Korzár logo Korzár Prešov

Výroba jedného medovníka trvá aj týždeň. Med musí byť kvalitný, aj ostatné suroviny

Viera Obrinová ich tvorí už 17 rokov.

Medovnikárka Viera Obrinová z Vechca.Medovnikárka Viera Obrinová z Vechca. (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

VECHEC. Medovnikárka Viera Obrinová z obce Vechec pri Vranove nad Topľou vytvára jedinečné medovníky už 17 rokov.

Jej špecialitou je zdobenie medovníkov výšivkovým vzorom, ktorý vytvára v rôznych podobách.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zaberá to veľa času

„Je to taký koníček, ktorý berie čas, to je asi to najdôležitejšie, lebo sa to nedá urýchliť. Jeden medovník sa robí zhruba aj týždeň, kým sa urobí cesto, kým sa dobre odleží, potom sa upečie, musí sa vydýchať a až tak sa môže začať zdobiť," povedala Obrinová.

Rovnako i zdobenie podľa jej slov potrebuje svoj čas.

SkryťVypnúť reklamu

„Čiara, ktorá sa potiahne, musí dobre vyschnúť, aby to bolo pekné, lebo len čo na ňu dám ihneď ďalšiu, vpije sa do seba a už to nie je tak, ako by to malo byť. Čiže každá jedna vrstva musí poriadne uschnúť a potom pokračujeme ďalej v dozdobení, ako to chceme," priblížila Obrinová.

Súvisiaci článok Dámy si z katalógov vyberali darčeky už v 19. storočí, existovali dokonca aj donášky Čítajte 

Med musí byť kvalitný, aj ostatné suroviny

„Samozrejme, keďže medovník je medovník, tak najdôležitejšia vec, ktorá tam je, je med. Musí byť kvalitný. Samozrejme, aj tie ostatné suroviny, či už sú to už korenie alebo múka. Človek na to príde časom, že niekedy sa neoplatí šetriť, že do dobrých vecí treba troška investovať," povedala Obrinová.

Čo sa týka vzorov, inšpiráciu v minulosti čerpala z časopisov od mamy.

V súčasnosti ich nachádza na internete.

„Úprimne poviem, že väčšina čipkovaných alebo vyšívaných medovníkov je z klasickej výšivky. Predlohy si, samozrejme, takisto niekde hľadám. Veľa je ich takých, ktoré sú už aj moje. My medovnikári sa navzájom poznáme, vieme, kto má aký štýl a nechceme sa veľmi opakovať," doplnila s tým, že do svojej tvorby dáva aj zemplínske vzory.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Medovníky sa v minulosti nevykrajovali, ale vtláčali do foriem Čítajte 

Vianočné tipy a recepty:

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 801
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 310
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 261
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 820
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 003
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 840
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 469
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu