PREŠOV. Kváskovali už naši predkovia, kvások sa dával ako veno, bolo to to najvzácnejšie, čo mali.
V posledných rokoch je kváskovanie veľkým hitom, ktorý ešte umocnila pandémia.
Marta Vargová začala vlastný chlieb piecť ešte pred všetkými opatreniami.
„Viem, že teraz kváskuje alebo to aspoň vyskúšal takmer každý, ľudia si už z toho robia žarty, ale pre mňa bol objav kváskovania veľkým darom,“ hovorí Prešovčanka.
„Kváskujem približne rok a pol, dostala som sa k tomu zo zdravotných dôvodov. Mala som problémy, nemohla som jesť žiaden chlieb alebo pečivo, stále mi bolo zle. Kamarátka kváskovala, tak mi navrhla, že mi podaruje kvások a nech si skúsim upiecť chlieb z neho.“
Len múka, voda a soľ
Marta sa smeje, že to bola veľká láska na prvý pohľad.
A hoci sa začínajúcim domácim pekárom obvykle prvý a ešte veľa ďalších chlebíkov nepodaria, jej prípad to nebol.
„Podaril sa mi perfektne hneď prvý chlieb a nebolo mi z neho zle. Veľmi som sa bála, že mám problém s lepkom, no nemám, bolo to len o spracovaní chleba,“ vysvetľuje.
„Kváskový chlieb je ľahšie stráviteľný, je prospešný pre zdravie, nie je v ňom žiadna chémia. Kvások rozkladá múku lepšie, neprekysľuje organizmus. Základný chlieb sa dá upiecť len z múky, vody a soli. Aj kvások je len múka a voda, nič viac. Samozrejme, sa do chleba dajú pridávať rôzne semienka, korenie.“
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári