Korzár logo Korzár Prešov
Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

V Prešove vydávajú jedlo do obedárov. Zákazníkov vítajú s rúškami

Vinotéka nalieva iba do fliaš so sebou.

Zákazníci si obedy z reštaurácií od pondelka musia zobrať so sebou.Zákazníci si obedy z reštaurácií od pondelka musia zobrať so sebou. (Zdroj: Michal Ivan)

PREŠOV. Od pondelkového rána sa na obdobie 14 dní v súvislosti s ďalšími opatreniami zakázala prítomnosť verejnosti v prevádzkach verejného stravovania.

Reštaurácie, stravovacie podniky a stánky s rýchlym občerstvením môžu byť síce otvorené, avšak jedlo si musia zákazníci zobrať so sebou, nemôžu ho konzumovať v priestoroch prevádzky.

Po Prešove, rovnako ako aj v iných mestách, sa v pondelok pohybovalo už len málo ľudí. Väčšina z nich sa chránila rúškami alebo kusom odevu.

Zatvorené obchody a málo ľudí v uliciach však spôsobujú problémy podnikateľom v oblasti reštauračných služieb.

Skryť Vypnúť reklamu

Obmedzenia prijala napríklad aj vinotéka.

Mnoho reštaurácií ostalo zatvorených

V Prešove sa tieto opatrenia v pondelok zaviedli do praxe, veľká časť reštaurácií to vyriešila tak, že jednoducho zatvorila.

Otvorených ostalo len niekoľko podnikov, ktoré ponúkajú obedové menu. Ľudia sa však do nich nehrnú, keďže mesto je oproti bežným dňom takmer vyľudnené.

„Dnes sme vyviezli obedy firmám, ktorým dodávame stravu. Ľudí, ktorí k nám prichádzajú, tých riešime spôsobom výdaja cez okienko. Nechodí veľa ľudí, väčšina z tých, čo k nám prichádza, je buď z obchodov, ktoré nie sú zatvorené, alebo z bánk či poisťovní. Aj tie sú však v obmedzenom režime a nemajú plný počet zamestnancov. Takže nie je toho veľa, ale zatiaľ sme tu,“ povedal majiteľ jednej z prevádzok Slavomír Gurčík.

Skryť Vypnúť reklamu

Niektorí si priniesli vlastnú nádobu na obed, ale reštaurácie jedlo zákazníkom vedia aj zabaliť.

V bežné dni vydávali približne 300 až 350 obedov, teraz klesli približne na tretinu.

Približne do pol jednej poobede vydali desať obedov, ktoré si ľudia zobrali so sebou.

Firmám rozniesli približne 50 až 60 obedov, avšak na utorok si ich už jedna väčšia spoločnosť neobjednala, takže tento počet klesne.

„Dnes monitorujeme situáciu a uvidíme, či ostaneme otvorení aj ďalšie dni,“ povedal Gurčík.

Reštaurácie jedlo aj rozvážajú

Rovnaká situácia bola aj v ďalšej reštaurácii, ktorú sme navštívili.

„Predtým sme mali približne 150 až 200 obedov, teraz asi 50. Máme firmy, ktorým vozíme každý deň obedy, tak im zatiaľ nosíme a uvidíme, ako sa to bude vyvíjať. Doposiaľ sme vozili asi 70 obedov, dnes je to asi polovica,“ povedal majiteľ Vladimír Vnenk.

Skryť Vypnúť reklamu

Viaceré reštaurácie už prešli do režimu rozvozu jedla, takže ľudia si obed môžu objednať.

V Prešove fungujú aj prevádzky s rýchlym občerstvením, tie taktiež jedlo vydávajú cez okienko.

Vinotéka bude nalievať iba do fliaš so sebou

Osobitým prípadom je v Prešove vinotéka v centre mesta, kde sa zvyčajne dá aj posedieť.

Aj keď mali zvyčajne otvorené už pred obedom až do večerných hodín, od pondelka sa situácia zmenila a taktiež fungujú v obmedzenom režime.

„Až do odvolania bude otvorené od 16. do 18. hodiny. Bude sa nalievať iba do fliaš 'so sebou', aby sme sa stretli v zdraví,“ odkazuje prevádzka svojim pravidelným návštevníkom.

Aktuálna situácia bude mať na reštauračné služby veľký finančný dopad, zákazníci do prevádzok prichádzajú len veľmi sporadicky.

Vláda už teraz avizuje prijatie opatrení na podporu podnikateľov.

Koronavírus SARS-CoV-2

Najnovšie poznatky a informácie o ochorení Covid-19 a novom koronavíruse SARS-CoV-2, ktorý mal prvotné ohnisko nákazy v čínskom meste Wu-chan.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  2. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  4. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  5. Neberieme štúdium športovo, ale športujeme
  6. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  7. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  8. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  9. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  10. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 34 787
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 729
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 403
  4. Aká je chémia vôní 11 450
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 304
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 773
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 639
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 262
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 719
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 853
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Koronavírus na Slovensku: Všetko dôležité na jednom mieste

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Bez lockdownu budú ťažké Vianoce, varujú niektorí experti

Nemocnice sa plnia, trend nie je dobrý, hovoria.

Ulice Starého Mesta v Bratislave počas čiastočného lockdownu.

Haščáka dobehla Gorila, šéfa Penty obvinili z korupcie

V sídle finančnej skupiny zasahovali desiatky policajtov.

Jaroslav Haščák v sprievode kukláčov pred Digital parkom.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Haščák sa Gorily nezbavil, dnes už to potvrdzuje aj NAKA

Bolo by skôr prekvapivé, ak by Božie mlyny nezachytili Pentu.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop