Korzár logo Korzár Prešov

Používa konský trus, pivo i pazderie. Študent vyrába zvony stredovekou technológiou

Roboty má na dva roky dopredu.

Jakub Vorobeľ sa venuje nevšednému remeslu. Je zvonolejár.Jakub Vorobeľ sa venuje nevšednému remeslu. Je zvonolejár. (Zdroj: Jana Otriová)

CHOTČA. Jakub Vorobeľ (22), mladý vysokoškolák z Chotče v okrese Stropkov, sa venuje netradičnej záľube. Už sedem rokov odlieva zvony. Postupne sa metódou pokus-omyl zdokonalil v tradičnej stredovekej technológii a doviedol ju takmer k dokonalosti. Cez zvony podáva ruku budúcnosti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečo zvony?

- Ako malého chlapca ma vždy lákalo tajomno kostolných veží. Túžil som sa do nich dostať a ručne rozozvučať zvony, ale ako malého chlapca ma tam nechceli púšťať. Tak som z detského trucu začal vyrábať zvony sám. Experimentoval som formou pokus-omyl. Skúšal som, až sa mi to napokon podarilo. Prvý zvon som odlial v pätnástich rokoch, v roku 2015.

SkryťVypnúť reklamu

Povedali ste, že odlievate zvony metódou pokus-omyl. Dajú sa takto „na kolene“ odlievať zvony?

- Zvony vyrábam tradičnou stredovekou technológiou. Vychádzal som z toho, čo mohol mať majster v stredoveku vo svojej dielni, aké technické vymoženosti. Došiel som k záveru, že dnes každá priemerná garáž či dielňa dedinského domu má taký inventár, ktorý zodpovedá perfektne vybavenej dielni stredovekého zvonolejára. Pri výrobe zvonov stredovekou technológiou vyslovene potrebujem iba hlinu, piesok, konský trus, pivo, plevy, pazderie, vlasy, bronz ako surovinu a nejaké technologické príslušenstvo, ktoré si treba vyrobiť.

Ako teda postupujete? Potrebujete zrejme formu.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C8BEZ na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 121
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 240
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 585
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu