Korzár logo Korzár Prešov
Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

V Prešove vydávajú jedlo do obedárov. Zákazníkov vítajú s rúškami

Vinotéka nalieva iba do fliaš so sebou.

Zákazníci si obedy z reštaurácií od pondelka musia zobrať so sebou.Zákazníci si obedy z reštaurácií od pondelka musia zobrať so sebou. (Zdroj: Michal Ivan)

PREŠOV. Od pondelkového rána sa na obdobie 14 dní v súvislosti s ďalšími opatreniami zakázala prítomnosť verejnosti v prevádzkach verejného stravovania.

Reštaurácie, stravovacie podniky a stánky s rýchlym občerstvením môžu byť síce otvorené, avšak jedlo si musia zákazníci zobrať so sebou, nemôžu ho konzumovať v priestoroch prevádzky.

Po Prešove, rovnako ako aj v iných mestách, sa v pondelok pohybovalo už len málo ľudí. Väčšina z nich sa chránila rúškami alebo kusom odevu.

Zatvorené obchody a málo ľudí v uliciach však spôsobujú problémy podnikateľom v oblasti reštauračných služieb.

Skryť Vypnúť reklamu

Obmedzenia prijala napríklad aj vinotéka.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mnoho reštaurácií ostalo zatvorených

V Prešove sa tieto opatrenia v pondelok zaviedli do praxe, veľká časť reštaurácií to vyriešila tak, že jednoducho zatvorila.

Otvorených ostalo len niekoľko podnikov, ktoré ponúkajú obedové menu. Ľudia sa však do nich nehrnú, keďže mesto je oproti bežným dňom takmer vyľudnené.

„Dnes sme vyviezli obedy firmám, ktorým dodávame stravu. Ľudí, ktorí k nám prichádzajú, tých riešime spôsobom výdaja cez okienko. Nechodí veľa ľudí, väčšina z tých, čo k nám prichádza, je buď z obchodov, ktoré nie sú zatvorené, alebo z bánk či poisťovní. Aj tie sú však v obmedzenom režime a nemajú plný počet zamestnancov. Takže nie je toho veľa, ale zatiaľ sme tu,“ povedal majiteľ jednej z prevádzok Slavomír Gurčík.

Skryť Vypnúť reklamu

Niektorí si priniesli vlastnú nádobu na obed, ale reštaurácie jedlo zákazníkom vedia aj zabaliť.

V bežné dni vydávali približne 300 až 350 obedov, teraz klesli približne na tretinu.

Približne do pol jednej poobede vydali desať obedov, ktoré si ľudia zobrali so sebou.

Firmám rozniesli približne 50 až 60 obedov, avšak na utorok si ich už jedna väčšia spoločnosť neobjednala, takže tento počet klesne.

„Dnes monitorujeme situáciu a uvidíme, či ostaneme otvorení aj ďalšie dni,“ povedal Gurčík.

Reštaurácie jedlo aj rozvážajú

Rovnaká situácia bola aj v ďalšej reštaurácii, ktorú sme navštívili.

„Predtým sme mali približne 150 až 200 obedov, teraz asi 50. Máme firmy, ktorým vozíme každý deň obedy, tak im zatiaľ nosíme a uvidíme, ako sa to bude vyvíjať. Doposiaľ sme vozili asi 70 obedov, dnes je to asi polovica,“ povedal majiteľ Vladimír Vnenk.

Skryť Vypnúť reklamu

Viaceré reštaurácie už prešli do režimu rozvozu jedla, takže ľudia si obed môžu objednať.

V Prešove fungujú aj prevádzky s rýchlym občerstvením, tie taktiež jedlo vydávajú cez okienko.

Vinotéka bude nalievať iba do fliaš so sebou

Osobitým prípadom je v Prešove vinotéka v centre mesta, kde sa zvyčajne dá aj posedieť.

Aj keď mali zvyčajne otvorené už pred obedom až do večerných hodín, od pondelka sa situácia zmenila a taktiež fungujú v obmedzenom režime.

„Až do odvolania bude otvorené od 16. do 18. hodiny. Bude sa nalievať iba do fliaš 'so sebou', aby sme sa stretli v zdraví,“ odkazuje prevádzka svojim pravidelným návštevníkom.

Aktuálna situácia bude mať na reštauračné služby veľký finančný dopad, zákazníci do prevádzok prichádzajú len veľmi sporadicky.

Vláda už teraz avizuje prijatie opatrení na podporu podnikateľov.

Koronavírus SARS-CoV-2

Najnovšie poznatky a informácie o ochorení Covid-19 a novom koronavíruse SARS-CoV-2, ktorý mal prvotné ohnisko nákazy v čínskom meste Wu-chan.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  10. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  1. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Behind every successful business lies a set of skilled people
  5. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  6. Ako sa mení dynamika firiem?
  7. Hudbou proti holorubom.
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  10. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 19 455
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 329
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 184
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 632
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 449
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 348
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 284
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 150
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 629
  10. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 4 795
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop