STROPKOV. Jar nabáda pozmeniť jedlo na svojom tanieri.
Veriaci dodržujú predveľkonočný pôst, kedy sa snažia nekonzumovať živočíšne produkty, prípadne si odopierajú nejakú zo svojich nerestí, vzdávajú sa napríklad skladkostí.

Obľúbené sú v tomto období aj rôzne detoxikačné kúry, aby sa telo po zime naštartovalo.
Stropkovčan Miro Demjan sa smeje, že pôst dodržuje už trinásť rokov.
Presne tak dlho nejedáva mäso, posledných sedem rokov sa k mäsu pridali aj ostatné živočíšne produkty vrátane medu, rybích omáčok či vajíčok.
„Bolo to jedno z najlepších rozhodnutí v živote,“ hovorí bloger.
Na úplnom začiatku jeho rozhodnutia boli lekári, tí ho upozornili na zvýšený cholesterol, ale aj on sám cítil, že potrebuje niečo zmeniť.
„Hlavne som sa necítil dobre. Keď som prestal jesť živočíšne produkty, takmer okamžite som pocítil príliv energie a to platí doteraz. Mam rýchlejšiu regeneráciu po fyzickom výkone a po práci.“

Vystúpenie z komfortnej zóny
Odľahčiť svoj jedálniček, hoci len na pár dní alebo týždňov, hodnotí Stropkovčan ako rozumný krok.
„Pôst, očista, reštart môžeme to nazvať akokoľvek, môže byť dobrý k tomu, aby sme vystúpili z komfortnej zóny. Uvedomili si ako sa stravujeme. Naša strava býva plná tuku, cukru, solí a spracovaných a vyprážaných jedál.“
Okrem tohto pohľadu upozorňuje aj na ďalší, nemenej dôležitý.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári