PREŠOV. Majster siedmich remesiel, takto môžeme charakterizovať Dionýza Dugasa.
Verejnosť ho vníma predovšetkým ako fotografa, ale je aj hudobníkom, bylinkárom, publicistom, propagátorom zdravého životného štýlu, cestovateľom i vydavateľom.
Stretli sme sa na XII. Vianočnom salóne, na ktorom má, ako jeden z mála z päťdesiatky umelcov z viacerých krajín, hneď dve fotografie.
Vianoce má rád, zhon mu nevadí

„Nie sú ladené vianočne, ale duchovne. Duchovno k tým Vianociam patrí. Jedna fotka je drevený kostolík, čo je téma, ktorú fotím celý život. Druhý záber je z cesty, ktorú som absolvoval na jar. Bol som na veľkej ceste v Španielsku a Portugalsku. Jej veľká časť sa týkala chrámov a sakrálnych pamiatok. Z množstva fotiek, ktoré som tam urobil, som vybral túto jednu,“ hovorí Dionýz Dugas.
„Mám veľmi rád Vianoce. Hoci sa mnoho ľudí pohoršuje, že už od konca novembra sú všade, mne to nevadí. Dokonca sa teším. Je to krásna príležitosť, aby sa človek trošku uspokojil a trochu si upratal vo svojej tvorbe a pripravil sa na budúci rok,“ opisuje, ako vyzerajú sviatky z pohľadu umelca.
S mastnou rybou opatrne
Keďže Dionýz Dugas je vychýreným bylinkárom, o čom napísal aj známu publikáciu, zaujímalo nás, či má na štedrovečernom stole len klasické jedlá, alebo aj niečo špeciálne, napríklad nejakú špeciálnu bylinu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári