. Za tie roky už nevarievame rôzne jedlá na štedrú večeru, ale z 90 percent jedia všetci to pôvodne 'moje'. Chutí im a neprotestujú,“ dodáva s úsmevom Stropkovčan.
Tohtoročné štedrovečerné menu bude mať u Demjanovcov štyri chody a skutočne sa od toho štandardného príliš nelíši.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári