Korzár logo Korzár Prešov
Pondelok, 15. august, 2022 | Meniny má Marcela

Martin Hudák rozbehol v Austrálii oceňovaný podnik, momentálne museli zavrieť

Prešovčan je najlepším barmanom i baristom na svete.

Martin Hudák.Martin Hudák. (Zdroj: archív)

PREŠOV. Bol obrovským talentom už v Prešove, ale bolo jasné, že mu toto mesto bude pritesné.

Mohol byť úspešným spevákom, ale ťahalo ho to iným smerom.

Martin Hudák sa už od skončenia hotelovej akadémie profiloval ako barista (špecialista na kávu) i barman (špecialista na miešané drinky).

Súvisiaci článok Obľúbeným nápojom vychýreného prešovského barmana je čistá voda Čítajte 

Bol tiež degustátorom whisky a začal variť vlastné pivo.

Už počas pôsobenia v Prešove získal niekoľko prestížnych medzinárodných ocenení.

Neskôr túto zbierku výrazne rozšíril.

Je svetovým šampiónom ako barista (World Coffee in Good Spirit Champion 2017), aj ako barman (Bartender of the year 2019).

SkryťVypnúť reklamu

Ešte pred ziskom titulu baristického majstra sveta sa dva razy dostal do finále, v Melbourne (2014) a Šanghaji (2016), vďaka čomu školil baristov po celom svete a precestoval vyše 50 krajín.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pred piatimi rokmi, ako 25-ročný, dostal ponuku pôsobiť ako senior barman American Bar v ikonickom londýnskom hoteli Savoy.

Ide o najdlhšie fungujúci koktajlový bar na svete, má 130 rokov.

Už vtedy nám tvrdil, že do tridsiatky by rád vyskúšal aj Austráliu.

Súvisiaci článok Barman Martin dostal z Londýna ponuku, aká sa neodmieta Čítajte 

Stalo sa. V Sydney krátko pred tridsiatkou vytvoril podnik Maybe Sammy a ten sa stal najlepším novým barom na svete (Best New International Cocktail Bar 2019).

Martin je v kurze, všimli si ho aj mnohé odborné i populárne médiá u nás i vo svete.

Pre Korzár prezradil nielen to, ako sa mu darí, ale aj ako terajšia celosvetová pandémia koronavírusu a kríza zasiahne jeho brandžu, prečo sa dal na vegánstvo a čo bolo kľúčom jeho úspešného príbehu.

SkryťVypnúť reklamu

Začínali ste v prešovskom Dubline, dokiaľ ste prešli do slávneho londýnskeho hotela Savoy, kde ste mali na starosti American bar. Nakoľko veľká to bola zmena?

- Určite neporovnateľná. Londýn je mekkou koktailov a špičkových barov, takže to bola od prvej chvíle jasná voľba pre mňa. Veľký osobný rast, kariérny, ako aj osobnostný. Taktiež moja prvá skúsenosť mimo domova, bez rodiny a pohodlia. Mať na starosti najstarší hotel a koktailový bar v Európe nie sú žarty a chce to veľa odvahy a odhodlania.

Čo vám dalo pôsobenie v Londýne? A čo vzalo?

- Vzalo mi pocit súkromia a pohodlia. V takej metropole nemáte čas na rodinu či seba samého a jedinou motiváciou je pre vás pracovný výkon a kariérny rast. Nie je to pre každého a chce to dosť veľa sebazaprenia. Aj napriek tomu ale nič neľutujem a tie roky v Anglicku beriem ako veľké pozitívum pre vybudovanie si svetového mena.

SkryťVypnúť reklamu

V súčasnosti žijete v Austrálii. Ako ste sa ocitli v Sydney?

- V Londýne som dosiahol všetko, po čom so túžil. Náš bar vyhral cenu najlepší hotelový bar v Európe či najlepší barový tím. V tom istom roku som sa stal majstrom sveta v baristike. Mal som pocit, že už sa nemám kam posunúť a potreboval som novú životnú výzvu. Okrem toho mesto ako také mi začalo prekážať po sociálnej a politickej stránke a práve preto som sa rozhodol pre opačný koniec sveta, kde môžem začať odznova a s novou víziou.

Tamojší bar Maybe Sammy ste si vybudovali podľa seba? Čo na ňom ocenila porota, keď ho vyhlásia za najlepší novootvorený bar na svete?

- Áno, je to bar, ktorý sme dali dokopy spolu s mojimi kamarátmi a taktiež špičkovými barmanmi, ktorí majú roky skúseností zo sveta. Ťažko povedať, čo porota hodnotila, pretože hodnotiace hárky nie sú bežne dostupné a porotcov je celosvetovo vyše päťsto, takže tu mohol byť hocikto v hocijaký deň. My sa hlavne snažíme každý deň pracovať naplno, keďže takými porotcami sú aj bežní hostia, ktorých názory robia rozdiel medzi plným a prázdnym barom.

Získavali ste cenu za cenou. Ste majstrom sveta v miešaní kávových koktailov i najlepším svetovým barmanom. To sú veľké veci. Môžete tieto ocenenia stručne opísať? Pomohli vám vo vaše brandži?

Dočítajte tento článok
s predplatným Korzar.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  3. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  4. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  5. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  6. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  7. Prehľad a automatizácia
  8. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  1. Na Špitálskej ulici v Bratislave pribudnú nové byty
  2. Po rokoch cichosci richtuju v Raslavicoch slavnosci
  3. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom.
  4. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  5. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  6. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  7. Trenčín potrebuje nový impulz!
  8. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  1. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 21 326
  2. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 16 239
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 15 007
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 817
  5. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 3 350
  6. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom. 2 447
  7. Zdravo a chutne. Vyskúšajte recepty šéfkuchára Jara Žídeka 2 221
  8. Kde u nás kúpite domácke potraviny 1 761

Blogy SME

  1. Peter Biščo: Akú odmenu dostal Sulík od Fica za ...
  2. Věra Tepličková: V Škótsku dnes porazili menštruačnú chudobu
  3. Pavol Kadlec: Rozmeňme si Matoviča na drobné.
  4. Imunoblog: Nástup do kolektívu
  5. Unicef Slovensko: Afganistan - rok po...
  6. Martin Pekár: O novom cestovnom poriadku (grafikone)
  7. Soňa Bulbeck: Perličky z Anglicka...
  8. Erik Kriššák: Terra incognita – dobre prebádané územie genitívnych metafor
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 16 944
  2. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 16 143
  3. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 175
  4. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 882
  5. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 5 843
  6. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 4 642
  7. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 4 213
  8. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 4 013
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Deväť rád, ako spraviť Slovensko lepšou krajinou.


11. aug
Ilustračné foto.

Ľudia sú závislí od dvanástich potravín.


4 h
Peter Schutz.

Vymývač mozgov môže tárať čokoľvek, štúdiá ho naďalej volajú.


4 h
Ruskí vojaci v Chersonskej oblasti.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 5 ďalší 14 h

Blogy SME

  1. Peter Biščo: Akú odmenu dostal Sulík od Fica za ...
  2. Věra Tepličková: V Škótsku dnes porazili menštruačnú chudobu
  3. Pavol Kadlec: Rozmeňme si Matoviča na drobné.
  4. Imunoblog: Nástup do kolektívu
  5. Unicef Slovensko: Afganistan - rok po...
  6. Martin Pekár: O novom cestovnom poriadku (grafikone)
  7. Soňa Bulbeck: Perličky z Anglicka...
  8. Erik Kriššák: Terra incognita – dobre prebádané územie genitívnych metafor
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 16 944
  2. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 16 143
  3. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 175
  4. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 882
  5. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 5 843
  6. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 4 642
  7. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 4 213
  8. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 4 013
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu