Korzár logo Korzár Prešov
Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Bez vajec, laktózy či mäsa. Aj také vianočné jedlo môže byť chutné

Vegánsku štedrú večeru jedia aj milovníci mäsa.

Miroslav Demjan ukazuje, že variť sa dá chutne aj bez použitia živočíšnych produktov.Miroslav Demjan ukazuje, že variť sa dá chutne aj bez použitia živočíšnych produktov. (Zdroj: Archív)

STROPKOV. K Vianociam neodmysliteľne patrí dobré jedlo. Jedlo, ktoré si môže vychutnať každý.

Trafiť sa do chuti, rodinných tradícií a stravovacích preferencií, k tomu zohľadniť intolerancie a alergie, neprináša pri plánovaní slávnostného jedálnička ľahké chvíle.

Svoje o tom vie aj Miro Demjan zo Stropkova.

Tento rok na Mikuláša to bude sedem rokov, odkedy zo svojho jedálnička vylúčil živočíšnu stravu.

Dnes má 52 rokov, pracuje ako kamenár a vždy, keď má čas, vymýšľa nové recepty s využitím rastlinných surovín.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Triafa sa do chutí nielen vegánom a vegetariánom, ale aj ľuďom s alergiou na lepok, bielkovinu kravského mlieka, vajíčka či s intoleranciou laktózy.

„Znížením konzumácie živočíšnej stravy môžeme pomôcť planéte v boji proti klimatickým zmenám. Živočíšna výroba spôsobuje 14,5 percenta všetkých emisií skleníkových plynov, čo je viac ako všetka doprava dokopy. Ale ľudia obmedzujú živočíšne produkty aj pre etické a zdravotné dôvody,“ hovorí Stropkovčan.

Štyri chody

Jesť vegánsky automaticky neznamená, že je na tanieri naložené jedlo bez chuti.

Miro je dôkazom, že takáto strava môže chutiť všetkým.

„Počas Vianoc sa stretáva celá naša rodina. Za tie roky už nevarievame rôzne jedlá na štedrú večeru, ale z 90 percent jedia všetci to pôvodne 'moje'. Chutí im a neprotestujú,“ dodáva s úsmevom Stropkovčan.

SkryťVypnúť reklamu

Tohtoročné štedrovečerné menu bude mať u Demjanovcov štyri chody a skutočne sa od toho štandardného príliš nelíši.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C6AP8 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M6AP8 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  4. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  5. Zázračná škola so zelenou strechou
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  9. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  10. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 552
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 655
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 692
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 458
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 797
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 260
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 327
  8. Po Slovensku na motorke 5 875
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 252
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 496
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Peter Paluda odpovedá na otázky novinárov po pojednávaní v kauze Kuciak na Najvyššom súde.

Čelil Harabinovi, zlákala ho SaS. Neskôr to ľutoval.


4 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Stretnutie lídrov sa konalo v Ženeve.


a 2 ďalší 2 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop