Korzár logo Korzár Prešov

Vianoce v pravoslávnej rodine: Svidníčanka varí to, čo kedysi jej mama

Večerajú len pôstne jedlá.

(Zdroj: ilustračné - TASR/Milan Kapusta)

SVIDNÍK. Štedrá večera v pravoslávnych rodinách pozostáva z množstva rôznych jedál. Sú však pôstne, pripravované bez mäsa, mlieka či masla.

Štedrý deň, ktorý pripadá na 6. januára podľa juliánskeho kalendára, je vyvrcholením 40-dňového obdobia pôstu pred sviatkom Narodenia Isusa Christa (Ježiša Krista).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Varí to, čo kedysi jej mama

Nadežda Sovičová žila do svojich 12 rokov v obci Šarišské Jastrabie v okrese Stará Ľubovňa, neskôr v Ladomirovej a momentálne žije vo Svidníku.

Ako povedala, pri štedrovečernom stole sa ich zíde desať a dodnes dodržiavajú tradície svojich starých rodičov a rodičov, ktorí pochádzali zo Šarišského Jastrabia v okrese Stará Ľubovňa a z Kurova pri Bardejove.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Varíme s Korzárom rusínske jedlá: Jucha s papcunom, pôstna mačanka, gugeľ Čítajte 

„Rovnako aj jedlá, ktoré varila mamka, varím aj ja teraz. Na Štedrý deň je strohý pôst. Keď sme boli malé deti, mali sme zakázané čokoľvek jesť. Keď sme boli hladné, tak sme si dali suchý chlieb alebo vodu. Nebol to problém. Vnímali sme to ako zábavu či výzvu. Keď sme boli veľmi hladné, tak mamka nám dala jablko alebo niečo podobné zjesť. Vydržali sme a snažíme sa aj v súčasnosti dodržiavať pôst," povedala Sovičová.

Štedrú večeru začínajú chlebom, medom a cesnakom. „Potom sú fazuľová polievka, hrachová polievka, slivčanka, čo je polievka zo sliviek, kapustnica, hríbová mačanka a zemiaky s rybou. Ryba je pripravená na prírodný spôsob a sú aj bobaľky, čiže opekance s makom," priblížila Sovičová.

Štedrosť spočíva v množstve

Ako povedala, vo svojom okolí sa stretáva s otázkou, prečo nejedia mäso, keď to má byť štedrá večera.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Pravoslávni veriaci oslavujú vianočné sviatky Čítajte 

„Štedrá je v tom, že jedál je veľa. Ľudia si kedysi vypestovali fazuľu, hrach, kapustu, nazbierali hríby a všetko použili na štedrú večeru," povedala Sovičová.

Počas večere vstáva od stola iba gazdiná. Ak by to niekto urobil, znamenalo by to, že sa vzdiali od rodiny.

„Prídem do izby a zavinšujem. Gazda, v našom prípade brat, začne modlitbu a všetci sa spoločne pomodlíme. Každému urobím s medom krížik na čelo a niečo mu zaprajem. Prípitok je hriatô, keďže je pôst, tak ho nerobím s maslom, ale na oleji. Na stole nie sú žiadne jedlá okrem chleba. Prinášam ich postupne. Naberám vždy od gazdu alebo od najstaršieho. Taniere sa počas večere nevymieňajú," doplnila Sovičová.

Menej komerčné

Po večeri idú celá rodina do chrámu, kde sa konajú bohoslužby, známe ako Veľké povečerie.

SkryťVypnúť reklamu

„Som rada, že sviatky máme teraz, myslím si, že je to menej komerčné. Znamenajú pre mňa veľmi veľa. Tým, že sa Isus Christos narodil, dal nám ďalšiu budúcnosť. Bez neho by som tú svoju budúcnosť nemala," dodala Sovičová.

V nasledujúci deň 7. januára v pravoslávnej cirkvi slávia sviatok Narodenia Isusa Christa. Predpoludním sa v chrámoch koná slávnostná svätá liturgia.

Pravoslávni v Česku a na Slovensku s výnimkou niektorých obcí na východnom Slovensku sa dodnes riadia juliánskym kalendárom, ktorý je posunutý oproti gregoriánskemu o 13 dní neskôr.

Vianočné tipy a recepty:

Vianoce 2025

Oslavy Dňa mesta Košice by sa mali zmestiť do 50-tisíc eur.


SITA 1

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 169
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 852
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 161
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 305
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 262
  6. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 174
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 078
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 891
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. Adriana Kerestešová: Detská kniha, ktorá inšpiruje k pomoci iným
  3. Otilia Horrocks: Stop netransparentným haciendám !
  4. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Starnutie populácie je tiché, ale rýchle. Ako investovať do sveta, kde starneme
  5. Ľuboš Vodička: Prírodovedné múzeum Viedeň, krása nielen dinosauria
  6. Jan Pražák: Jak byla Maruška za zlodějku
  7. Adriana Karvaiová: Prečo je také ľahké uveriť konšpiráciám?
  8. Tomas Hlavaty: Slovensko. Krajina budúcnosti.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 848
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 923
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 652
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 211
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 771
  6. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 490
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 177
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 116
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  3. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  4. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  8. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. Adriana Kerestešová: Detská kniha, ktorá inšpiruje k pomoci iným
  3. Otilia Horrocks: Stop netransparentným haciendám !
  4. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Starnutie populácie je tiché, ale rýchle. Ako investovať do sveta, kde starneme
  5. Ľuboš Vodička: Prírodovedné múzeum Viedeň, krása nielen dinosauria
  6. Jan Pražák: Jak byla Maruška za zlodějku
  7. Adriana Karvaiová: Prečo je také ľahké uveriť konšpiráciám?
  8. Tomas Hlavaty: Slovensko. Krajina budúcnosti.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 848
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 923
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 652
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 211
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 771
  6. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 490
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 177
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 116
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  3. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  4. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  8. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu